City break la Milano

City break la Milano

colaj-milanoMilano este o destinatie ideala pentru un city-break, 2-3 zile petrecute aici la sfarsit de saptamana fiind suficiente pentru a-ti face o parere despre oras si pentru a vizita principalele obiective turistice ale acestuia.

In capitala financiara a Italiei se ajunge destul de usor cu avionul cam din toate zonele Romaniei, iar biletele nu costa foarte mult. Am achizitionat cu aproximativ 4 saptamani inainte de excursie biletele dus-intors de pe site-ul unei companii low-cost care opereaza pe ruta Bucuresti – Bergamo si am platit rotunjit in sus 300 lei/pers. cu toate taxele incluse, dar fara bagaj de cala. Oricum, un bagaj de cala nu isi justifica necesitatea pentru o escapada de weekend si companiile aeriene cer prea multi bani pentru orice serviciu suplimentar, bani pe care mai bine ii cheltuim pe mici rasfaturi la destinatie. De la Bergamo la Milano se poate ajunge cu autocarul, iar biletul este 5 euro pe sens.

Am vizitat Milano intr-un weekend pe la mijlocul lunii februarie si am avut parte de o vreme primavaratica, fara precipitatii sau temperaturi scazute. Am optat pentru un hotel de 3* din zona garii – Stazione Centrale (Hotel Demo mai exact), pentru a fi mai aproape de autobuzele care fac legatura dintre oras si aeroport. Baia putea fi mai spatioasa si micul dejun mai variat, in rest am fost multumiti, raportul calitate-pret fiind ok in comparatie cu alte hoteluri pe care le-am vazut pe internet.

Domul din Milano

domul-din-milano

Din zona garii si pana in punctul 0 al orasului, in Piata Domului, se ajunge cu metroul sau pe jos in aproximativ 30-35 de minute de plimbare lejera. Fara doar si poate, Domul este simbolul Milano-ului si aici veti intalni turisti la orice ora. Atentie insa la miciile escrocherii! Sunt o multime de africani si nu numai care incearca sa iti vanda nimicuri sau sa iti puna in palma mancare pentru porumbei, ca mai apoi sa pretinda bani de la tine pentru firmiturile de paine. Noi am fost acostati la automatele de bilete de la metrou de cateva ori, diversi “binefacatori” oferindu-se sa ne ajute sa cumparam bilete. Nu acceptati ajutorul lor, sistemul este usor de folosit cu indicatii in numeroase limbi de circulatie internationala.

Revenind la Dom, acesta este probabil cel mai reprezentativ exemplar de arhitectura gotica din Lombardia si dateaza din secolul al XIV-lea. Catedrala este intrecuta in dimensiuni doar de Basilica Sf. Petru din Roma si este decorata pe exterior si interior cu peste 3500 de statuete, din care cea mai faimoasa este statuia Fecioarei Maria – “Madoninna”, aflata in varful unei coloane de 108 m lungime. Intrarea in biserica este gratuita, dar se formeaza cozi la intrare din cauza controlului de securitate unde nu scapa nici-o geanta neverificata.  Se poate urca sus pe catedrala, accesul fiind permis in intervale orare diferite in functie de sezon.

Piata Domului
Piata Domului

Din Piata Domului, traversand galeria Vittorio Emanuele, se ajunge la templul operei – La Scala.

Galeria Vittorio Emanuele Galeria Vittorio Emanuele

Galeria Vittorio Emanuele merita si ea atentia vizitatorului, fiind practic primul mall din lume, construit in anii 1870. Cafenele, restaurante si buticuri sic ademensc turistii cu dare de mana. Pentru cei cu un buget limitat, o plimbare este de-ajuns si nu uitati sa faceti o pirueta pe taurul de pe podea, care este usor de detectat datorita multimii de oameni care stau la coada pentru a se poza cu piciorul pe capul taurului de mozaic.

La ScalaScala

Iesind din galerie, faimoasa opera La Scala care isi trage numele de la biserica Santa Maria della Scala, pe a carei locatie a fost ridicata cladirea operei,  isi deschide portiile iubitorilor de muzica clasica. Biletele la spectacole se epuizeaza de multe ori cu saptamani bune inainte de reprezentatie, dar mai exista si situatii cand biletele ramase nevandute pot fi cumparate cu cateva ore inainte de spectacol de la casa de seara, cu o mica reducere.  Muzeul operei poate fi vizitat oricand. Exponatele nu sunt numeroase, dar oricum punctul de rezistenta al turului muzeului este accesul in lojele marii sali de spectacole. Aici si-au facut debutul nume celebre ale muzicii clasice: Giuseppe Verdi, Donizetti, Bellini, Puccini sau Rossigni.Piata Scala Milano

