Bonjour Metz!

Bonjour Metz!

catedrala-metzRomantic, medieval, cochet si cu o impresionanta istorie de peste trei milenii, Metz este capitala regiunii Lorena, situata in nord-estul Frantei. In istoria sa recenta, Metz s-a aflat timp de aproape 50 de ani sub stapanirea nemtilor, a caror influenta am simtit-o de cum am intrat in oras. Totusi, nu cred ca influenta straina se simte aici numai din cauza aniilor de stapanire, ci si datorita pozitionarii geografice a orasului – la 43 de km de frontiera tripla Schengen, unde granitele Frantei se intalnesc cu cele ale Germaniei si Luxemburgului.

Oricine a fost in Metz va spune, pe bune dreptate, ca cea mai frumoasa cladire din oras este Catedrala St. Etienne. Impresionanta catedrala gotica a fost construita intre sec. XIII – XVI si este a treia cea mai inalta catedrala de pe teritoriul Frantei. Din pacate, noi nu am putut admira catedrala in toata splendoarea ei, caci o parte din fatada era acoperita de schele si plase de protectie.

In mai putin de 5 minute de mers pe jos de la catedrala se ajunge la insula de pe Moselle Petit Saulcy, nume provenit de la salciile care cresc pe insula. Ne-a placut in mod deosebit Le Temple Neuf, biserica protestanta din vestul micutei insule. Era ferecata, nu am putut sa ii vedem interiorul, dar avea un aer misterios. Dupa o pauza la umbra bisericii Temple Neuf, am facut o plimbare pe malul Moselle-ului.moselle-211812_640

Intorsi in orasul vechi, am hoinarit pe stradutele pietonale marginte de case medievale si arcade din piatra aurie pana am ajuns in Place Saint Louis, o frumoasa piata ce dateaza si ea tot din Evul Mediu, iar c

ele mai vechi case au fost construite in secolul al XIV-lea. Astazi piata este plina-ochi de restaurante si pe timp de vara de terase in aer liber. La una dintre aceste terase am stat si noi, convinsi fiind sa ne asezam de inghetatele apetisante pe care le aveau in fata ceilailti clienti. A fost buna inghetata? Nu, a fost delicioasa. A costat pe masura? Da, cu siguranta. De inghetata din Metz ne leaga un moment tare haios, pe care il povestim cu placere ori de cate ori vine vorba de Franta si cunostiintele noastre inexistente de limba franceza.

Deoarece am petrecut doar o zi in Metz, am ales sa nu ne petrecem timpul in muzee, ci sa ne plimbam prin oras pentru a-i lua pulsul. Din acest motiv am ratat La Cour d’Or, un grup de muzee situat in spatele catedralei. Muzeele sunt gazduite de cladiri istorice si exponatele sunt foarte variate, de la colectii arheologice din perioada Imperiului Roman pana la picturi semnate de Delacroix, Corot sau Dufy. In cazul in care drumurile ne vor purta din nou prin Lorena, cu siguranta nu vom ocoli a doua oara La Cour d’Or.

ST. STEPHEN'S CATHEDRAL -
opera-teatru-metz

Foto tourisme-metz.com

Give a Comment

Statistici T5