In cazul in care drumurile va poarta in capitala Bavariei, faceti-va neaparat timp pentru vizitarea minunatului palat Nymphenburg. Castelul este localizat in vestul orasului si se ajunge la el cu usurinta cu mijloacele de transport in comun. Daca porniti din centru veti face aproximativ 15-20 de minute pana la palat. Luati S-Bahnul pana la statia Laim, iar de aici mai mergeti cateva statii cu autobuzul pana in fata castelului. Daca va este mai la indemana U-Bahnul, coborati la Rothkreuzplatz si luati tramvaiul pana la Nymphenburg.
Castelul Nymphenburg a fost un cadou facut de principele Ferdinand Maria sotiei sale Adelheid de Savoia, cu ocazia nasterii mult doritului mostenitor Max Emanuel, la mai mult mult de 10 ani de la nunta. Constructia a inceput in 1664 si a fost dirijata de italianul Agostino Barelli care a conceput partea centrala ca pe un conac italienesc, cu 5 etaje si cu forma de cub. De-a lungul timpului s-au adus nenumarate modificari si adaugiri castelului initial, ajungandu-se la ceea ce incanta astazi milioane de vizitatori an de an.
Modificarile facute in mod sistematic se observa cel mai bine in interior, unele saloane avand inca un design in stil baroc, altele sunt exemple perfecte de rococo sau clasicism. In mod normal nu se organizeaza tururi ghidate ale castelului, dar exista ghiduri audio care va pot fi de ajutor daca vorbiti limbi straine de circulatie internationala si veti primi o harta care va ajuta sa vizitati tot interiorul si sa nu ratati nimic.
Vizitarea interiorului incepe din Festsaal, salonul central destinat balurilor si evenimentelor speciale. Turul va va purta prin aripa nordica, aripa sudica, pavilionul sudic si se va incheia la capela din pavilionul nordic. Interiorul este frumos decorat, bine conservat, evocand cu succes epoci de mult apuse.
Castelul Nymphenburg gazduieste si cateva muzee. Puteti cumpara bilet doar pentru castel, dar exista si variante combinate care permit accesul la muzee si la patru palate mai mici, mai mult case as spune eu, aflate in splendidul parc din spatele Nymphenburgului. Pretul biletelor difera in functie de sezon, pe timp de vara fiind mai scump cu vreo 3 euro. Din pacate noi am ajuns destul de tarziu si am apucat sa vizitam doar castelul propriu-zis si parcul, lasand pentru o alta ocazia muzeele si cele patru case.
Parcul din spatele castelului este splendid, cu toate ca nu a fost asa mare si frumos de la bun-inceput. Abia in 1726 parcul a fost extins si amenajat in stil baroc. Un secol mai tarziu, peisagistul Friedrich Ludwig von Sckell a regandit in totalitate parcul care si-a pastrat forma de la 1823 aproape neschimbata pana in zilele noastre. Nimic nu poate fi mai placut decat o plimbare pe aleile din parcul Nymphenburg, la umbra copacilor infrunziti, adulmecand mirosul florilor de toate culorile si admirand maretia castelului.
Sper ca imaginile va vor convinge sa parasiti centrul München-ului macar pentru cateva ore si sa vizitati castelul Nymphenburg, merita cu desavarsire.