Brno, capitala Moraviei

Brno este al doilea oraș din Cehia. Are aproximativ 400.000 de locuitori. Este un orășel cochet, un centru universitar (cele mai multe universități din Cehia), cu multe parcuri și pub-uri pe care nu trebuie să le ratați. Transportul public este foarte bine pus la punct.

Brno, capitala Moraviei, este genul de oras căruia trebuie sa ii acorzi o zi – maxim doua, pentru a nu vizita totul pe fuga.

Vedere oras Brno

Istoria orasului Brno

Brno a fost numit oras in 1243, dar zona a fost locuita din secolul V. Incepand cu secolul XI, castelul dinastiei conducatoare, Přemyslovci, se afla in Brno, fiind resedinta printilor. In secolul XIV, Brno a fost unul dintre centrele adunarilor regionale morave.

In timpul razboiului de treizeci de ani, intre 1643 și 1645, Brno a fost singurul oras care s-a aparat cu succes de atacurile suedeze, permitand Imperiului Austriac sa isi reorganizeze armatele si sa ii respinga pe suedezi. In 1742, prusacii au avut o încercare eșuată să cucerească orasul.

In timpul revolutiei industriale, orasul a fost unul dintre cele mai importante centrele industriale  din Moravia, ceea ce a dus la crearea unor suburbii in afara zidurilor orasului. In timpul primei republici Cehoslovace (1918-1938), in Brno s-a infiintat universitatea Masaryk.

Orasul a suferit distrugeri importante in al Doilea Război Mondial, multi cehi fiind executati de nazisti.

La Brno sunt inhumati 1.569 militari romani cazuti in luptele pentru eliberarea Cehiei si Slovaciei.

Obiectivele turistice

Principalele obiective turistice din Brno sunt:

  • Castelul Spilberk – Hrad Špilberk, ce dateaza din secolul XIII;
  • Muzeul Brno;
  • Palatul Dietrichstein –Dietrichstinsky Palac.

Cripta si Biserica Capuchin

Biserica este situata in Piata Capuchin, in apropiere de Piata Centrala. Fatada bisericii este decorata cu sculpturi baroce datand din anul 1765, executate de Jan Adam Nessman. In imediata apropiere a bisericii se afla si Manastirea Capuchin.

Cea mai interesanta parte a complexului este Cripta Capuchin, aflata sub biserica, la subsol. Datorita structurii geologice bune a solului si a sistemului de ventilare a aerului a fost posibila mumificarea corpurilor care au fost conservate pana in zilele noastre. Pe langa membrii Ordinului Capuchin, aici si-au gasit locul de veci constructorii Ondřej si Jan Křtitel Ern si baronul Franz von der Trenck.

Castelul Spilberk

Castelul/Fortareata Spilberk

Castelul Spilberk este o emblema a Brno-ului. A fost construit la mijlocul secolului al 13-lea la ordinul regelui ceh Otokar II al Boemiei. In urma unui incendiu devastator din anul 1578, castelul a fost refacut intr-un stil renascentist de catre Antonin Paris. In timpul Razboiului de 30 de Ani castelul a fost transformat intr-o fortareata in stil baroc. In anul 1820 fortareata a devenit inchisoare si a fost cunoascuta in epoca ca “temnita natiunilor” deoarece aici erau adusi si persecutati detinutii politici din Imperiul Austro-Ungar.

Astazi castelul Spilberk gazduieste Muzeul Orasului Brno. Pe langa numeroase expozitii permanante, turul cuprinde o vizita in temnita din turn si in aripile de nord si vest ale castelului.

Catedrala Sf. Petru si Pavel

Catedrala este situata pe promontoriu de stanca Petrov. Este caracteristica predominanta a Brno-ului si domina intregul oras. Basilica a fost construita ca parte integrata a castelului din Brno in secolul 11 si a fost transformata in catedrala gotica in secolul 14. Intre anii 1738 si 1748 a fost modificata in stil baroc de catre Mořic Grimm. Interiorul catedralei este splendid decorat cu sculputurile lui Ondřej Schweigl. Sub catedrala se afla cea mai bine conservata parte din zidurile orasului.

Nu exista taxa de vizitare a catedralei.
Taxa de vizitare a turnului si a tezaurului: 35 CZK (reduceri pentru stundenti, copii, varstnici).
Orar de vizitare: de luni pana sambata 11.00 – 18.00, duminica 11.45 – 18.00.
Taxa de vizitare a criptei: 25 CZK (reduceri pentru studenti, copii, varstnici).
Orar de vizitare: sambata 11 – 18.00, duminica 11.45 – 18.00

Vila Tugendhat

Vila Tugendhat este o capodopera antebelica a arhitectului german Ludwig Mies van der Rohe si se numara printre lucrarile de baza ale arhitecturii moderne. A fost inclusa in Patrimoniul Unesco in anul 2001. Gratie compartimentarii interioare neobisunuite si a privelistii ca parte integrata a vilei, aceasta a devenit o emblema a arhitecturii moderne din epoca. Este localizata in apropiere de centrul orasului.

