Aarhus. Obiective turistice

Aarhus. Obiective turistice

Supranumit capitala Iutlandei, Aarhus este al doilea oras ca marime al Danemarcei dupa Copenhaga si cel mai important port al tarii. Cele mai vechi descoperiri arheologice din Aarhus dateaza de pe vremea vikingilor, mai exact din secolul VIII d.H, Aarhus fiind astfel cel mai vechi oras de dimensiuni mari din intreaga Scandinavie.

Majoritatea turistilor care aleg ca destinatie de vacanta Danemarca se indreapta spre Copenhaga, Aarhus fiind din pacate a doua optiune. Totusi, pentru cei care doresc sa evite aglomeratia si nebunia specifice tuturor capitalelor, dar care sunt iubitori de cultura, arta, atmosfera cosmopolita, toate imbinate perfect cu natura in forma ei cea mai variata – mare, plaja, padure, coline – Aarhus este destinatia de vacanta perfecta.

Cateva cuvinte despre principalele atractii turistice din Aarhus si imediata vecinatate:

  • Centrul vechi cu strazile pietonale impanzite de magazine, baruri, cafenele, restaurante.

  • Den gamble by (Orasul Vechi) – nu este o parte a Aarhusului, ci un muzeu in aer liber unde sunt expuse cladiri vechi, in forma lor originala, care provin din toata Danemarca, nu doar din Aarhus. Muzeul este amenajat intocmai ca un orasel, cu strada comerciala, piata centrala cu sediul primariei, canale si poduri. Majoritatea caselor au interiorul mobilat si utilat conform obiceiurilor perioadei din care provin, iar pe strazile oraselului te intalnesti la tot pasul cu oameni imbracati dupa moda vremurilor de mult apuse.

  • Mindeparken  – in traducere, Parcul Memorial, este un loc indragit de localnici pentru plimbari, activitati sportive si picnicuri. Palatul Marselisborg, resedinta de vara a Reginei Margareta a Danemarcei, este situat in capatul parcului.

  • Aarhus Domkirke – cea mai inalta si ce mai lunga catedrala din Danemarca, construita in secolul al XIII-lea, impresioneaza prin dimensiune si prin stilul arhitectonic deosebit.

  • Aros Museum – unul dintre cele mai mari muzee de arta din nordul Europei, cu un spatiu expozitional intins pe 17000 m2. La ultimul etaj al muzeului se afla celebra Rainbow Panorama.

  • Marselisskoven – este o padure situata chiar in Aarhus. Principala atractie este un parc-poienita unde traiesc o multime de cerbi si caprioare. Va puteti apropia cat de mult doriti, iar daca curajul este de partea dvs. atingeti caprioarele. Cerbii par cam fiorosi .

  • Moesgård Strand si Moesgård Museum – dupa plimbarea printre caprioare, mergeti la plaja Moesgård, deosebita prin faptul ca padurea inainteaza pana la plaja si aproape de mare. Muzeul Vikingilor este in renovare pana in toamna acestui an, dar daca ajungeti ulterior in Aarhus o vizita nu trebuie ratata.

  • Tivoli Friheden – parc de distractii situat in apropierea Parcului Memorial. Sfat: daca intrati dupa ora 17 biletul costa mult mai putin, iar in majoritatea cazurilor cele 3 ore ramase pana la inchidere sunt suficiente.

  • RaceHall – cea mai pare pista de curse indoor din Europa. Preturile difera foarte mult in functie de durata cursei in care urmeaza sa concurati, de ziua saptamanii si de ora la care mergeti. Astepati-va sa lasati acolo minim 100 euro de persoana, o distractie cam scumpa.

Daca veti petrece o perioada mai lunga in Aarhus merita sa dati o fuga pana la Djurs Sommerland, cel mai mare parc de distractii din Scandinavia situat la mai putin de 50 km de oras, deschis din mai pana in septembrie (dupa cum spune si numele).

Puteti dedica o zi pentru o excursie la Randers Regnskov, o gradina zoologica indoor, ce creaza perfect conditiile naturale dintr-o padure tropicala. Randers Regnskov este la 40 km departare de Aarhus.

Am scris cate ceva despre atractiile turstice, mai sunt o multime de muzee si biserici pe care nu le-am mentionat, va dau ocazia sa le descoperiti singuri.

Acum sa trecem la partea de distractie si petrecere a timpului liber. Aarhus este un mare centru universitar, deci nu veti avea probleme cu gasirea unui local care sa va satisfaca gusturile.

Daca aveti un buget limitat, cel mai bine este sa optati pentru un restaurant de tip all you can eat. In centrul orasului veti gasi fara probleme mai multe localuri all you can eat. Pana la ora 17 pretul este undeva la 8 euro/persoana, spre seara pretul creste in jurul valorii de 10 euro. Daca vreti ceva mai sofisticat, dar tot pe acelasi concept – mananci cat poti, optati pentru restaurantul Flammen, se servesc doar specialitati, 27 euro/ persoana, bautura se plateste separat.

Iubitorii de localuri cu specific american pot merge la The Dinner sau Bone’s. O friptura cu garnitura si o bautura ajung la 15 euro/persoana, dar nu plecati flamanzi, portiile fiind americane, nu daneze.

Un local deosebit este Sechzehn. Costa 400 dk (aprox. 55 euro)/persoana. Mancarea este de tip gourmet, iar partea intersanta este ca nu stiti ce veti manca. Platiti cei 55 euro si veti fi servit cu meniul zilei, format din 4 feluri (aperitiv, supa, fel principal, desert). Bautura este la liber.

Viata de noapte a Aarhusului nu trebuie trecuta cu vederea. Bineinteles, puteti opta pentru unul din numeroasele baruri si puburi din centrul vechi, de pe canal. Daca vreti o iesire in club, recomandarea noastra este Train. Sambata accestul este permis doar persoanelor peste 23 ani. Astepati-va sa stati la coada la intrare, clubul este foarte popular.

Acestea fiind spuse, speram ca v-am deschis apetitul pentru o vacanta in nordul Europei si nu ne ramane decat sa va uram “Distractie placuta!”.

Link-uri utile:

Den gamble by

Aarhus card

Gradina zoologica

Djurs Sommerland

Bilete avion catre Aarhus

Asigurari medicale

No Responses

  1. Pingback: De ce Aarhus | Transport Germania 11 octombrie 2016
  2. Pingback: De ce Aarhus | Transport Suedia 12 octombrie 2016
  3. Pingback: De ce Aarhus | Transport Danemarca 12 octombrie 2016
  4. Pingback: De ce Aarhus | Transport Scandinavia 12 octombrie 2016
  5. Pingback: De ce Aarhus | Transport Cehia 12 octombrie 2016
  6. Pingback: De ce Aarhus | Transport Norvegia 12 octombrie 2016

Give a Comment

Statistici T5