Majoritatea topurilor cu orasele ce merita vizitate aloca un loc fruntas capitalei Danemarcei, Copenhaga. Orasul este curat si placut, iar localnicii sunt amabili cu turistii. Copenhaga poate fi o destinatie perfecta pentru un city break.
Iata cateva dintre obiectivele pe care le puteti vedea in capitala Danemarcei:
Nyhavn
Inseamna „portul nou” si este zona cea mai tranzitata de turistii din Copenhaga datorita caselor colorate si varietatii de vapoare si barci. Puteti sta la unul dintre restaurantele sau cafenelele celebre din port pentru a lua masa. Terasele sunt deschise indiferent de anotimp.
Palatul Rosemborg
Adaposteste cele mai valoroase comori culturale ale tarii (inclusiv bijuteriile regale). Palatul a fost construit ca un loc de petrecre a timpului liber la ordinele lui Christian al IV-lea intre anii 1606-1634. Fiecare rege care a trecut pe aici a adus modificari incaperilor dupa moda din epocile respesctive. Palatul a fost locuit de familia regala pana in anul1720.
Incepind cu 1838, Rosemborg si toate obiectele ce ii apartineau a devenit muzeu de istorie, cunoscut sub denumirea de Colectiile Regale Daneze. Printre principalele atractii se numara Sala Mare cu tronul incoronarii, vegheat de 3 lei de argint si tezaurul ce cuprinde coroanele familiei regale si bijuteriile coroanei.
Cel mai mare parc din Copenhaga – Tivoli
Tivoli este un „must” pentru copii, dar si pentru adulti aflati in cautarea adrenalinei. Parcul a fost deschis in 1834.
Al doilea cel mai vechi parc de distractii din lume ofera o multime de modalitati de distractie pentru toate varstele si toate gusturile, inclusiv concerte, plimbari prin oaze verzi si oportunitatea de a savura mancare gourmet. In Gradinile Tivoli au loc concerte zilnic, genurile muzicale fiind mereu altele. In lunile de vara, cele 3 scene in aer liber gazduiesc concerte de muzica rock in fiecare seara de vineri, formatiile invitate sunt fie daneze, fie straine.
Rundetårn – mai pe romaneste, Turnul Rotund. Se gaseste chiar in centrul Copenhagai, in apropiera principalei alei comerciale. Turnul a fost construit de regele Christian IV, in secolul al XVII-lea si a avut rol de observator astronomic.
In zilele noastre observatorul este frecventat de astronomi amatori si vizitatori care se bucura de privelistea asupra orasului. Pentru a ajunge pe platforma circulara care inconjoara turnul observatorului trebuie parcurs un drum in spirala de 268.5 m. Acelasi drum duce vizitatorii si catre biblioteca care pe vremuri gazduia intreaga colectie de carti a universitatii din Copenhaga. Celebrul scriitor danez H.C. Andersen era un obisnuit al acestei biblioteci. Astazi sala bibliotecii gazduieste expozitii temporare de arta, istorie sau stiinta.
Cartierul Christiana
Christiana – este cel mai libertin cartier al Copenhagai, un loc care atrage multi turisti aflati in cautare de aventura. Daca nu cautati aventura atunci NU aveti ce cauta la Christiana, va fi o pierdere de timp.
Christiana a fost fondat in anul 1971. La scurt timp dupa fondare zona a devenit cunoscuta pentru strada Pusher deoarece aici se puteau cumpara foarte usor droguri usoare. In prezent, cartierul are 1000 de locuitori, iar apriximativ 500000 de persoane vin anual in vizita pentru a se bucura de o larga varietate de restaurante-eco, ateliere, galerii si simpozioane, dar in special de marea varietate de droguri.
Daca vreti sa faceti o plimbare in Christiana, tineti cont de faptul ca nu este ca restul orasului. Zona e considerata destul de periculoasa, iar rata criminalitatii este mai mare decat in restul Copenhagai. Strada Pusher si zona limitrofa acesteia este controlata de grupari de crima organizata, iar locuitorii au creat o lista de reguli ce trebuie respectata pentru a nu avea probleme. Pentru propria siguranta, vizitatorii trebuie sa se supuna acestor reguli (nu folositi telefonul mobil, nu faceti fotografii, nu alergati etc.). Multe persoane care au ignorat aceste reguli au fost amenintate, talharite si batute.
Simbolul Copenhagai – Mica sirena
Mica sirena este amplasata pe o stanca rotunda din portul Langelinie. Sculptura are o inaltime de 1,25 m si este admirata in fiecare an de peste 1 milion de turisti. Trebuie spus ca sculptura este copie dupa original, iar originalul se afla intr-un loc secret din Danemarca.
Fabrica Calsberg – o vizita la fabrica va da o idee despre modul in care este facuta celebra bere. Vechea berarie din 1847 a fost transformata intr-un centru modern pentru vizitatori, extins pe o suprafata de 10,000 m². Expozitia cuprinde printre altele cea mai mare colectie de sticle de bere din lume, istoria berii, evolutia marcii Carlsberg, premiii castigate de Carlsberg. Turul dureaza 0 ora si jumatate si se termina la bar si la magazinul de suveniruri.
Taxa de intrare include 2 beri sau bauturi racoritoare la barul de la iesire.