Ghid turistic pentru Boston

Ghid turistic pentru Boston
decathlon.ro

Scriu aceste randuri la 4 ani de la vizita mea in SUA si imi dau seama ca m-as intoarce oricand, fara sa stau pe ganduri. Nu stiu pe unde voi ajunge in urmatorii ani, probabil ma voi invarti mai mult pe langa casa, dar nu concep sa nu mai pun vreodata piciorul pe pamant nord-american. It’s a promise!

Boston

Cum a inceput totul? Simplu, in drum spre facultate, pe podul peste Dambovita care leaga Regia de Politehnica. Am primit un pliant cu o firma care oferea programe de tip Work&Travel  pentru studenti, era 8 dimineata. In aceesi zi, inainte sa ma bag la somn, stiam ce fac la vara: vad America! Zis si facut, in nici o saptamana aveam deja contracul semnat, destinatia stabilita, locul de munca alocat, programarea la ambasada SUA pentru interviul de viza facuta.

Am ales ca aceasta prima postare sa fie despre Boston deoarece aici mi-am inceput aventura – mai exact pe aeroportul Logan, usor buimacita dupa atatea ore de zbor, dar foarte euforica, nu imi venea sa cred ca sunt pe bune in SUA, asta deoarece cam toata copilaria mi-am petrecut-o gandidu-ma ca e super greu sa ajungi acolo, trebuie sa fii putred de bogat sau norocos, era ceva intangibil. Din fericire pentru mine nu eram chiar singura in lumea mare, o matusa de-a mea e stabilita in Boston de foarte multi ani si m-a luat ea de la aeroport.  In total am stat in Boston vreo 10 zile, 3 cand am ajuns acolo si inca o saptamana la final, inainte sa ma intorc acasa. A fost timp suficient ca sa imi fac o idee despre oras si locuitorii sai.

Imi este cat se poate de clar ca oamenii nu aleg Boston-ul ca desinatie de vacanta, mai ales daca vin din alte parti ale lumii. E normal sa fii atras de New York, LA, Chicago sau poate de rezervatiile naturale, cascada Niagara etc.  Un lucru trebuie sa spun: timpul petrecut in Boston nu e timp pierdut, din contra – e castigat. Sunt multe de vazut si de facut, mai greu e pana iei hotararea sa renunti la cateva zile alocate altor destinatii pentru a veni in capitala New England-ului.

boston-freedom-trail

Sa trecem la fapte! Mi-am achizitionat la fata locului ghidul Top 10 Boston. Stiu ca e reclama pe fata, dar in toate excursiile mele am plecat cu o carticica Top 10 in buzunar si pot doar sa recomand mai departe acest ghid, indiferent de destinatia aleasa. In Romania se gaseste prin toate librariile sau pe site-ul ed. Litera.

Pe primul loc al ghidului cu Boston este Freedom Trail –  un traseu de 4 km care poarta turistii pe strazile orasului, cu 17 puncte de interes – biserici, case memoriale, cimitire si diverse monumente de interes local si national, toate legate de istoria SUA. Traseul nu pune probleme nici macar persoanelor cu un simt al orientarii mai slab dezvoltat, asta deorece drumul de urmat este marcat cu caramizi rosi in asfalt.

Boston Common
Prudential Tower boston

Punctul recomandat de pornire este Boston Common, parcul central al orasului, iar turul se termina in port, la nava USS Constitution, lansata la apa in anul 1797. La centrul de informare turistica din Boston Common primiti harti gratuite cu Freedom Trail, iar pentru cativa dolari puteti lua un ghid audio. Am avut nevoie de aproximativ 8 ore pentru a parcurge intreg traseul la pas de plimbare, cu opriri lungi la fiecare punct de interes si cu pauze de masa, cafea, inghetata. Daca tot am ajuns la mancare, unul dintre obiectivele pe care le veti vedea parcurgand Freedom Trail este Faneuil Hall/Quincy Market. Dupa cum spune si denumirea, este o piata plina cu tarabe unde se vand cele mai variate mancaruri. Am mancat un sandwich urias, nici acum nu imi dau seama cum am reusit sa il dovedesc. Daca aveti pofta de ceva dulce sau de o cafea, va recomand Dunkin’ Donuts. Le veti gasi la tot pasul pe parcursul traseului, problema e ca odata intrat, este extrem de dificil sa iesi de acolo cu o singura gogoasa, in mod miraculos ma lipeam mereu de ½ duzina si de vreun shake bomba-calorica. Daca nu sunteti pofticiosi si va puteti limita la una singura, alegeti Boston Kreme Donut, umpluta cu crema de vanilie si invelita intr-o glazura delicioasa de ciocolata.