Piata Pacii

Piata Pacii este cea mai mare si cea mai veche piata din Brno. Originile sale dateaza din secolul 13 si initial a fost numita Lower Market. Piata are o forma triunghiulara pastrata din perioada medievala. Aspectul pietei a fost modificat in urma valului de constructii ce a curpins Brno la cumpana secolelor 19 si 20.

Cele mai cunoscute obiective turistice situate in Piata Pacii sunt Casa Lorzilor Lipa (una dintre cele mai frumoase cladiri renascentiste din Brno) cu sculpturile sale create de Giorgio Gialdi, Palatul neo-renascentist Klein si Casa celor patru atlantes (atlantes – sculpturi ale unor figuri masculine folosite ca suport, in locul coloanelor). Piata este dominata de o coloana in stil baroc, o reprezentare artistica a ciumei.

Primaria veche

Cladirea care a gazduit primaria Brno-ului pana in anul 1935 este cea mai veche constructie seculara din oras, datind din prima jumatate a secolului 13. Formei originale i s-au adus multe modificari de-a lungul secolelor, printre care : poarta in stil gotic decorata de Antonin Pilgram in 1510, arcadele din curte create de Pietro si Antonio Gabri in a doua jumatate a secolului 16.

In timpul verii, salile cu importanta istorica (Sala Ern, Sala de Cristal, Sala Frescelor si Tezaurul) sunt deschise publicului larg. Turnul vechii primarii, cu o lungime de 63 m, ofera o priveliste superb asupra centrului istoric, a stancii Petrov si a castelului Spilberk.

De cladirea vechii primarii din Brno se leaga multe legende, mai mult sau mai putin fantastice.

Teatrul Mahen

Teatrul a fost construit intre anii 1881 si 1882 pe locul fostelor ziduri ale orasului. Stilul architectural combina  renascentismul cu neo-baroc si neo-clasicism. Printre primii arhitecti ai teatrului se numara Ferdinand Fellner si Hermann Hellner. Fatada este decorata cu coloane corintiene si toscane, sculpturi si o statuie a lui Dionisus, intr-un car tras de lei si pantere.

A fost primul teatru din Europa iluminat integral pe baza energiei electrice. Thomas Alva Edson a venit personal in Brno pentru a proiecta si instala sistemul electric.

La o plimbare pe strazile din Brno vă puteti da seama de spiritul tanar al orasului.

Alte lucruri interesante despre Brno:

  • Aeroportul din Brno este foarte mic, așa că nu trebuie să vă speriați dacă veți călătorii pe calea aerului (au curse regulate numai spre Praga si Londra).
  • In Brno se afla un circuit de Moto GP unde se desfasoara etape de motociclism de talie mondiala.
  • Tramvaiele vin unul dupa altul. Imposibil sa intarzii undeva.
  • Brno este situat la confluenta raurilor Svitava s Svratka.

Mancare si bautura

Daca va aflati in Cehia trebuie sa incercati mancarea si bautura ceha.

O mancare tipica bucatariei cehe este friptura de porc cu galuste si varza sau branza prajita cu cartofi sau chips-uri. Exista o multime de restaurante care ofera mancare si bautura pentru 6 €, chiar si cele situate in centrul Brno. La amiaza, cea mai mare parte a restaurantelor ofera clientilor lor, cu meniuri la preturi mai atractive.

Bere, vin si Kofola. Berea cea mai bauta din Brno este Starobrno; cu toate acestea, restaurante oferă, de asemenea, alte marci, cum ar fi Pilsner Urquel si Gambrinus. O halbă de bere, de obicei, costa aproximativ 1 €, chiar și în restaurantele din centrul orașului. O alta bautura traditionala ceha este Kofola, al cărui gust este similar cu Cola, dar din cauza ingredientelor naturale si lemn-dulce are un gust inconfundabil si captivant. In afara de bere si Kofola, cehii de asemenea, produce un vin de inalta calitate, uneori numit ca „sangele lui Moravia”.

Cateva cuvinte in ceha pe care trebuie sa le cunoasteti:pivo=bere, káva = cafea, voda = apa, Dobré ráno = Buna dimineata, Dobrý večer = Bună seara, Sbohem = La revedere.

Link-uri utile:

Castelul Spilberk

Centrul turistic din Brno

Orasul Brno

Give a Comment

Statistici T5