In ciuda faptului ca judetul Maramuresul este o destinatie de vacanta foarte indragita, majoritatea celor care ajung pe aceste meleaguri din nordul tarii aleg sa isi petreaca timpul in Maramuresul istoric.
La intrebarea „ati fost in Maramures?” foarte multi prieteni de-ai mei au raspuns afirmativ, dar cand am intrat in detalii si am intrebat cum li s-a parut Baia Mare, am aflat ca lor nici nu le-a trecut prin cap sa viziteze orasul.
Sigur, Maramures nu este sinonim cu Baia Mare, dar sa bati cateva sute de km pentru a ajunge unde se agata harta-n cui si sa nu vezi resedinta de judet este un lucru greu de inteles pentru mine. Tocmai din acest motiv am hotarat ca e momentul sa va spun una-alta despre orasul meu natal si poate reusesc sa conving cativa indecisi ca urbea medievala de pe raul Sasar merita vizitata.
Stiati ca prima atestare documentara a orasului dateaza din 1329? Baia Mare este un oras minier cu o istorie bogata, iar cea mai buna dovada in acest sens este Centrul Vechi.
Lasat in paragina prea multa vreme, Centrul Vechi a inceput sa infloreasca din nou cam prin 2004-2005, cand primele cladiri din Piata Libertatii au fost consolidate si renovate tinand cont de aspectul lor initial. Locuri de parcare in orasul istoric sunt destule, dar contra cost. Partea buna e ca nu trebuie sa va buzunariti de monede de 50 bani pentru automat pentru ca se poate plati foarte bine si comod prin SMS.
Obiective turistice in Baia Mare
Cel mai bine ar fi sa incepeti descoperirea Baii Mari cu o vizita la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, situat chiar in Centru Vechi, pe strada Monetariei nr. 1-3. Cladirea care adaposteste colectiile muzeale dateaza din prima jumatate a secolului al XVIII-lea si a fost, dupa cum da de inteles chiar numele strazii, monetaria orasului. Biletul de intrate pentru un adult costa 5 lei.
Acum ca stiti cate ceva despre istoria orasului, veti vedea cu alti ochi Piata Libertatii, care poate fi admirata foarte bine de la oricare dintre localurile deschise aici. Pe anumite cladiri sunt placute informative din care aflati cand a fost construita cladirea, ce oaspeti si evenimente de seama a gazduit in secolele de existenta. Legat de localurile din piata, ele si-au schimbat de multe ori proprietarii si denumirile, deci nu cred ca are rost sa fac o recomandare. Oriunde veti alege sa luati masa sau sa beti o cafea, preturile sunt decente.
Turnul lui Stefan
Cu siguranta ati descoperit destul de repede emblema Baii Mari – Turnul Stefan. Turnul Stefan este tot ce a ramas din biserica „Sfantul Rege Stefan” care a fost mistuita de un incendiu pe la 1700 si ceva. Constructia a fost inceputa de catre Iancu de Hunedoara si finalizata de Matei Corvin, iar numele de Stefan nu se refera la Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei, ci la regele Stefan al Ungariei.
Bastionul Macelarilor
De la turn ajungeti in maxim 10 minute de mers pe jos la Bastionul Macelarilor, parte a zidurilor de aparare ale orasului. Breasla Macelarilor a fost cea mai numeroasa si puternica breasla din Baia Mare. Haiducul Pintea Viteazul si-a gasit sfarsitul aici, fiind impuscat mortal pe 14 august 1703 chiar in fata bastionului, pe atunci poarta sudica de intrare in oras.
Muzeul de Mineralogie Baia Mare
Am mentionat la inceput ca Baia Mare s-a dezvoltat datorita mineritului, iar cele mai frumoase flori de mina pe care le-am vazut in viata mea sunt expuse in cadrul Muzeului Judetean de Mineralogie Baia Mare, cel mai mare muzeu regional cu acest specific din Europa. Copil fiind, am fost atat de des la acest muzeu, incat la un moment dat stiam exact cum sunt aranjate in vitrina florile de mina.