Dupa ce v-ati format o idée despre Boston vazut de la sol, va propun o vizita la Prudential Tower, a doua cea mai inalta cladire din oras, cu 228 m si 52 etaje. La etajul 50 se afla Skywalk Observatory, cea mai inalta platforma de observatie deschisa publicului larg in New England. Am prins apusul deasupra Bostonului, maretia naturii imbinata perfect cu maretia omului.

Muzee in Bostonmuseum_fine_arts_boston

Optiunile sunt nenumarate, important e sa fii interesat si sa dispui de timp suficient. Eu am vizitat 2 muzee: Museum of Science si Museum of Fine Arts.  Muzeul Artelor Fine adaposteste aproximativ 450.000 de exponate, din perioade diferite si care provin din toate colturile lumii.  Ma intreb de ce ajung mereu in muzee de arta, avand in vedere ca nu inteleg prea mult din ce vad pe acolo si nu raman cu multe in urma vizitei.

Museum_of_Science_Boston2

Museum_of_Science_Boston

Am fost super incantata de Muzeul Stiintei, un muzeu foarte interactiv, care ofera ceva tuturor categoriilor de varsta. Puteti vedea cum se formeaza fulgerele, cum functioneaza centralele eoliene sau panourile fotovoltaice.

O jumatate de zi mi-am petrecut-o la New England Aquarium. Tin minte ca am platit destul de mult pe biletul de intrare, undeva la 20 $, intre timp sunt convinsa ca preturile nu au stagnat. Oricum, consider ca au fost niste bani bine cheltuiti. Am vazut sute de specii de pesti, pinguinii mi s-au parut simpatici, rechinii infricosatori, testoasele putin neajutorate. La acvariu au loc zilnic evenimente care aduc vizitatorii mai aproape de viata marina: prezentarea si hranirea pinguinilor, scufundari in acvariile mari, spectacole cu foci si multe altele.

New England Aquarium
harvard

In sezonul de vara se organizeaza excursii in largul oceanului pentru a vedea balenele, contra unei sume suplimentare. In cazul in care nu vei vedea nici-o balena, vei fi reprogramat pentru urmatoarea iesire in larg. O cunostinta care a fost intr-o astfel de excursie mi-a povestit ca nu s-au apropiat de balene, de la mare distanta ghidul le-a indicat locul unde este balena, dar nu se vedea mai deloc. Nu am fost in cautare de balene, deci nu va pot descrie o experienta personala.

Din Boston se ajunge cu transportul in comun, repede si usor in Cambridge, un orasel care adaposteste doua mari universitati: Harvard si MIT. Harvard este cea mai veche institutie de invatamant superior din SUA si are cel mai mare buget la nivel mondial. Plimbati-va prin campus, admirati cladirile si odihniti-va pe iarba.

Cam asta am facut eu in Boston. Bineinteles ca exista o multime de alte variante de petrecere a timpului in capitala New England-ului. Puteti face o raita prin magazinele din Back Bay, mergeti la un joc de baseball al echipei Red Sox pe celebrul Fenway Park, vizitati biblioteca publica sau parcugeti Black History Trail, un traseu care va poarta pe urmele populatiei de origine africana din Boston.

Sunt mult mai multe lucruri de spus despre Boston, dar va las pe voi sa va faceti curaj, sa traversati Atlanticul si sa descoperiti Boston-ul.

Give a Comment

Statistici T5