City break in Atena. A doua zi. Vizita la Acropole

City break in Atena. A doua zi. Vizita la Acropole
decathlon.ro

2015-05-31 10.57.38

Acropola din Atena este cu siguranta simbolul suprem al democratiei si al Greciei antice. Fara indoiala, colina sacra a Atenei nu este ratata de niciun vizitator, iar acest lucru l-am simtit pe propria piele in ambuteiajul pietonal creat pe treptele Acropolelor.

La Acropole se ajunge foarte usor cu metroul pana la statia Acropolis, o poarta de acces existand chiar vis-à-vis de noul Muzeu al Acropolelor. O alta cale de acces este prin siteul arheologic Agora, caz in care ar fi practic sa mergeti cu metroul pana la Monastiraki. Programul de vizitare este 8-20, ultima intrare fiind posibila la ora 19.30. Sunt cateva zile pe an cand Acropolele este inchis vizitatorilor (1 ianuarie, prima zi de Pasti, 1 mai, 25 – 26 decembrie) si alte cateva zile cand programul este mai scurt cu cateva ore. Biletul costa 12 euro/persoana si, pe langa accesul la Acropole, cuprinde Agora Antica, Agora Romana, Kerameikos, Biblioteca lui Adrian si inca cateva obiective din perioada antica.

Pe timp de vara, va recomand sa vizitati Acropolele la primele ore ale diminetii caci pe platoul superior nu este pic de umbra si se aglomereaza foarte mult dupa ora 11 cand apar grupuri mari de turisti. Pe treptele de la intrare se strange asa multa lume, incat e nevoie sa vina cativa angajati pentru a dirija traficul pietonal. De asemenea, nu uitati sa luati cel putin o sticla cu apa. Noi am fost nepregatiti si am ajuns sa platim 7 euro pentru o limonada la poalele Acropolelor.

Chiar daca nu stiti mare lucru despre Acropole, veti pleca foarte bine informat de acolo, caci grecii au facut o treaba buna din acest punct de vedere si au montat panouri informative la fiecare pas, in dreptul fiecarei sculputuri, zid sau cladire.

Colina care domina centrul capitalei elene a fost locuita din timpuri stravechi, arheologii descoperind pe Acrolope vase de lut ce dateaza din anul 4000 i.H. Prima fortificatie a fost construita in secolul 13 i.H., cand Acropolele era centrul civilizatiei miceniene. In secolul 8 i.H., pe partea nord-estica a colinei a fost ridicat templul zeitei Athena Partenos. Ulterior, in timpul lui Peisistratos, s-a construit si templul predecesor Partenonului, si anume Hekatompedos, dedicat tot zeitei intelepciunii.

Perioada de glorie a Acropolelor a fost in jurul secolului 5 i.H., cand au fost ridicate majoritatea templelor si monumentelor care au rezistat pana in zilele noastre – Partenonul, Erehteionul, templul Athenei Nike si Propylaea fiind cele mai impunatoare dintre ele. In perioada dominatiei romane, desi alte temple si sanctuare grecesti au fost complet devastate, Acropola din Atena si-a pastrat prestigiul si nu a suferit mari distrugeri. Acest lucru s-a intamplat abia mai tarziu, cand interventia oamenilor si dezastrele naturale au dus la decaderea locului.

templu-acropole

In perioada de inceput a crestinismului, templele au fost convertite in biserici. Turcii au transformat Propylae in sediul garnizoanei, iar venetienii au bombardat Partenonul pe 26 septembrie 1687. Multe sculputuri si ornamente au fost inlaturate de pe cladirile antice de-a lungul secolelor. Acropolele a revenit in posesia grecilor abia in 1822, in timpul Razboiului de Independenta. Primul mare proces de restaurare a inceput in primii ani ai secolului 20, iar in 1975 a fost infiintat Comitetul pentru Conservarea Monumentelor de pe Acropole.

Poze facute cand urcam dealul Acropolelor:

ne-pregateam-sa-urcam-dealul-acropolelor

2015-05-31 10.59.34

2015-05-31 11.08.23

2015-05-31 10.59.15

Muzeul Acropolelormuzeul-acropolelor-atena

Marea majoritate a sculpturilor si a obiectelor de valoare descoperite la Acropole au fost mutate in Muzeul Acropolelor, care initial era chiar pe colina. Deoarece spatiul expozitional era neadecvat, muzeul-acropolelora fost construit un nou sediu, inaugurat in 2007 si cu o suprafata totala de 25000 mp, din care 14000 mp sunt dedicati expozitiilor. Cele 5 galerii ale muzeului sunt dispuse pe 4 nivele. Anumite sculputuri aveau alaturi cate o replica care reda modul in care aratau acele sculpturi in momentul crearii lor. De asemenea, la Muzeul Acropolelor sunt foarte multi muzeografi vorbitori de engleza care sunt gata sa raspunda tuturor intrebarilor.

La etajul 3 al muzeului se afla un spatiu de tip cinema unde ruleaza filme-documentar despre Acropole, prin rotatie in engleza si greaca. Ne-a placut foarte mult documentarul pe care l-am vizionat, anumite lucruri sunt mai usor de inteles dupa vizualizare. In incinta muzeului veti gasi o cafenea, un restaurant cu o terasa spectaculoasa de 700 mp si un magazine de suveniruri. Nu am servit nimic aici, dar preturile afisate erau normale.

Pentru vizitarea Acropolelor si a muzeului dedicat ar fi bine sa alocati cel putin 5-6 ore.

Citeste si Prima zi in cadrul City break-ului din Atena

Muzeul National de Arheologie

muzeul-de-arheologie-atena

Muzeul National de Arheologie din Atena are 11 000 de exponate ce asigura o imagine de ansamblu asupra civilizatiei grecesti din Preistorie si pana la sfarsitul Antichitatii. Cei 8000 mp sunt impartiti in 5 expozitii permanente: Colectia preistorica, Colectia sculpurilor, Colectia de vaze si alte obiecte de mici dimensiuni, Colectia de obiecte metalice si Colectia de antichitati egiptene si orientale. Mi-a placut in mod deosebit sectiunea cu bijuterii de aur, lucrate cu o maiestrie greu de imaginat.

Muzeul de Arheologie este situat in apropierea Pietei Omonia, la cca. 7-8 minute de mers pe jos de la statia de metrou. Fiind situat putin in afara clasicelor trasee turistice, vizitatorii sunt mai putini decat la Muzeul Acropolelor, ceea ce nu este un lucru rau. Un bilet intreg costa 7 euro/persoana, dar merita sa dati acesti bani pentru a vizita cel mai important muzeu din Grecia. Din pacate, la momentul vizitarii, o parte din exponate erau in SUA unde se organiza o expozitie temporara dedicata Greciei antice.

Am incheiat aceasta zi dedicata culturii antice in portul Pireu, despre care veti afla mai multe dintr-o viitoare postare.

No Responses

  1. Pingback: La plaja in Atena - DorulCalator.ro 29 iulie 2015
  2. Pingback: City break in Atena. Prima zi 29 iulie 2015

Give a Comment

Statistici T5