Budapesta. Obiective turistice

Budapesta. Obiective turistice

Budapesta este un oras tocmai bun de vizitat de turistii aflati la inceput intr-ale plimbarilor in afara granitelor patriei. Putini sunt cei care viziteaza Budapesta fara sa fie placut impresionati. Dunarea, podurile, Palatul Parlamentului, Vaci Utca, Citadella sunt cateva dintre locurile frumoase din Budapesta despre care vom vorbi in acest articol.734220_440365789372079_1364396677_n

Hoteluri. Se gasesc hoteluri si cu 35 de euro per noapte. Am stat la un astfel de hotel in urma cu 4 ani. Totul a fost ok, doar ca se auzeau tramvaiele incepand cu 5 dimineata. Dar nu are rost sa va zgarciti la un 15 euro in plus, pentru ca de la 50 de euro gasiti hoteluri bune, situate in zone relativ centrale.

Parcari. Daca mergeti cu masina trebuie sa va ganditi daca hotelul va ofera parcare. Cand am stat la hotelul de 35 de euro un camarad de calatorie si-a gasit oglinda rupta si aruncata pe jos. Masina era parcata pe trotuar, alaturi de alte masini. Nu stim care sa fi fost motivul, dar mare atentie.

Mancare. Mie imi place mancarea ungureasca, desi este un pic piperata pentru gustul meu. In zonele centrale sunt multe locuri unde se poate manca traditional ungureste la preturi decente. Atentie ca unele mancaruri s-ar putea sa va pice greu!

Oamenii. Chiar daca noi romanii suntem mai reticienti cu ungurii, trebuie sa stiti ca multi dintre ei sunt amabili, vorbitori de engleza si dornici sa va indrume.

Obiectivele turistice din Budapesta. Pentru a va face o impresia despre Budapesta trebuie sa petreceti cel putin 3 zile in capitala Ungariei. Nu sunt adeptul hei rupului turistic pentru ca turismul nu inseamna bifarea unor obiective turistice, ci acumularea unor informatii si in acelasi timp eliminarea stresului acumulat.

Palatul Parlamentului este a treia cea mai mare cladire parlamentara din lume, numarand mai bine de 260 de metri in lungime, 123 de metri in latime si 96 de metri in inaltime. Interiorul are 691 de camere. Cladirea Parlamentului Maghiar a fost oficial deschis in 1896.

Nu este de ajuns sa-l admirati din exterior, ci trebuie sa mergeti sa-l vedeti din interior deoarece este impresionant. Intrarea este libera pentru cetatenii europeni, deci trebuie sa aveti cartea de identitate pentru a primi biletul. Sunt cozi la casele de bilete, dar totul merge destul de repede. Dupa ce ati luat biletul vi se spune ora la care sa veniti sa vizitati Parlamentul, de obicei in aceiasi zi. Casele de bilete se deschid la ora 10.(website: www.parlament.hu)

Citadela a fost construita pe cel mai inalt deal al orasului. A fost proiectata de catre monarhia Habsburgica in scopuri militare. Odata ce ati ajuns la Citadela puteti vizita Muzeul de Istorie Militara (Hadtorteneti Kiallitas), Expozitia de Istorie Gellert (Gellerthegy Tortenete), Parcul Memorial Sfantul Gellert (Szent Gellert Emlekpark) si Expozitia Buncarului de Ceara. Toate acestea sunt situate in limitele suprafetei descrise de zidurile citadelei, iar unele pot fi vizitate gratuit. Din aceasta zona puteti face poze panoramice.

Citeste si Cum poti ajunge la Budapesta

Palatul Regal(Castelul Buda) este cunoscut ca cea mai veche cladire din Budapesta. Afost construit pe vremea regelui Buda al IV-lea si are o arhitectura baroca impresionanta. Importanta Castelului Buda este data de faptul ca adaposteste trei muzee de top din Budapesta: Muzeul de Istorie din Budapesta, Galeria Nationala a Ungariei, Biblioteca Nationala Szechenyi. Unele dintre atractiile castelului se refera la Sala Gotica din secolul al XV-lea, la Fantana lui Matei si la Monumentul Prinţului Eugen de Savoia. Acestea doua din urma reprezinta doar o parte din pletora de lucrari sculpturale care populează atât castelul, cat si curtile si gradinile sale.

Si de aici aveti vedere frumoasa asupra capitalei Ungariei.

Piata Eroilor (Hosok tere) este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Este situata in partea de vest a orasului(Pesta) si se poate ajunge cu metroul.

In zona se afla de Parcul Orasului cu Gradina Zoologica, Castelul Vajdahunyad, Parcul Vidam, Baia Szechenyi si Patinoarul, Galeria de Artă, Muzeul de Arte Frumoase.

