De vizitat in Zagreb

De vizitat in Zagreb

Zagreb este un oras frumos care m-a cucerit din prima. Ma asteptam sa fie după tipicul oraselor romanesti, dar Zagrebul este mult mai curat, mai verde si mai elegant decat orasele noastre.

Daca ajungeti pe calea aerului trebuie sa stiti ca aeroportul din Zagreb este foarte mic si aveti wirelles gratuit pentru 15 minute.20140930-zagreb2 (3)

Transport aeroport-oras

Puteti apela la autocarele care asigura transportul pana in zona semi-centrala. De la aeroport la autogara soferul poate opri si pe traseu, dar pentru a merge la aeroport trebuie sa mergeti la autogara situata pe strada Avenija Marina Držića 4.
Pretul unui bilet este de 35 de kuna (aprox. 5 euro).
Daca doriti sa calatoriti cu taxiul trebuie sa stiti ca pretul pe ruta aeroport-centru este intre 30-40 euro.

Obiective turistice

20140929-zagreb1 (25)
Strada Tkalciceva

Zagrebul este impartit in Orasul de sus (Gornji Grad), Orasul de Jos si noul Zagreb. Orasul de sus reprezinta centrul vechi, iar la o privire mai atenta pot fi observate si zidurile vechi ale cetatii. Kaptol, una dintre colinele orasului, este centrul bisericesc al Zagrebului.

Locuitorii Zagrebului sunt oameni deschisi si iubitori ai statului la terasa. Pentru a putea descoperi spiritul Zagrebului trebuie să mergeti pe strada Tkalciceva. O strada plina cu terase, baruri, restaurante. Iarna sau vara aici este lume la terase. Croatii spun că Târgul de Crăciun de aici este mai frumos decât cel de la Viena (până acum nu am avut ocazia sa ii contrazic).

Trebuie sa stiti ca multe baruri servesc bere facuta in beraria proprie (de la subsolul barului) si trebuie sa o incercati pentru ca este foarte buna. Osječko este berea cea mai bauta din Croatia, iar apoi urmează Tomislav (incercati berea neagra de la Tomislav).

Orasul de sus (Gornji Grad) este principalul loc unde trebuie sa ajungeti atunci cand vreti sa descopriti Zagrebul. Cea mai importanta atracție a acestei zone este Biserica Sf. Marcu. In jurul bisericii se afla Parlamentul Croatiei. Strazile din Orasul de sus sunt foarte linistite si se gasesc foarte putine masini in partea asta a orasului.

20141001-zagreb2 (30)
Biserica Sf Marcu

Biserica Sf Marcu este unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Zagreb, daca nu din Croatia. Biserica a fost construita in secolul al XIII-lea. Pe acoperisul din tigla sunt desenate blazoanele Croatiei, Dalmatiei si Slavoniei. In spatele bisericii se afla Turnul Lotrscak.20141001-zagreb2 (31)

Muzeul despartirilor este un muzeu nou, inovativ, pe care trebuie sa il vizitati pentru ca un astfel de muzeu nu se găsește la tot pasul. Fiecare obiect expus aici are o poveste fericită sau mai puțin fericită.20140930-zagreb2 (20)

20140929-zagreb1 (22)
Piata banului Jelacic

Catedrala Zagreb este impunatoare, iar cele doua turnuri pot fi observate din multe zone ale Zagrebului. Catedrala a fost construita in secolul XIII, dar in anul 1880 a fost grav avariata in urma unui mare cutremur, asa ca structura si cele doua turnuri au fost reconstruite in secolul XIX.

Piata banului Jelacic este principala piata a Zagrebului, locul unde se intalnesc oamenii din Zagreb si locul unde vin majoritatea tramvaielor albastre. Acest Mihai Viteazu al croatilor a castigat lupta impotriva ungurilor in 1848. Statuia i-a fost ridicata in anul 1866, dar a fost inlaturata imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial cand Croatia a facut parte din Iugoslavia. Motivul? Iugoslavia nu accepta nationalismul propriilor republici.

