Atractii turistice in Nisa – Franta

Coasta de Azur este una dintre cele mai vizitate locuri de pe bătrânul continent. Nisa este poarta Rivierei Franceze. Este greu să ajungi pe Coastă și să nu treci și prin Nisa.

Nisa se poate vizita și într-o zi, dar eu zic că vă veți îndrăgosti de acest oraș dacă îi veți dedica minim două zile.

Nisa este mai mult decât nice.

Un gram de istorie

În secolul al 18-lea, o nouă modă a apărut în rândul aristocrației engleze și a comercianților înstăriți: vizitarea Italiei și a vestigiilor sale antice. Unul dintre cele mai accesibile drumuri către Italia presupunea traversarea Franței pe pământ până la Marsillia și îmbarcarea pe un vas de-a lungul coasei. Micuțul port Nisa era unul dintre locurile în care vasele opreau în drumul lor spre Italia.

Climatul blând din Nisa a inspirat o mână de englezi să se stabilească aici pe timp de iarnă, într-o locație idilică între Alpi și Mediterană, unde iernile din țara natală erau doar o amintire urâtă.

Așa a început totul, iar în 1820 Nisa găzduia deja o comunitate considerabilă de englezi. În 1822, unul dintre ei a angajat muncitori pentru a construi o alee pietonală de-a lungul plajei. Localnicii au denumit noua alee „Promenade des Anglais”, Promenada Englezilor, prima investiție în infrastructura turistică de pe teritoriul Franței.

În 1864, odată cu sosirea căii ferate, Nisa devenea mult mai accesibilă parizienilor, nord-europenilor și rușilor, iar trendul se menține până în zilele noastre. Comunitatea de origine rusă a construit în Nisa cea mai mare catedrală ortodoxă din vestul Europei, biserică care în prezent se află în proprietatea Federației Ruse și este un absolut must-see. S-ar putea să vă simțiți ca în Moscova sau Sankt Petersburg.

În primii ani ai turismului, Nisa făcea parte din Regatul Sardiniei și a revenit Franței abia după Tratatul de la Torino din 1860. Prin urmare, tradițiile și cultura Nisei sunt strâns legate de ale Italiei, iar acest lucru se simte în mod deosebit pe partea culinară.

Promenade des Anglais

Cred că marea este principala atracție turistică a Nisei. Cu cei 7 km de plajă de-a lungul Promenadei englezilor, Nisa are cea mai lungă și cea mai faimoasă plajă de pe Coasta de Azur. Plaja nu este cu nisip fin, ci din pietricele mici, dar acest lucru nu îi descurajează pe milioanele de călători care vin aici în fiecare an.

La o plimbare pe Promenade des Anglais puteți admira clădiri precum Muzeul de Arte Asiatice, Palais de la Mediterranee şi Hotel Negresco.

Numeroase standuri de biciclete administrate de Velo Bleu sunt situate de-a lungul Promenade des Anglais. Evident, promenada are câte ceva de oferit pentru toată lumea: este ideală pentru circuitele turistice, oferă acces la plajă şi este practicabilă pentru rolleri şi pentru ciclişti.

Pe promenadă se organizează şi diverse evenimente de succes ale Nisei. Pentru a enumera două dintre cele mai de interes festivaluri din calendarul evenimentelor publice locale putem aminti de Prom Classic sau Carnavalul din Nisa.

Colina Castelului

La vest de centrul vechi al Nisei se află Colina Castelului (La colline du château), a cărei fostă cetate a fost demolată acum trei sute de ani. Astăzi, pe colină se află un parc plin de copaci luxurianți mediteraneeni și arbuști, care separă plaja la vest de vechiul port Vieux, la est. Fiind locația cu cea mai mare altitudine din Nisa (în jur de 92 metri peste nivelul mării), aici veți avea parte de o priveliște superbă asupra împrejurimilor.

Povestea parcului începe în primii ani ai secolului al 19-lea, când municipalitatea căuta o modalitate de a transforma ruinele vechiului castel într-un loc de relaxare pentru localnici și turiști. Acest lucru le-a reușit din plin oficialităților, iar vizitatorii se pot bucura astăzi de un loc încărcat de istorie, înconjurat de natură. Una dintre atracțiile cele mai îndrăgite este Cascada Dijon, care deși este artificială, reușește să încânte privirile trecătorilor. De asemenea, copiii sunt și ei încântați de parc, căci acesta este înțesat cu locuri de joacă pentru toate vârstele.

Portul vechi

În portul vechi se pot admira iaht-urile de lux ale celor super-bogați. Programați-vă pentru o seară o plimbare în jurul portului vechi, poate fi o experiență neobișnuită!

Centrul vechi al Nisei

Imediat cum intrați pe străduțele înguste ale Centrului vechi al Nisei, vă veți gândi la Italia. După cum am menționat și puțin mai sus, în secolul al XIX-lea Nisa făcea parte din regatul Sardiniei și al Piemontului, care la un moment dat s-a unit cu Lombardia. Apoi Napoleon a uneltit și astfel o parte a vechiului Piemont, din care făcea parte și Nisa, a revenit Franței.

Muzee în Nisa

La Muzeul Matisse (intrare liberă) se poate ajunge cu autobuzul 15. Sunt expuse o serie de lucrări de-ale lui Henri Matisse, create de-a lungul întregii sale vieți. Pictorul și-a petrecut ultima parte a vieții în Nisa, unde a ajuns în 1939, fugind de la Paris din calea naziștilor care îl considerau un degenerat. Sudul Franței a fost o zonă liberă în care Matisse a putut picta și în timpul războiului.

La MAMAC, sau Muzeul de Artă Modernă și Artă Contemporană, veți vedea lucrări de Yves Klein, Niki de Saint Phalle, Andy Warhol, Roy Liechtenstein și mulți alții. Muzeul este situat la doar 100 metri depărtare de Palatul Garibaldi.

Iubitorii artei clasice pot vizita gratuit Musée des Beaux arts. Aici, vizitatorii vor fi întâmpinați de o colecție europeană cu lucrări din secolele 16-20, ale unor pictori precum Van Loo, Fragonard, Corot, Daubigny, Boudin, Monet, Sisley sau Raoul Dufy, printre alții.

Călătorie la Nisa

Avion. Dacă planificați o călătorie la Nisa, trebuie să știți că Blueair zboară de mult timp pe ruta București-Nisa.

Clima este blândă, localnicii obișnuiesc să facă baie în mare până în luna noiembrie, inclusiv.

În Nisa cazarea este scumpă, dar nu trebuie să stați neapărat în buricul Nisei. Eu vă recomand să stați în metropola Nisa.

Abonamentele pentru transportul public local sunt la un preț decent și sunt punctuali.

Mâncare. Se mănâncă foarte bine la prețuri normale.

Împrejurimi. Trebuie să vedeți și împrejurimile Nisei, așa că păstrați-vă timp și pentru Cannes, Eze sau Monaco. 

One Response

  1. Prylar Tekniska

    16 ianuarie 2018

Give a Comment

Statistici T5