Cuba este o țară situată în nordul Americii Centrale. Se află la confluența Mării Caraibilor, al Golfului Mexic și Oceanului Atlantic. Cuba a fost descoperită de Cristofor Columb, în 1492, devenind prima colonie a Spaniei în America.
Cuba are o suprafaţă de 110.860 km2, teritoriul fiind împărțit administrativ în 14 provincii şi municipiul special Insula Tineretului.
Populaţia Cubei era estimată în iulie 2010: 11.477.459 locuitori, dinte care albi 65.1%, mulatri şi metişi 24.8%, negri 10.1% (recensământul din 2002). Capitala, Havana, are o populaţie de 2.141.993 locuitori (estimare 2009).
Cuba este cea mai mare insulă din Caraibe, ne oferă un peisaj spectaculos, vestigii culturale bogate si valoroase, dar si cu unele dintre cele mai bune plaje din lume, ce dezvaluie km de nisip alb si fin scaldat de ape cristaline si calde. Orașele muzeu Havana și Trinidad sunt parte a patrimoniului UNESCO și reprezintă locuri ce nu trebuie să fie ratate în cadrul unei vizite în Cuba. Pe lângă aceasta, Cuba oferă unul dintre cele mai frumoase peisaje din insulele Caraibe, cu lanturi muntoase, vai adanci sau campii fertile, bogate in tutun si cafea.
Dacă tot vorbim de patrimoniul UNESCO, iată toate siturile din Cuba incluse în patrimoniul cultural și natural de la nivel mondial din Cuba:
- Sit-ul arheologic al primelor plantații de cafea din sud-estul Cubei (2000)
- Centrul istoric al orașului Camagüey (2008)
- Havana și Fortificațiile sale (1982)
- San Pedro de la Roca Castle, Santiago de Cuba (1997)
- Trinidad și Valle de los Ingenios (1988)
- Centrul istoric al orașului Cienfuegos (2005)
- Zona Viñales (1999)
- Parcul Național Alejandro de Humboldt (2001)
- Parcul Național Desembarco del Granma (1999)
Bani în Cuba
Puteți să mergeți în Cuba cu euro, iar acolo veți putea schimba euro în CUC (peso cubano convertible).
Cursul aproximativ este de:1 EUR = 1,1 CUC.
Când am fost noi, în 2015, relațiile cu SUA nu erau așa apropiate și nu se recomandă să se meargă în Cuba cu dolari. Nu știu dacă acum s-a schimbat situația, dar nu aș recomanda să mergeți cu dolari.
Vremea în Cuba
Clima este tropicală, având specific de savana cu ierni uscate. Temperaturile medii variaza intre 28°C vara si 22°C iarna.
Tranzitia de la un anotimp la celalalt se face simțită mai ales prin prezența ploilor. Iernile sunt relativ uscate, mai putin atunci cand sufla vanturile nortes (vanturi din nord), care aduc un aer umed si racoros. Sezonul umed se desfasoara intre iunie si octombrie, atunci când cantitatea de precipitații atinge valori cateodată foarte mari, umiditatea devenind aproape insuportabilă. Perioada optimă de vizitare este în sezonul uscat, din noiembrie până în aprilie.
Noi am vizitat Cuba în luna decembrie, când trebuia să nu avem parte de ploi, dar din păcate 2-3 zile am fost plouați. Ploile ne-au prins în zona Varadero, unde trebuia să stăm la plajă.
Apa nu este potabilă
Ni s-a spus din start să nu consumăm apă de la robinet, ci doar apă îmbuteliată. Localnicii consumau apă de la robinet, dar probabil că erau căliți. Nu cred că e cineva care vrea să aibă probleme cu stomacul în concediu. Noi ne-am conformat și cred că am făcut bine, deoarece am observat că mulți membri ai grupului au avut diaree când au consumat mai multe băuturi cu gheață (gheața se face cu apă de la robinet).
Prizele din Cuba
Sunt 110 V / 220 V. Acestea pot fi cu 2 picioare, 2 lamele sau 3 picioare.
Viza pentru Cuba
Trebuie sa aveti pasaport valabil minim 6 luni. Viza se obtine la Ambasada Cubei din Bucuresti, situata pe strada Nicolae Caramfil. Programul de lucru cu publicul este de luni pana vineri, de la 9 la 12. Actele necesare pentru viza sunt: biletele de avion dus-intors, asigurarea medicala si pasaportul. Despre viză citește mai multe în Pregatire pentru plecare in Cuba.
Viața în Cuba
Chiar dacă au atâtea neajunsuri, precum lipsa banilor, cubanezii mi s-au părut niște oameni fericiți. Știu să-și trăiască viața. Ascultă muzică seară de seară, ies să danseze în locuri special amenajate sau pe strada din fața casei. Chiar dacă par oarecum înapoiați, cubanezii sunt ancorați la realitatea de pe mapamond. Spre exemplu, când am fost noi, știau de incendiul de la Colectiv și ne-au spus condoleanțe.
Trebuie să știți că rata de infracționalitate asupra turiștilor este spre 0. Cubanezii vor să câștige un ban de pe seama turiștilor. O băbuță care stătea special pe un scaun frumos mi-a cerut bani ca să îi fac poză. O florăreasă se plimba pe străzile Havanei pentru a face poze contra cost cu turiștii. Am înțeles că o altă metodă de a păcălii turiștii este aceea prin care tipe drăguțe invită turiștii la o băutură, care la final se dovedește destul de piperată (ex. +20 euro).
Atracții turistice
Atracții turistice sunt peste tot. Dacă ajungi în Cuba, bineînțeles că îți rezervi o zi pentru a vizita Havana. Dar este nevoie de minim două zile pentru a vizita Havana. De asemenea, Vinales este o un must, mai ales că se află aproape de Havana.
Alte atracții turistice ale Cubei sunt Cienfuegos, Trinidad, Valle de los Ingenios, Parcul Național Toppes de Collantes, Santa Clara, Varadero, Santiago de Cuba.
După Havana, Trinidad-ul este un must see al Cubei. Supranumit ”Orasul muzeu al Cubei”, unul din primele orase ale insulei, Trinidad atrage datorită aspectului său colonial conservat până în zilele noastre. Orașul pare rămas în timp și fără îndoială este o bijuterie arhitectonică colonială a Cubei.
RC Leksaker
Buna ziua, pentru cubanezi viata inseamna greutati dar in egala masura si armonie si multa multa veselie. Din pacate nu am ajuns inca acolo insa am un foarte bun coleg, Miguel, cu care lucrez de ani de zile si de el am inteles ca pentru ei viata trebuie traita la maxim, trebuie sa se bucure de tot. O Duminica frumoasa!