In urma cu ceva timp, va spuneam aici ca anul acesta ajungem in Portugalia. A fost totul foarte frumos, ne-am simtit bine si am strans material pentru cateva postari interesante despre Lisabona, Sintra si regiunea Algarve.
Am ajuns in Lisabona la 8 dimineata, zborul cu TAP Portugal fiind unul placut, lipsit de incidente. Din aeroport se poate ajunge in oras cu metroul sau cu aerobus-ul. Cel mai bine este sa studiati putin harta retelei de transport in comun pentru a va da seama care va avantajeaza mai mult. Noi am optat pentru aerobusul care circula pe linia 1, avand capatul de linie la statia Cais do Sodre. Un bilet costa 3,5 euro si timp de 24 h aveti dreptul la un numar nelimitat de calatorii pe cele doua linii ale aerobus-ului. Linia 2 face legatura intre aeroport si centrul financiar, fiind astfel mai putin utila pentru turisti. Pe site-ul firmei operatoare veti gasi traseul exact si o lista cu hotelurile la care puteti ajunge cu aerobusul.
Ne-am cazat la hotelul HF Fenix Urban, langa Piata Marques de Pombal, la 2-3 minute de mers pe jos de statia de metrouParque. Dupa ce am lasat bagajele la hotel, am luat-o la pas inspre Praca do Comercio cu o scurta oprire in Praca Restauradores, caci in calea noastra a aparut o patiserie aspectuoasa si nu am putut rezista tentatiei.
Praca do Comercio
In Praca do Comercio se afla un centru de informare turistica de unde puteti lua gratuit harti si pliante, iar in cazul in care vreti sa vizitati mai multe muzee si obiective turistice din Lisabona, puteti achizitiona de aici Lisboa Card pe o perioada de 24, 48 sau 72 ore. Am optat pentru cardul valabil 72 ore, platind 39 euro/persoana. Cu Lisboa Card aveti acces nelimitat la toate mijloacele de transport in comun din oras, pe trenurile care leaga statia Rossio de Sintra si pe cele dintre Cais do Sodre si Cascais.
La o parte din obiectivele turistice intrarea este gratuita, la altele beneficiati de un discount. Numaratoarea inversa a orelor de valabilitate incepe dupa prima validare, deci puteti achizitiona cardul si in avans. Dupa niste calcule simple am ajuns la concluzia ca avand Lisboa Card, am economisit in jur de 100 euro/persoana, asta in conditiile in care am vazut Lisabona intr-un ritm relaxat, de concediu si nu am alergat de colo-colo ca sa vedem tot ce se putea vedea gratuit pe bazacardului.
Singura chestie pe care nu am inteles-o a fost faptul ca in anumite locuri am fost nevoiti sa stam la aceasi coada cu cei care nu aveau bilet pentru ca trebuia sa primim de la casa de bilete o chitanta cu cod de bare, o mare aberatie.
Tur pietonal gratuit in Lisabona
Prima seara in Lisabona ne-am petrecut-o in cel mai util mod cu putinta la un tur pietonal gratuit, iar ghid ne-a fost un localnic. Ne-am intalnit cu Rafael, caci asa il cheama pe cel care ne-a plimbat timp de peste 4 ore prin tot centrul orasului, in Praca Luis de Camoes la ora 16. Alaturi de noi au mai venit in tur 3 singaporezi, 2 nemti si un grec. Initial Rafael ne anuntase ca vom hoinari pe strazile capitalei portugheze timp de 2 ore, dar ne-am simtit cu totii atat de bine incat am stat mai mult decat dublu.
Pentru a intelege mai bine viata oamenilor din Lisabona, Rafael ne-a vorbit in introducere despre situatia economica actuala, despre lipsa de increde in politicieni, despre Revolutia Garoafelor. Portugalia duce lipsa de locuri de munca, de asemenea, rata de somaj este mare in randul tinerilor.
De-a lungul intregului tur ne-a oferit informatii din interior, pe care nu la gasesti in nicio carte sau ghid turistic.
Din Piata Luis de Camoes am inceput sa exploram cartierul Bairro Alto. La orele dupa-amiezii Bairro Alto nu era foarte animat si multe dintre celebrele baruri erau inchise.
Ghidati de Rafael, am ajuns in Praca de Comercio si ulterior in Alfama. Nu cred ca exista oameni pe care cartierul Alfama sa nu ii impresioneze. Cartierul este intim si intortocheat, cu stradute care par sa fie identice incat sunt sigura ca pe cont propiu ne-am fi ratacit in primele 10 minute.
Muzica fado
Ghidul nostru ne-a recomandat niste localuri cu muzica fado si ne-a povestit despre capcanele intinse turistilor. In primul rand, un local autentic cu muzica fado are doar 4-5 mese si se plateste doar consumatia.
In restaurantele frecventate de turisti nu vei vedea picior de localnic pentru ca se taxeaza orice: platesti pentru muzica, esti obligat sa faci consumatie de minim cateva zeci de euro/persoana si e asa aglomerat ca poate nici nu vezi solistii.
Am incheiat plimbarea langa Igreja da Graca, avand in fata noastra o panorama de milioane a Lisabonei. Rafael a mai stat la povesti cu noi toti, ne-a raspuns la toate intrebarile si ne-a facut recomandari. Cutoate ca este un tur pietonal gratuit, efortul depus de tinerii ghizi este semnificativ si merita cu desavarsire un bacsis. La despartire toti 8 participantii am lasat 10 euro/persoana, cu toate ca ar fi meritat mult mai mult. Daca aveti la dispozitie doar o zi in Lisbona, cel mai bine este ar fi sa mergeti intr-un asemenea tur, caci va poarta prin cele mai emblematice locuri din oras si veti afla in cateva ore mai multe lucruri decat afla alti turisti intr-o sedere de cateva zile. Orarul tururilor variaza in functie de sezon, aruncati pe un ochi pe site-ul organizatorilor inainte de a pleca inspre punctul de intalnire.
Citeste si:
No Responses