Bizo
La intrarea in cladire este un mic stand cu vanzare, de unde puteti achizitiona bijuterii din pietre semipretioase la preturi foarte bune, mult sub cele din magazinele specializate in gablonturi de acest tip. Muzeul de Mineralogie este localizat in partea noua a orasului, nu departe de brutaria-patiseria-cofetaria Bizo. Puteti intreba orice trecator unde este Bizo si va stii cu siguranta sa va indrume inspre locul unde se fac cele mai bune torturi, sandviciuri si alte minunatii hipercalorice din Baia Mare. Pe onoarea mea de mancacioasa va spun ca nu e voie sa faceti o vizita in oras si sa ocoliti Bizo.
Planetariul Baia Mare
Baia Mare e un oras de mici dimensiuni, lucru care vine cu o multime de avantaje. Dupa ce ati savurat „the best cake in town”, in urma unei plimbari de 7-8 minute, ajugeti la Planetariul Baia Mare, primul planetariu public din Romania. Observatorul astronomic este dotat cu tehnologie de ultima generatie, iar staff-ul este cat se poate de prietenos, pasionat de meserie si dornic sa introduca pe toata lumea in tainele astronomiei.
Cred ca v-am dat idei pentru a petrece cel putin o zi plina in Baia Mare. Sigur, puteti sa treceti si pe la celelalte muzee din oras, puteti sa va plimbati prin parcul municipal Regina Maria sau sa faceti o runda cu trenuletul colorat care face ture in parc, puteti merge sa vedeti un meci de handbal feminin acasa la campioanele Romaniei – HCM Baia Mare, dar sa stiti ca baietii de la Minaur vin tare din urma si sezonul acesta s-ar putea sa fie campioni nationali la randul lor. Deci orice meci de handbal se lasa cu spectacol in Sala Polivalenta Lascar Pana.
Cum ajung in Baia Mare?
Din Bucuresti exista numeroase posibilitati de a ajunge in Baia Mare:
- Tren, in doua variante: de zi si de noapte. Trenul de zi face 14 ore, cel de noapte putin peste 12 si vine cu avantajul cusetei si al vagonului de dormit. Un bilet dus-intors la cuseta de 6 persoane costa in jur de 250 lei, la vagonul de dormit sare bine de 400 de lei. Varianta intermediata este cuseta de
- Avionul este varianta cea mai rapida, dar si cea mai scumpa. Luat din timp biletul dus-intors costa 100-120 euro si intr-o ora esti in Baia Mare.
- Autocar, cu plecare din autogara Militari. Exista doar 2 curse, ambele operate de Fany care ajunge la Baia Mare in 12 ore. Nu au pret afisat pe site, dar ultima data am platit 90 lei pe sens.
- Masina personala, drumul dureaza mai mult sau mai putin, in functie de noroc si de priceperea soferului. Se poate merge via Brasov – Targu Mures – Cluj sau via Rm. Valcea – Sibiu – Cluj. Eu prefer varianta prin Sibiu.
Cazare Baia Mare
Pe langa hotelurile cu traditie, precum Mara sau Carpati, s-au deschis in ultimii ani multe alte unitati de cazare noi. Chiar in buricul targului, in inima orasului istoric, veti da peste Hotel Diafan. Nu neglijati pensiunile, sunt cateva localizate central, o mare parte ofera conditii excelente si preturile sunt mai mici decat la hoteluri. In acest sens, va recomand Pensiunea La Fontana.
Am observat ca ultima fita in materie de cazare in Baia Mare o reprezinta Hotel Castel Transilvania si Hotel Romanita, dar depindeti de masina pentru a ajunge in locurile de interes. Sunt de luat in seama daca tineti sa aveti neaparat piscina la hotel.
Ca sa va fac viata mai usoara, am strans niste adrese si link-uri utile:
- Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, str. Monetariei nr. 1-3
- Bastionul Macelarilor, Piata Izvoare nr. 1
- Muzeul Judetean de Mineralogie, Bulevardul Traian nr. 8
- Cofetaria Bizo, Bulevardul Bucuresti nr. 8
- Planetariul Baia Mare, str. George Cosbuc nr. 16
- Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare, Str. Dealul Florilor nr. 1
- Muzeul de Arta Baia Mare, str. 1 Mai nr. 8
No Responses