De vizitat în Madrid

De vizitat în Madrid

Ca orice oraș cu mare potențial turistic, Madrid-ul se umple de vizitatori începând cu sfârșitul primăverii , iar vârful este atins în luna august.

Atât din cauza aglomerației, cât și datorită temperaturilor ridicate din timpul verii, am evitat să vizităm capitala Spaniei deodată cu toată lumea, așa că atunci când s-a ivit ocazia să petrecem câteva zile în Madrid în decembrie, nu am stat pe gânduri și am profitat din plin. Ne-am bucurat de temperaturi primăvăratice de 15 grade cu o săptămână înainte de Crăciun, când în București temperaturile se învârteau pe lângă -1 grad.

Am văzut Madrid-ul din două bucăți: o zi plină înainte de concediul din Cuba și alte trei zile la întoarcere. După un zbor matinal București-Madrid, am lăsat bagajul la hotel și am plecat în recunoaștere prin frumoasa capitală a Spaniei. Am parcurs 22 km pe jos în această primă zi, plimbându-ne prin Plaza de Oriente, Plaza Mayor, la Puerta del Sol, pe Gran Via, pe Paseo del Prado, la Gara Atocha, dar și pe străduțele adiacente, mai puțin cunoscute. Odată întorși din Cuba, am știut ce ne-a plăcut și ce am vrea să vedem mai amănunțit.palacio-real-madrid

Am început partea a 2-a de descoperire a Madridului prin vizitarea Palatului Regal, cunoscut și ca Palacio Real sau Palacio de Oriente. Cu un trecut bogat ce datează din secolul X,  Palacio Real este în prezent cel mare mare palat regal din Europa, grație suprafeței sale de 135.000 mp. Regele Felipe și familia nu locuiesc aici, palatul fiind deschis publicului larg și fiind folosit doar pentru evenimente oficiale. În excursiile noastre nu am ratat niciun palat ieșit în cale, așa că nu se putea să nu vizităm splendida reședință regală. Un bilet costă 11 EUR, la care se adaugă opțional contra cost ghidaj clasic sau ghid audio pentru 4, respectiv 3 EUR. Toate încăperile au și panouri informative în mai multe limbi.palacio-real-madrid2

La vreo 600 de metri depărtare de Palacio Real, se află Plaza Mayor, probabil cea mai faimoasă piață a Madridului. Piața a fost ridicată la începutul secolului al XVII-lea și a fost un loc în care s-au organizat de-a lungul timpului târguri, coride, execuții publice etc. Pe perioada vizitei noastre în Madrid, Plaza Mayor a găzduit un Târg de Crăciun destul de modest, neexistând o tradiție în acest sens pe teritoriul Spaniei.

În alte câteva minute de mers pe jos, am ajuns din Plaza Mayor la Puerta del Sol, o altă piață la fel de faimoasă a Madridului. Mi s-a părut punctul central al orașului, aglomerat la orice oră din zi și noapte. Prezența forțelor de ordine într-un număr foarte mare mi-a creat o stare de disconfort, căci am tras concluzia că este un loc în care apar probleme în mod frecvent. Cu toate astea, în afară de câțiva cerșetori și omniprezenții vânzători ambulanți de origine africană, nu am observat nimic deranjant. La Puerta del Sol se găsește faimosul urs care mănâncă dintr-un căpșun, statuie comandată de consiliul local și inaugurată în 1967, reprezentând blazonul orașului Madrid. Veți găsi ursul la ieșirea dinspre Calle de Alcala.ursul-simbolul-madridului

Din Puerta del Sol pornesc multe străzi comerciale cu magazine în care se găsește câte ceva pentru fiecare buzunar. Nu căutam ceva anume așa că am decis să ne îndreptăm cu pași repezi spre Calle Gran Via care ne-a impresionat, fiind mult peste așteptările noastre. Imediat mi-am adus aminte de New York, Gran Via fiind denumită pe bună dreptate și Broadway-ul Spaniei. Ochii ne fugeau de la o clădire la alta, analizând și admirând faimoasele construcții în stil Art Deco de la începutul secolului XX. Hoteluri, cafenele, restaurante și magazine sunt întâlnite pe întreg bulevardul, dintr-un capăt în altul. Dacă asociez o imagine anume Madridului, aceea este cu siguranță Gran Via la lăsarea serii, un adevărat spectacol pentru ochi.

