De la aeroport am inchiriat o masina pentru a fi mai usor sa ne deplasam pe insula si sa vizitam imprejurimile. Nu am regretat deloc, pentru ca insula are o multime de chestii interesante de vazut.
De la aeroport pana la micul nostru satut, Votsalakia, am facut in jur de 45-50 de minute. Localnicii sunt un pic nebunatici la volan, mai ales cei pe scutere, asa ca am mers prudent.
Votsalakia este un sat micut cu o multime de pensiuni/ hoteluri, aflat pe coasta de sud a insulei. Majoritatea pensiunilor aveau piscina proprie, dar si parte amenajata din plaja. Singurul ”dezavantaj” al plajei este lipsa de nisip fin. Plaja era cu pietricele marunte, iar apa la fel. Dar cu 3 euro am cumparat papucei speciali de apa, deci problema a fost rezolvata (mai putin bronzul cu urma de tractorist). In micutul sat se gasesc o multime de restaurante si terase, iar preturile sunt destul de acceptabile. Cu 12-15 euro o persoana mananca foarte bine. Ceea ce mi-a placut in Samos, si asta a fost chiar peste tot unde am mancat, era faptul ca la sfarsit dupa ce terminai de manacat, erai servit cu un mic desert: prajitura zilei sau vin alb. Vinul era foarte gustos, ca un nectar si foarte, foarte dulce. Asa consistent a fost incat l-am diluat cu apa ca sa il pot bea.
La 10 minute cu masina de Votsalakia, se afla un orasel de munte: Marathokampos. Din oras exista un drum spre Pestera lui Pitagora. Primii 3-4 km au fost destul de ok cu masinuta inchiriata (Nissan Micra), dar la un moment dat nu am mai putut inainta din cauza drumului. Am oprit intr-un anumit punct, deoarece nu am vrut sa stricam masina, se vedea pestera undeva pe fundal, se vedeau si oameni care se aventurau sa urce la pestera.
Am renuntat din pacate deoarece echipamentul nostru nu era potrivit de asemenea aventuri. Am vorbit cu domnul de la receptia hotelului si a ras cand a auzit de incercarea nosastra esuata de a ajunge la pestera cu Micra-ul. A spus ca numai cu un Jeep se poate ajunge pana la un amunit loc si de acolo inca 30 de minute pe jos, pe bolovani, stanci si cu serpi printre picioare. Asa ca am renuntat total la ideea de a vizita pestera. Dar am vazut poze pe Google si arata frumos.
Pe partea de nord a insulei se gasesc “orasele mari”. Primul oras mare de care am dat a fost Neo Karlovasi. Nu sunt foarte multe de vazut acolo. Pur si simplu un oras cu iesire la mare, faleza, terasele de pe malul marii lipseau. Neavand ce face acolo, ne-am continuat aventura. Drumul se afla pe tarmul marii, iar peisajele sunt incredibile. Ceea ce mi-a sarit in ochi inca de cand am iesit din aeroport, au fost niste bisericute pe marginea drumului. Peste tot pe insula se gaseau aceste bisericute mici (in miniatura), cu acoperis albastru (gen Santorini). Am facut poze cu fiecare bisericuta intalnita la marginea drumului.
Tot pe aceasi coasta, intr-un mic golfulet se afla Samos, capitala insulei. Este cel mai mare oras de pe insula. Nu mi s-a parut foarte turistic. Adica nu era plin de turisti sau terase fancy pe malul marii. Dar este un orasel frumos, care merita vizitat daca tot te afli pe insula.
La 12 km sud fata de Samos se afla Pithagorio. Un oras port foarte frumos, plini de turisti, terase, pensiuni etc. Preturile la terase sunt un pic mai ridicate fata de restul ”statiunilor”, dar totusi accesibile. Din micul port al orasului se pot gasi diferite excursii de o zi catre alte insule sau chiar catre Turcia. In aproprierea orasului se afta Tunelul lui Eupalinos. Are aprox. 1000 m lungime si a fost construit in sec. 6 i.Hr. Este cunoscut datorita faptului ca a fost excavat din ambele parti. Tunelul este destul de inghesuit si micut inauntru, nu se poate sta in picioare, doar aplecat, dar tinand cont ca a fost construit cu mii de ani in urma, este ok. Daca esti mare si plinut, sau claustrofob, nu cred ca tunelul este o atractie turistica potrivita. Tot in aproprierea orasului se afla si The Heraion of Samos, un sanctuar facut pentru zeita Hera. Sunt doar niste ruine din vechiul templu, dar cine este interesat de mitologia greaca sau Grecia antica, banuiesc ca este un must see.
Ceea ce m-a impresionat maxim in Samos, a fost un mic orasel (poate chiar sat), aflat in munti la capatul de drum, numit Drakei. Am aflat de acest oras/sat de pe un blog. Cel/ cea care a scris articolul spunea ca exista o mica terasa (afacere de familie) cu mancare traditionala si vedere la mare. Am ajuns acolo, am gasit terasa; intr-adevar era foarte mica. O batranica ne-a luat comanda, ea a facut si mancarea. Am mancat flori de dovleac pane umplute cu branza, deoarece asta a fost recomandat pe blogul respectiv; si eu la randul meu recomand acelasi lucru. A fost un loc foarte primitor si frumos, mai ales ca am asteptat apusul de soare. A meritat sa mergem acolo, desi drumul a fost cam lung, prin munti, parca fara sfarsit.
Link-uri utile:
Valentina Bucur
Mirific! Imi doresc tare mult sa plec vara aceasta intr-o mica vacanta in Grecia si inca sunt in cautarea locului „perfect” ! Voi lua in calcul si aceasta locatie, insa eu ma gandesc sa merg pe insula Thassos – multe cunostinte mi-au spus ca este foarte frumos aici!