Cele mai frecvente greseli facute de turisti – Cum sa le eviti?

Turistii experimentati stiu ca fiecare calatorie vine cu bucurie, dar si cu doza de neprevazut si riscuri, indiferent de cat de bine a fost planuita si organizata. Intotdeauna vor exista lucruri care iti scapa de sub control si la care nu te-ai fi putut gandi ca s-ar putea intampla. Cu toate acestea, esti responsabil de cum decurge calatoria ta si e bine sa inveti si din greselile altora.

Iata cele mai frecvente greseli facute de turisti si cateva idei despre cum sa le eviti:

1. Reinnoirea pasaportului. Stiati ca unele destinatii necesita sa mai aveti pe pasaport ramase cel putin 3-6 luni inainte de expirarea termenului de valabilitate al acestuia? E important asadar sa verifici cerintele in legatura cu acest aspect cu mult inainte de a porni la drum.

2. Nu își fac temele. Exista oameni care au impresia ca o calatorie nu trebuie sa fie planuita prea mult (nici macar nu ar trebui sa iti gasesti din timp un loc de cazare). In timp ce poate fi amuzant sa traiesti totul spontan, exista numeroase riscuri daca ramai noaptea in strada, fara loc de dormit, in anumite locuri. Minim: trebuie sa stii unde te cazezi si cum sa ajungi acolo.

3. Nu citesc recenzii. Poti evita acele recenzii care crezi ca ti-ar lua din bucuria explorarii spontane, insa o informatie de genul ,,trece cate un tren pe langa hotel din ora in ora’’ te poate scuti de nopti nedormite, daca ai un somn mai sensibil si nu ai putea sa dormi in astfel de conditii

4. Nu reconfirmă. Nu este necesar sa reconfirmi totul, insa in cazul unor servicii care par mai flexibile e bine sa te reasiguri (exemplu: soferi, agentii de turism, rezervari la restaurante).

5. Nu re-verifică totul de la cap la coada. Inainte de a porni la drum, e bine sa faci o verificare detaliata a tuturor aspectelor organizatorice: datele corecte, biletele de tren / avion, locurile de plecare (gara, aeroport). Costurile unor bilete last-minute nu sunt neaparat cele mai imbucuratoare!

6. Nu își pun în bagajul de mana un schimb de haine și alte obiecte necesare. Industria aviatica pierde anual zeci de milioane de bagaje. E foarte probabil ca in cele din urma sa ti se intample si tie, motiv pentru care e important sa gandesti bagajul de mana si din acest punct de vedere: haine de schimb si alte obiecte absolut necesare trebuie sa se afle in el (de la medicamente, la obiecte valoroase ca iPad-ul, telefonul, bijuteriile etc).

7. Bagaje prea multe și mari. Invata cum sa iti faci bagajul intr-un mod eficient, sa iei cu tine doar ce este necesar si sa calatoresti – nu sa cari lucruri dupa tine.

8. Utilizarea telefonului fără a se informa în prealabil de costuri sau fără a-și activa o oferta adecvată destinației. Daca stii ca urmeaza sa calatoresti si ai de gand sa iti folosesti telefonul, fa o vizita la compania de telefonie mobila si decide-te asupra unui plan de consum sau oferte.

9. Nu cumpără suveniruri atunci cand le vad. Daca vezi ceva ce iti place foarte mult, poate e util sa faci o oprire si sa cumperi acel suvenir in acel moment. Desi multe suveniruri sunt obiecte facute pe banda rulanta si le gasesti in zeci de locuri din aceeasi destinatie, exista unele suveniruri pe care nu le vei mai gasi, oricat le-ai cauta

10. Se străduisc prea mult sa facă un târg avantajos. Uneori e mai bine sa dai niste bani in plus pentru calitate, in loc sa te alegi cu niste chilipiruri care nu vor aduce nici un plus calatoriei tale.

11. Nu se informeaza in legatura cu preturile practicate de taximetristi. In multe tari nu vei vedea un aparat de contorizat in taxi, asadar e important sa stabilesti cu soferul clar, de la bun inceput, care este pretul. Intreaba care e pretul oricum, pentru a evita sa fii pacalit.

12. Fac prea multe fotografii. Exista riscul ca in loc sa traiesti din plin experienta unei calatorii, sa ramai cu aparatul de fotografiat lipit de fata, sa vezi destinatiile doar prin lentila aparatului. Fa o fotografie si pune-l deoparte, nu ai nevoie de 300 de cadre cu aceeasi statuie.

13. Incearca sa utilizeze cardurile bancare fara a anunta banca in prealabil de intentia de a calatori.

14. Nu se asigura ca apa e potabila. In functie de destinatie, e totusi important ca inainte sa consumi apa de la vreun robinet, sa te asiguri ca e vorba de apa potabila.

15. Nu isi printeaza informatiile importante. Da, traim in era digitala, insa in cazul unei baterii epuizate, e bine sa ai acces la informatiile importante.

16. Au asteptari prea mari si nerealiste. Toti tindem sa facem acest lucru, e greu sa nu ai asteptari mari cand ai planuit, ai investit si ai asteptat o calatorie cu atata nerabdare. Cu toate acestea, e bine sa iti re-calibrezi asteptarile inainte de a porni la drum, sa ai in minte ca nimic nu e perfect si ca te poti bucura de neprevazut.

One Response

  1. RC Leksaker

    16 iulie 2017

Give a Comment

Statistici T5