Am vizitat Mons-ul pentru cateva ore. Mi-a placut orasul, este viu, tineresc si va recomand sa il vizitati daca aveti ocazia.
Anul acesta Mons este Capitala Culturala Europeana si se organizeaza foarte multe evenimente culturale. Nu am avut timp sa particip la o manifestare culturala, ci doar am incercat sa vad cat mai multe in timpul pe care il aveam la dispozitie.
Grand Place
Grote Markt, pe limba lor, este Piata Centrala a Mons-ului. Este o piata vibranta, de unde te incarci cu energie pentru urmatoarele tururi. Aici se afla terase, restaurante si cafenele unde puteti sta la o bere si sa admirati frumoasele cladiri ce inconjoara piata. Piesa de rezistenta este cladirea Primariei. Dupa ce plecati de la bere, mergeti sa vizitati sala de casatorii din cadrul Primariei Mons, curtea Primariei si la iesire sa puneti mana pe maimuta. Se spune ca daca puneti mana pe maimuta veti avea noroc.
Cladirea Primariei din Mons a fost construita in stil gotic intre anii 1458 si 1477. Etajul superior si clopotnita au fost adaugate intre anii 1717-1718. Interiorul merita de asemenea vizitat: Sala Casatoriilor cu plafonul italienesc (1682), Sala Consiliului cu semineul de marmura, Sala Sacquiaux cu impresionantul semineu din secolul al XVI-lea. Sala Portretelor si Incaparea Gotica. In dialectul local „Sacquiaux” inseamna „genti mici de piele”. In incaparea ce poarta aceasta denumire erau pastrate in siguranta cheile orasului.
Muzeul François Duesberg
Incepand cu anul 1994, Muzeul de Arta Decorativa din Mons isi incanta vizitatorii cu o colectie impresionanta de obiecte decorative, cea mai cunoscuta fiind colectia de 300 ceasuri produse intre 1785 si 1815. Pe langa ceasuri, veti vedea aici mici statuete din bronz, piese de portelan pictate manual, bijuterii rare si multe obiecte din aur si argint care impodobeau odata casele belgienilor si nu numai.
Muzeul Francois Duesberg a primit 2 stele in cel mai recent ghid de calatorie Michelin, lucru care spune multe despre micutul muzeu detinut de baronul François Duesberg si gazduit in fostul sediu al Bancii Nationale. Tineti cont de faptul ca muzeul este inchis in zilele de luni, miercuri si vineri.
Clopotnita din Mons
Clopotnita din Mons face parte din grupul celor 56 de clopotnite din Franta si Belgia, care au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Constructia turnului cu clopote care domina orasul valon a inceput in 1662. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cele 49 de clopote din cladire au fost folosite pentru a da alarma inainte de bombardamente.
In cadrul programului Mons 2015 – Capitala Europeana a Culturii, a fost deschis Muzeul Clopotnitei, dedicat istoriei acestui monument deosebit si un lift de sticla care va duce pana la capatul de sus al turnului, la o inaltime de 87 metri deasupra solului. Taxa de intrare este 9 euro/persoana, iar muzeul din turn este inchis in zilele de luni.
De la ultimul nivel al clopotnitei se poate vedea campul de lupta pe care a avut loc batalia de la Mons.
Cimitirul St. Symphorien
Cimitirul militar St. Symphorien este localizat la 2 km de Mons, la cateva sute de metri de drumul principal care duce catre Charleroi. Aici sunt ingropati o parte din soldatii britanici si germani care au murit in timpul bataliei de la Mons, din Primul Razboi Mondial. Primul foc al bataliei a o fost tras in dimineata zilei de 23 august 1914 si nu mai putin de 160 000 nemti, respectiv 80 000 de britanici au luat parte la ostilitati. Inainte de lasarea serii, britanicii au fost nevoiti sa se retraga catre Paris, fiind cu mult depasiti numeric de catre germani.
In cimitirul St. Symphorien si-au gasit locul de veci cateva sute de soldati ai ambelor armate, din care 109 au ramas neidentificati pana in zilele noastre. Initial, soldatii care si-au pierdut viata in batalia de la Mons fusesera ingropati in cimitirele civile din Mons si satele limitrofe, dar in 1915 nemtii au inceput sa mute trupurile soldatilor de ambele natii in acest cimitir. Proprietarul terenului a fost de acord sa cedeze bucata de pamant cu conditia ca britanicii sa fie inmormantati si onorati in acelasi mod cu germanii.
Daca sunteti interesati de subiect, puteti vizita si Muzeul de Istorie Militara unde veti afla mai multe despre batalia din 23 august 1914 si eliberarea Monsului de sub stapanire straina, atat in noiembrie 1918, cat si in septembrie 1944.
Cum se ajunge in Mons?
La Mons se ajunge foarte repede din Charleloi (aerport low-cost), dar si din capitala Belgiei, Bruxelles. Spre exemplu, din Bruxelles pana in Mons trenul face mai putin de o ora, iar biletul costa in jur de 10 euro.
Poze din Mons
Biserica St. Valdetrudy
Grote Markt
Primaria Mons si curtea interioara
Alte poze din Mons