Nu puteam să petrecem câteva zile în Madrid fără să vizităm faimosul Muzeu Prado. Deschis publicului în anul 1819, Muzeul Prado deține una dintre cele mai importante și impresionante colecții de artă din lume. Este în mod clar un obiectiv de neratat, chiar și pentru cei mai puțin inițiați în domeniul artei.

Muzeul Prado poate fi vizitat gratuit de luni până sâmbată intre orele 18-20, iar duminica și de sărbătorile legale între orele 17-19. Cele două ore vă ajung dacă doriți să vedeți principalele capodopere expuse, dar nu sunt suficiente pentru marii pasionați de artă. Atenție! se formează cozi mari la intrare înainte de permiterea accesului gratuit, deci dacă vreți să profitați din plin de muzeu, veniți cu aproximativ o oră mai devreme pentru a vă așeza la rând. Așteptarea merită, căci costul unui bilet întreg este de 15 EUR. Noi am profitat de această oportunitate și am vizitat gratuit muzeul.

O plimbare de vreun kilometru către sud pe Paseo del Prado vă duce la gara Atocha, locul nefericitului atentat terorist din martie 2004. Gara Atocha este modernă și bine organizată, în interiorul ei găsindu-se pe lângă magazine, restaurante, farmacii și o mică grădină botanică cu plante tropicale. Partea de nord a Paseo del Prado duce către Plaza de Cibeles, o altă piață splendidă, dominată de cele 4 clădiri emblematice care o mărginesc: Palacio de Buenavista, Palacio de Linares, Palacio Cyebele și Banca Spaniei.

Ne-am fi dorit să vizităm și stadionul echipei Real Madrid, dar din păcate nu am fi apucat să facem acest lucru pe îndelete, motiv pentru care l-am lăsat pentru o viitoare excursie. În plus, trebuia să plătim 18 EUR pentru un tur complet al stadionului Santiago Bernabeu, și ni s-a părut cam mult.

Din punct de vedere logistic, am optat pentru un hotel situat central în Plaza Santo Domingo, la 2 minute de mers pe jos de clădirea Operei, o locație ideală. Singurul dezavantaj a fost că micul dejun nu putea fi servit la hotel, dar cu atâtea cafenele și magazine în zonă, ne-am descurcat de minune. Am folosit foarte puțin transportul în comun, dar cu toate acestea am fost la un pas să fim furați pe peronul unei stații de metrou de un individ care își băgase cu tupeu mâna în buzunar pentru a extrage telefonul mobil. Bineînțeles că tot el a fost cel revoltat și jignit când am început să vorbim despre el folosind niște cuvinte urâte în limba română, răspunzându-ne tot în română dacă nu ne e rușine să vorbim așa urât (!?).

Bucătăria spaniolă este faimoasă în toată lumea, iar cea mai bună modalitate de a o descoperi este prin comandarea meniurilor de tapas, mici degustări spaniole calde și reci. Aplicația Foursquare ne-a recomandat în zona hotelului un restaurant în Plaza de San Miguel – Taste Gallery. Ne-a plăcut foarte mult localul, mâncarea, atmosfera, motiv pentru care am cinat de două ori aici. Pe parcursul zilei ne-am delectat cu sandvișuri cu jamon iberico, deliciosul jambon maturat spaniol. În afară de o pâine bună și câteva felii de jamon, nu am avut nevoie de nimic.

Citisem foarte multe lucruri frumoase despre Madrid, dar cu toate acestea mărturisesc că vizita noastră a fost mult peste așteptări și mai mult ca sigur peste câțiva ani ne vom revedea. Nu ezitați să vizitați Madrid-ul, merită din plin!

plaza-mayor-madrid
Plaza Mayor
Bradul din Piata
Bradul din Puerta del Sol
aglomeratie-centrul-madridului
Aglomeratie in centrul Madridului
asfintit-madrid
Asfintit Madrid
gara-atocha
interiorul Garii Atocha
gara-atocha-exterior
Gara Atocha din exterior
gran-via
Gran Via
gran-via1
Gran Via in haine de sarbatoare

madrid

monument-don-quijote-sancho-panza
Monument Don Quijote si Sancho Panza
primul-zgarie-nori-din-madrid
Printre primii zgarie nori din Madrid

 

img_1404

Comments (3)

  1. Andrei Adriana

    20 februarie 2017
  2. Leksaker Iulia

    28 martie 2017
  3. Cigg Online

    3 aprilie 2017

Give a Comment

Statistici T5