Frankfurt pe Main – zgarie nori si un mic centru vechi

Frankfurt pe Main – zgarie nori si un mic centru vechi

Pret de cateva ore am vizitat Frankfurt-ul de pe Main, un oras plin de blocuri turn, de barbati si domnite la patru ace, care mai mult ca sigur erau din bransa bancherilor.

Vizita mea a inceput in zona Garii Centrale, dar nu m-am dus direct catre centru, ci am cautat calea cea mai scurta catre celebrul Main. Am traversat Main-ul pe un pod destinat biciclistilor si pietonilor si am admirat orasul de pe ambele maluri ale raului.

20151007_121532

Capitala financiara a Europei mi s-a parut un oras linistit, cu multi biciclisti si multi oameni imbracati la costum. Am perceput Frankfurt-ul ca pe un New York al Germaniei, nu cred ca m-am inselat.

3 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre Frankfurt

  • Turnul Commerzbank este cea mai inalta cladire din Europa. De fapt, dupa Paris si Berlin, Frankfurt are cele mai multe cladiri turn din Europa (9 cladiri mai inalte de 150 de metri);
  • Aici se afla sediul principal al Bancii Central Europene;
  • Aeroportul din Frankfurt este al 3-lea ca marime din Europa si al 8-lea din lume.

20151007_122100

3 obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratati in Frankfurt pe Main

Centrul Vechi din Frankfurt (Römerberg)

Mai vazusem Frankfurt-ul din avion. Frumos, impresionant datorita zgarie norilor. Vazusem si poze cu centrul vechi si am vrut neaparat sa ajung acolo.

Dupa ce vizitez un oras raman cu o imagine de ansamblu. Imaginea cu care am ramas dupa vizita in Frankfurt este cea a cladirilor din Centrul Vechi.

In aceasta zona se afla mai multe cladiri istorice vechi datand din secolele 14 si 15 (din pacate unele dintre ele au fost distruse in Al Doilea Razboi Mondial, printre care si cladirea Primariei).  Römer este cladirea Primariei, iar in aceeasi piata puteti vizita printre altele o biserica din secolul 12 – Alte Nikolaikirche si Archäologische Garten, unde veti vedea ramasitele asezarii romane care a dat denumirea pietei. In piata si in vecinatatea acesteia se gasesc numeroase cafenele, restaurant si magazine cu preturi maricele. Mergand inspre Main, se trece pe langa alte cladiri istorice datand in principal din Evul Mediu.  

Main Tower – pentru a vedea Frankfurt-ul de sus

Pentru a avea o privire de ansamblu asupra Frankfurtului si pentru a face poze frumoase va recomand sa urcati in Main Tower.

Main Tower este o cladire cu 56 etaje si o inaltime de 200 metri, situata in districtul financiar. Denumirea cladirii provine de la raul Main. Luand in calcul si antena, Main Tower are o intaltime de 240 metri, fiind astfel a patra cea mai inalte cladire din Frankfurt, dar si din Germania. Zgarie-norul este dotat cu doua platforme de observatie deschise publicului.

Domul Sf. Bartolomeu

Printre cladirile inalte ale Frankfurt-ului, Catedrala Sf. Bartolomeu se observa datorita autenticitatii sale.

Catedrala a fost construita in stil Gotic in secolul 14, pe fundatia unei biserici mai vechi. In 1867 catedrala a cazut prada unui incendiu, fiind restaurata in forma actuala. Domul Sf. Bartolomeu are 0 inaltime de 95 de metri.

Pe langa aceste trei obiective turistice, trebuie sa stiti ca Frankfurt-ul are o sumedenie de muzee interesante, precum: Muzeul Naturii Senckenberg (Naturmuseum Senckenberg), Muzeul de Arte Moderne (Museum für Moderne Kunst), Muzeul de Istorie si Arta (Giersch), Muzeul Evreiesc (Judengasse).

Situata in inima orasului, Hauptwache este una dintre cele mai aglomerate zone pietonale din Frakfurt si este faimoasa datorita cladirilor istorice si a constructiilor mai noi si moderne. Cea mai impresionanta cladire din partea veche este chiar Hauptwache, construita in 1730, in trecut cu rol de sectie de politie, inchisoare, garnizoana, iar in prezent cafenea.  Piata in sine se numara printre principalele zone comerciale ale orasului, cu un mall subteran si multe magazine la suprafata. Aici este si punctual de pornire catre Kaiserstrasse si Zeil, zone cunoscute pentru numeroasele posibilitati de petrecere a timpului liber. De la Hauptwache se ajunge usor si la gara centrala, construita in 1888, astazi una dintre cele mai mari gari din Europa.

Frankfurt este locul de nastere al celui mai mare scriitor german – Johann Wolfgang von Goethe. Casa memoriala Goethe este locul in care marele scriitor s-a nascut pe 28 august 1749 si unde a locuit pana in 1765. Fiind casa unei familii instarire, numarul camerelor este destul de ridicat, iar decoratiunile interioare frumoase, chiar somptoase. . In cladirea alaturata se afla Muzeul Goethe, o galerie cu 14 incaperi in care sunt expuse opere de arta din perioada in care a trait Goethe. Alte locuri din Frankfurt dedicate scriitorului national sunt Turnul Goethe – o cladire de lemn de 43 metri inaltime, si strada Goethe –  o zona comerciala cu magazine de lux, galerii de arte si cafenele.

Datorita locatiei sale in centrul Europei continentale, Frankfurt am Main este poate cel mai important centru comercial si economic al batranului continent, si de aici vine si porecla „Bankfurt”. Vazduhul este brazdat de zgarie norii districtului financiar, conferindu-i orasului un aer nord-american, de unde i se trage porecla de „Manhattan” sau „Chicago pe Main”. Orasul se claseaza frecvent in top 10 al celor mai bune orase in care merita sa traiesti datorita oportunitatilor pe plan profesional, al activitatilor culturale (muzee, galerii, gradini) si al nivelului ridicat de trai. Centrul expozitional – Messe Frankfurt – gazduieste in fiecare an numeroare evenimente din toate domeniile, remarcandu-se in mod special Targul de Carte, cel mai important eveniment de acest tip din lume.

Give a Comment

Statistici T5