20140930-zagreb2 (1)
Vedere Zagreb Viewpoint

In imediata apropiere a pieței se afla Zagreb Viewpoint. Trebuie sa urcati la ultimul etaj al cladirii din sticla ce se vede din piata. Aici puteti face poze frumoase sau sa va creati o idee clara despre structura Zagrebului.20140930-zagreb2 (14)

Generalitati despre Zagreb

Zagrebul este al doilea cel mai vizitat oras al Croatiei, dupa Dubrovnik. Localnicii spun că, de curand, Zagrebul a fost descoperit de chinezi, care vin în numar tot mai mare ca sa viziteze capitala Croatiei si, ce-i drept, sunt multi galbejiti prin Zagreb si am auzit si multi spanioli.

Orasul nu este foarte mare, are aproximativ 900.000 de locuitori care obisnuiesc sa se deplaseze cu celebrele tramvaie albastre sau cu bicicletele (din pacate pe trotuare, dar fara sa deranjeze).20140930-zagreb2 (16)

Cravatele Se spune ca in secolul al XVII-lea, ostasii croati cu baticurile elegante la gat au starnit admiratia francezilor, iar in acest mod cravata a devenit un accesoriu de moda recunoscut la nivel mondial. Creionul mecanic (penkala) a fost inventat tot la Zagreb.

Umbrelele rosii reprezinta o caracteristica a portului popular si o sa le observati daca mergeti in Piata Dolac

Daca vreti sa plecati cu ceva traditional din Zagreb, pe langa cravata, puteti sa cumparati prajitura traditionala Licitar, sub forma de inimioara, facuta din turta dulce.

Zagrebul verde

Orasul de pe Sava este verde, cu strazi si piete intrerupte de gradini si parcuri verzi. In vecinatatea Zagrebului se afla parcul natural Medvednica, unde locuitorii Zagrebului obisnuiesc sa mearga in excursii. Cel mai mult mi-a placut parcul Zrinjevac, cu platani vechi de 100 de ani, fantani artezienie si un stalp meteorologic, unde croatii obisnuiesc sa se informeze despre timpul probabil. In apropierea parcul Zrinjevac se afla Piata regeului Tamislav (primul rege croat), in fata careia se afla Gara centrala.20141001-zagreb2 (22)

20140929-zagreb1 (14)

20140929-zagreb1 (13)

Parcul Maksimir este cel mai mare parc din Zagreb si este situat in partea de est a orasului. In interiorul parcului se afla si Gradina Zoologica. Parcul este amenajat in stilul parcurilor englezesti.

In toate ghidurile turistice se recomanda o vizita la cimitirul Mirogoj, considerat unul dintre cele mai frumoase cimitire in Europa. Cimitirul Mirogoj este deosebit prin arcadele sale, prin pavilioanele si cupolele specifice secolului trecut.

Gradina botanica completeaza peisajul verde ai Zagreb-ului. Gradina poate fi vizitata gratuit, este foarte curata si nu am vazut niciun fel de paznic. Are peste 10.000 de specii de plante.20140929-zagreb1 (23)

Hoteluri in Zagreb

Preturile incep de la 45 euro/noapte pentru o camera intr-un hotel de 3 stele. Preturile cresc cu cat va apropiati de centrul orasului.

20140930-zagreb2 (18)
Terase la tot pasul (aici nu este Centrul vechi)
20141001-zagreb2 (26)
Funicular Zagreb

Imagini din Orasul de sus:

20141001-zagreb2 (33)

20141001-zagreb2 (32)

20141001-zagreb2 (34)

Din pacate, la Zagreb nu se poate ajuge pe calea aerului cu un zbor direct, ci numai cu escale in orase din vestul Europei (Viena, Frankurt, Munchen etc). Exista in schimb zboruri directe catre Belgrad, iar de aici se poate merge mai departe cu autobuzul pana in Zagreb. Din Banat si Crisana e mai usor sa mergi in Zagreb, respectiv Croatia, cu autoturismul personal.

One Response

  1. Andreea B

    10 august 2015

Give a Comment

Statistici T5