Venind din Piata Domului inspre Scala pe alta ruta, de data aceasta pe una dintre strazile laturalnice, dam peste faimoasa patiserie Luini, locul unde se fac inca din anul 1888 cele mai bune panzerotti din Milano. Panzerotti sunt un fel de placinte de aluat dospit cu diferite umpluturi. Clasicul panzerotti este cel umplut cu rosii si mozzarella, prajit in baie de ulei. Bineinteles ca intre timp exista zeci de alte umpluturi dulci sau sarate si exista si optiunea mai sanatoasa de panzerotti copt, nu prajit. Coada de la Luini a fost interminabila, am asteptat cam jumatate de ora pana sa tinem in mana un panzerotti cald si am fost putin dezamagiti, probabil si din cauza faptului ca am citit numai lucruri la superlativ pe internet si ne-am imaginat ca daca oamenii stau la rand atata timp, nu stau degeaba. Panzerotti de la Luini sunt bune, dar nu extraordinare. Oricum, voi trebuie sa le incercati!Luini

Castello SforzescoCastello Sforzesco

Tot din Piata Domului, luand-o pe Via Orefici si apoi pe Via Dante, se poate ajunge in 10-15 minute de mers pe jos la Castello Sforzesco. Castelul a fost construit in sec. al XV-lea la ordinul ducelui Francesco Sforza, dar de-a lungul secolelor a trecut prin multe transformari, culminind cu marea renovare de la sfarsit de secol  19. Curtile interioare sunt splendide si reprezinta un loc perfect de relaxare.sforzesco2parc

Daca va plac plimbarile in aer liber, de la castel luati-o la pas prin Parcul Sempione pana la Arco della Pace.  Din pacate, noi nu ne-am putut bucura de o priveliste prea frumoasa asupra arcului de 25 m inaltime din cauza unor lucrari ce se efectuau pentru Expo 2015. In caz ca nu stiati, Milano va gazdui in perioada 1 mai – 31 octombrie 2015 urmatoarea expozitie universala, care va avea tema Feeding the planet, energy for life.

Arco della Pace, Milano
Arco della Pace, Milano

Shopping la Milano

Nici-o vizita la Milano nu este completa fara putin shopping, doar nume mari precum Giorgio Armani, Miuccia Prada, Dolce & Gabbana, Gianfranco Ferre sau Gianni Versace si-au inceput carierele culminante in acest colt de rai al fashion-ului si design-ului vestimentar. Celebrul Fashion Quadrilatero cuprinde strazi precum Via Manzoni, Via della Spiga, Via Montenapoleone  sau Via Santa Spirito. Aici veti gasi showroom-urile si atelierele celor mai cunoscute si scumpe case de moda din lume.

Corso Buenos Aires

Corso Buenos AiresPentru cumparaturi din magazine dedicate oamenilor cu venit mediu, indreptati-va spre Corso Buenos Aires, una dintre cele mai lungi strazi din Italia. Aici, aproape de Porta Venezia, mai exact in Piazza Guglielmo Oberdan nr. 3, am luat o cina fantastica la ristorante pizzeria Maruzzella. Dupa o zi de hoinareala, cautam un loc unde sa mancam ceva si am intrat in acest restaurant fara sa fi auzit de el inainte. Mai era doar o masa libera cand am intrat noi, in jurul orei 18, sambata. Interiorul localului este destul de modest, inghesuit si invechit, dar mancarea este exceptionala. Noi am servit paste si pizza, alaturi de vinul casei, dar la masa de langa noi se comandase un platou de fructe de mare care parea de pe alta planeta. Surpriza mare am avut-o doua ore mai tarziu, cand la parasirea localului ne-am chinuit sa ne strecuram cumva pe usa printre zecile de italieni care stateau la coada, asteptand sa se elibereze o masa.

Arta in MilanoMilano

Probabil stiti deja ca cea mai cunoscuta opera a lui Leonardo da Vinci – Cina cea de Taina, se afla in Milano, in biserica Santa Maria delle Grazie. Accesul la pictura este permis unui numar fix de vizitatori zilnic, iar biletul costa destul de mult (~30 de euro de persoana).

Daca sunteti iubitori de arta, neaparat dati o fuga la Pinacoteca di Brera, o galeria infiintata in 1809 de catre Napoleon Bonaparte. Aici sunt adapostite un numar impresionant de lucrari confiscate de la manastiri si biserici de pe teritoriul Europei. Iar daca tot va aflati in Brera, este pacat sa nu va plimbati pe stradutele inguste si pline de istorie ale acestui cartier cu aer boem, usor parizian. In vitrinele magazinelor veti vedea multe haine si produse de artizanat hand-made, iar cafenelele si restaurantele din zona au preturi sub cele din imprejurimea Domului.brera

Sper ca v-am convins ca merita sa dati o fuga pana la Milano, iar daca va ocupati din timp de organizarea escapadei de weekend, veti constata ca nu costa cu mult mai mult decat un sfarsit de saptamana pe Valea Prahovei sau pe litoral in plin sezon estival.

Link-uri utile:

Autocare Bergamo Milano

Aeroport Bergamo

Aeroport Malpensa

Harta metrou

Evenimente in Milano

Bilete la muzee

One Response

  1. ima

    23 mai 2014

Give a Comment

Statistici T5