Lagos si minunatele sale plaje

Lagos2 (789)

Lagos este cea mai populara statiune din regiunea portugheza Algarve. Anul trecut, la inceput de toamna, am petrecut cateva zile pline in acest mic paradis european. Orasul a jucat un rol important in epoca descoperirilor, de aici pornind majoritatea incursiunilor in continentul african. Timp de aproape doua secole, intre 1573 si 1756, Lagos a fost capitala regiunii Algarve.

Pe timpul zilei orasul este cvasi pustiu, se animeaza la orele pranzului si devine de-a dreptul aglomerat dupa lasarea serii. Desi ar fi de asteptat ca plajele sa fie pline inca de la primele ore ale diminetii, acest lucru se intampla abia pe la ora 11. Noi am gasit doua explicatii pentru acest trend: tinerii petrec pana la rasarit in barurile din centrul vechi al Lagosului si nu sunt matinali, iar restul nu agreeaza nisipul umed. In intreaga regiune Algarve, nisipul este umed in prima parte a zilei deoarece fluxul are loc noaptea, iar mareea inalta se produce pe la 4-5 dimineata, astfel incat nisipul nu este inca uscat la 8-9. Acest lucru nu a fost un impediment real in calea dorintei noastre de a ne bucura de plajele cu nisip auriu si golfuletele ferite cu apa lina.

Cea mai faimoasa plaja din Lagos este Meia Praia. 4,5 km de nisip fin, apa azurie, baruri si restaurante fac din Meia Praia alegerea perfecta daca vreti sa petreceti o zi intreaga la soare. Este un loc frumos, dar nu se remarca in mod deosebit.informatii practice algarve (1)

O plaja mica si cocheta, situata central in inima orasului vechi, este Praia da Batata. Localizata la poalele fortului Ponta da Bandeira, Praia da Batata este un loc unde cu greu gasesti spatiu de intins cearceaful la orele dupa-amiezii. Pe langa un bar si un centru de inchiriat sezlonguri, aici se gaseste un punct de vanzare bilete pentru excursii cu barca la grote.

Plaja Sfanta Ana Lagos / Foto Flickr.com
Plaja Sfanta Ana Lagos

Noi am fost de-a dreptul cuceriti de Praia Dona Ana, o plaja inconjurata de stanci inalte, accesul facandu-se pe scari de lemn. Nu am gasit acest loc minunat din prima incercare. Pentru a ajunge la Dona Ana trebuie sa urcati pe Av. dos Descobrimentos pana la primul sens giratoriu, unde veti face stanga. Treceti pe langa campingul Trinidade si complexul Iberlagos si veti vedea plaja. Din centru si pana la Praia Dona Ana e de mers un 1 km bun.
20140909-informatii practice algarve (3)

20140909-informatii practice algarve (2)
La fel de incantatoare este si Praia do Camilo. Accesul se face tot pe trepte de lemn, iar stancile dantelate sunt impresionante. Plaja este situata intr-un golfulet, fiind astfel mai ferita de vant, iar apa este putin mai calda ca in rest. Praia do Camilo este situata pe drumul spre farul de la Ponta de Piedade, la vreo 500 metri de Dona Ana.

In situatia in care v-ati plictisit de mare si soare, va puteti plimba nestingheriti pe stradutele din centrul orasului. Lagos are o istorie bogata si acest lucru este vizibil la toate colturile. Vizitati bisericile, muzeul municipal, Castelo dos Governadores sau gradina zoologica. Noi am facut si o iesire cu barca in larg pentru a vedea toate grotele si plajele ascunse.

Nu am facut niciun fel de rezervare in prealabil, am mers la Marina si am intrebat care este prima barca care pleaca in mini-excursie. Am platit 10 euro/persoana pentru 50 de minute, desi ni s-a spus ca plimbarea va dura in jur de 2 ore. Am fost partial dezamagita deoarece barcagiul nu oprea mai mult de 30 de secunde niciunde, iar locurile prin care am trecut meritau minune bune de poposit si admirat. Suplimentar, tipul vorbea doar portugheza si oricat ar fi incercat sa ne explice una-alta, nimeni din barca nu a inteles mare lucru. Tinand cont de aceasta experienta, va recomand sa faceti un mic studiu de piata inainte de a pleca intr-o astfel de iesire pe mare.

Daca aveti mai multe zile la dispozitie, ar fi mare pacat sa nu vedeti mai mult din aceste meleaguri incantatoare. Tocmai de aceea, poate va intereseaza sa explorati intreaga parte vestica, pana la Cabo de Sao Vicente.

Lagos2 (32)

20140909-informatii practice algarve (4)

Lagos2 (479)
Gata de imbarcare
Lagos2 (137)
In drum spre grote

No Responses

Give a Comment

Statistici T5