Intreaga structura a Pietei este decorata cu lucrari sculpturale alegorice ce redau lupta diverselor figuri istorice ale Ungariei care au participat activ la construirea traseului istoric al tarii.

Bastionul Pescarilor este o cladire impresionanta. De aici se pot admira o serie de atractii turistice ale Budapestei, cum ar fi clădirea Parlamentului Maghiar, Bazilica Sfântului Ştefan, precum şi Insula Margareta. Numele bastionului vine de la o fosta comunitate de pescari care traia in regiune, precum si de la piata de peste care era aici din vremuri vechi.

Biserica Matthyas este una dintre cele mai vechi biserici catolice din Budapesta, constructia fiind finalizata in secolul XV. Poarta hramul Fecioarei Maria, numele oficial fiind Biserica Doamnei Noastre. Biserica este situata in cartierul Buda.

Bazilica Sfantul Stefan este o biserica mare, impresionanta, ce poate fi vizitata gratuit. Se spune ca biserica ce a fost finalizata la inceputul anilor 1900 este apta sa primeasca 8500 de oameni.  Bazilica Sfantului Stefan(aici se afla si bratul mumificat al Sfantului Stefan, primul rege al Ungariei) are o inaltime de 96 de metri. De altfel se poate urca in varful bisericii fie pe scări, fie luând liftul amenajat special în acest scop.

Podul cu lanturi. Budapesta are 9 poduri peste Dunare. Unul dintre cele mai frumoase este Podul cu lanturi. Acesta ofera una dintre cele mai frumoase privelisti din oras. De aici poate fi admirata grandioasa cladire a Parlamentului care domina partea din Pesta a Dunarii si turnurile Castelului de pe dealul din Buda. Alte poduri frumoase sunt: Podul Elisabeta, Podul Margareta.

Gradina Zoologica din Budapesta este una dintre cele mai vechi din Europa (fondata la 1866) si se intinde pe o suprafata de 11 hectare.

Parcul Insula Margareta masoara aproximativ 2,5 kilometri in lungime si circa 500 de metri in latime. Atractiile de pe aceasta insula sunt reprezentat Baia Palatinus , un teatru si un cinematograf in aer liber. Toate acestea sunt situate in partea sudica a insulei(inspre podul Margareta).

Baile din Budapesta. Capitala Ungariei este celebra pentru baile sale publice. Este pacat sa nu mergeti macar intr-una dintrele cele 13 bai celebre . Baia Csillaghegy  are trei piscine şi parcul adiacent ocupă o suprafaţă mai mare de 90000 de metri pătraţi. Baia Szechenyi este situata in Parcul Orasului si este unul dintre cele mai ample centre spa din intreaga Europa.

Vaci Utca (se pronunta vaci uțo) este alea pietonala emblematica pentru Budapesta. De aici va puteti cumpara haine si cadouri pentru prietenii de acasa sau sa va opriti sa beti o cafea sau sa luati masa.

Citeste si Top 10 atractii turistice de vazut aproape gratuit in Budapesta

Tururi. Capitala Ungariei este cunoscuta ca fiind un oras prietenos cu biciclistii, asa ca puteti face un tur cu bicicleta. Nu uitati nici de croazierele pe Dunare sau de turul pesterilor din zona. Daca sunteti interesat sa vizitati pesterile puteti vizita aceste site: www.barlangaszat.hu (este compania care oferă tururi extensive în peşterile din Budapesta).

Aeroportul. Nu este unul de mari dimensiuni. Trebuie sa stiti ca exista serviciul Shuttle bus prin care pasagerii sunt preluati de microbuze catre adresa la care au cerut sa fie transferaţi.(website http://www.airportshuttle.hu).

Schimb valutar. Cursul valutar oferit de hoteluri este in defavoarea turistului, asa ca este recomandat sa schimbati bani la exchange-uri sau la banci.

Am vizitat Budapesta de cateva ori, iar daca aveti intrebari referitor la calatoria in capitala Ungariei puteti sa imi adresati intrebari in cadrul acestui articol. Calatorie placuta!

Link-uri utile:

Harta Budapesta

Inchiriere biciclete

Tururi cu autobuzul

Aeroport Budapesta

Inchiriere masina

Comments (10)

  1. Daniela

    12 august 2013
  2. Dragos

    12 august 2013
  3. Emil

    15 august 2013
    • Dragos

      17 august 2013
  4. Andrei

    19 martie 2014
  5. anca

    23 iunie 2014
  6. Pingback: Cum se ajunge la Budapesta - DorulCalator.ro 20 noiembrie 2014
  7. Catalin

    27 noiembrie 2014
    • Raluca

      27 noiembrie 2014
  8. emi

    21 octombrie 2016
  9. Eugenia

    29 aprilie 2017

Give a Comment

Statistici T5