20 de sfaturi turistice

20 de sfaturi turistice

Am pregătit 20 de sfaturi turistice de bază. Călătoresc cam din 2008 și în acest timp am învățat cam ce trebuie făcut înainte să pleci din țară, când ajungi la destinație, când te întorci și cum programezi viitoarea călătorie.calatorii (2)

1. Fă-ți planuri. Pentru a avea o călătorie reușită trebuie să ai un plan bine stabilit. Trebuie să stabilești noua destinație, iar în funcție de lucrul ăsta poți urmări prețul biletelor de avion, prețul camerelor de hotel etc. După ce planul A a fost implementat cu succes, urmează planul B…. Dar să nu uiți că orice plan poate fi și încălcat și nu trebuie să fii prea exigent, ci trebuie să ai o țintă clară!

2. Întâlnește localnici. Pentru a cunoaște cel mai bine locurile pe care le vizitezi trebuie să intri în contact cu localnicii. Cei mai buni ghizi sunt localnicii, chiar dacă nu au făcut o școală anume. Oamenii simpli îți pot descrie foarte bine locurile și tradițiile locului.

3. Mâncare locală. Chiar dacă și în România te poți delecta cu mâncarea mexicană sau chinezească, de obicei mâncarea de acolo are un gust diferit față de ce se găsește pe la noi sau  în Europa. Deci serviți mâncare locală!

4. Nu te obosi. De multe ori ne dorim să vizităm foarte mult și aici poate interveni oboseala și riscul ca a doua zi să fim epuizați. Când vizitezi un loc încearcă să combini utilul cu plăcutul, ex. vizitatul muzeelor cu statul la terase/restaurante. Este bine ca într-o zi să fie vizitate 2-3 obiective turistice, dar nu mai mult, pentru a putea asimila toate informațiile și a ne face o părere exactă despre ceea ce am văzut.

5. Trezește-te devreme. De obicei turiștii nu se trezesc devreme. Dacă te trezești devreme poți evita aglomerația sau poți vedea mai multe lucruri. Prefer să mă trezesc devreme, iar dacă sunt obosit, la prânz încerc să trag un pui de somn.

6. Nu fă prea multe poze.  Încearcă să nu faci foarte multe poze. S-ar putea ca la locul faptei să ți se pară multe lucruri interesante, dar apoi vei realiza că ai făcut poze neinteresante și vei petrece prea mult timp la sortatul pozelor. Cele mai bune poze se fac din zonele cu panorame, deci încercă să ajungi în astfel de zone.

7. Șapcă/pălărie/umbrela/eșarfă. Chiar dacă din prognoza meteo îți dai seama că nu ai nevoie de un accesoriu de genul ăsta, crede-mă că vremea e capricioasă și Accuweather mai mănâncă și terci. Acum nici să nu cazi în extrema cealaltă și să iei tot dulapul cu tine. Nu uita că și acolo unde mergi sunt magazine!

8.  Probleme… Într-o călătorie pot apărea diverse probleme neașteptate. Importat este să nu deznădăjduiești, pentru că oricând poți găsi cea mai bună soluție sau o persoană potrivită care să te scoată din încurcătură.

9.  Cu cine pleci la drum? Nu pleca într-o călătorie cu un grup prea mare deoarece riști să ai un sejur nereușit. Oamenii au diverse tabieturi și așteptări de la un concediu sau city-break. Unii vor să viziteze mai mult sau alții vor să stea mai mult la shopping și nu vor să găsească nici calea de mijloc. O călătorie în 6-8 persoane poate fi una de coșmar.

calatorii10. Nu fii crispat! Aflându-te într-o țară nouă, unde nu cunoști obiceiurile riști să fii crispat, iar lucrul acesta va fi lesne de observat de localnici. Zâmbește, comunică, deoarece unui turist îi stă bine cu zâmbetul pe buze, iar localnicii vor socializa altfel cu oamenii care au zâmbetul pe față.

11.  Fă-ți temele. Trebuie să te documentezi cu privire la locul pe care urmează să-l vizitezi, să te interesezi cu privire la obiectivele turistice principale. Este frustrant să te întorci acasă și să descoperi că nu ai vizitat un super obiectiv turistic. Documentează-te din mai multe surse!

12. Comportă-te precum localnicii. Încercă să-ți petreci o zi ca și cum ai fi de-al locului. În Italia poți lua micul dejun cu croissanți și capuccino, mergi la piața centrală a orașului, ia cina într-un restaurant specific, mergi la un meci de fotbal/teatru/spectacol etc.

13. Atenție la buzunare. Dacă plecați într-o călătorie în cuplu ar fi bine să vă împărțiți banii și eventual să țineți cardul separat de banii cash. Nu se știe niciodată când puteți fi verificați de niște oameni rău-voitori!

14. Asigurări. Nu pleca fără a avea o asigurare de sănătate. Este utilă și asigurarea de bagaje în cazul în care zbori cu escală. În cazul în care călătorești mult într-un an, atunci poți face asigurare pentru tot anul sau dacă vrei să economisești niște bani, fă-ți card de sănătate (valabil 6 luni).

15. Strânge mile/puncte de loialitate. Companiile aeriene sunt grupate în alianțe. Trebuie doar să te înscri în club. Fiecare alianță oferă discounturi în funcție de milele acumulate. Și companiile hoteliere oferă reduceri dacă te înscrii în programul de loialitate (ex Accor Hotels). Cu cât călătoriți mai mult, cu atât șansele să călătoriți gratuit cresc.

16. Cu copiii la hotel. În cazul în care vrei să pleci în concediu cu doi copii trebuie să fii atent la prețul camerei pentru că o cameră cu două paturi suplimentare te poate costa mai mult decât 2 camere duble sau undeva pe acolo.

17. Aplicații pe smartphone-uri. Trăim într-o era a tehnologiei și ar fi păcat să nu ne folosim de atâtea device-rui. Pleacă la drum cu hărți care rulează offline, cu gps offline sau cu roaming-ul activat! Instalează-ți aplicațiile care te pot ajuta în călătoria ta, trebuie doar să scrii în AppStore sau Android Market numele destinației și vei găsi sute de aplicații care sunt programate să-ți facă viața ușoară.

18. Nu căuta cazare doar la hoteluri. Încearcă să te cazezi și la bed and breakfast sau hostel-uri sau să închiriezi o casă de pe site-urile specializate (homeAway.com, craigslist.org, homeexchange.com).

19. Fă-ți card de credit. Cel puțin în Europa, vei avea nevoie de un card de credit la hoteluri sau la închirierea mașinii. Nu are rost să mergi cu sute de euro pentru a lăsa bani ca și garanție. Fă-ți un card de credit și ține-l doar pentru călătorii!

20. Informează-te/imunizează-te. Trebuie să cunoști legile țării în care mergi (ex. țările musulmane) deoarece riști să fii arestat și să nu știi de ce. Dacă mergi în țările din Asia și Africa trebuie să-ți faci diverse vaccinuri.

Ar mai fi fost multe de spus, dar ce este mult strică. Sper să-ți fie de folos aceste sfaturi și să vizitezi cât mai multe locuri noi! Chapeau!

Give a Comment

Statistici T5