Putin dupa ora 8 dimineata ne-am urcat in tramvaiul 15 din Praca da Figueira pentru a ajunge in vestul Lisabonei, mai exact in cartierul Belem. Drumul a durat o jumatate de ora buna, tramvaiul fiind plin pana la refuz, nu aveai loc sa arunci un ac in multimea de turisti si localnici care doreau si ei sa ajunga in Belem. Tramvaiul ne-a lasat in fata impunatoarei manastiri Jeronimos.
Mosteiro dos Jeronimos
A fost ridicata incepind cu anul 1501, la dorinta regelui Manuel I, pe locul unui schit intemeiat de Henric Navigatorul. La cutremurul din 1755, care a devastat Lisabona, structura manastirii a rezistat in mod uimitor. Datorita detaliilor unice si a stilului arhitectural manuelin, UNESCO a inclus Mosteiro dos Jeronimos in Patrimoniul mondial.
Intrarea in biserica este libera, deci fiti pregatiti sa fie destul de aglomerat inauntru, asezamantul fiind o capodopera greu de egalat in frumusete si perfectiune. In biserica se afla mormintele lui Vasco da Gama si Hernic Navigatorul, a poetului national Luis Camoes si a unor membrii ai familiei regale. In dreapta altarului veti da peste o orga noua si moderna, care se incadreaza in peisaj precum nuca-n perete.
Pentru a intra in manastire am stat la o coada destul de lunga, cu toate ca aveam Lisboa Card. Partea buna este ca doar o mica parte din turisii care intra in biserica viziteaza si interiorul manastirii, deci veti da peste o oaza de liniste. Celebra galerie cu arcade pe care o vedeti in mai toate vederile din Lisabona este o opera manuelina unica.
Dupa ce am iesit din Mosteiro dos Jeronimos, am traversat un parc verde si am ajuns repede pe malul fluviului Tejo la Padrao dos Descobrimentos, monument ridicat in 1960 la aniversarea a 500 de ani de la moartea lui Hernic Navigatorul.
Torre de Belem
Este un turn de aparare ridicat tot in stil manuelin pentru a proteja orasul de piratii englezi si olandezi. La constructia turnului in sec. al XVI-lea, acesta avea o pozitie impunatoare pe o insula din mijlocul fluviului, dar intre timp terenul din zona a fost asanat.
Nu am fost singurii care am vizitat Torre de Belem in ziua respectiva, motiv pentru care am stat la 3 cozi diferite, cea mai lunga fiind de departe cea pentru a cobori de pe terasa de la ultimul etaj al turnului. In orice caz, timpul de asteptare a meritat pe deplin, dar va sfatuiesc sa mergeti dimineata devreme sau dupa-masa inainte de inchidere, poate aveti mai mult noroc.
Fiind ora pranzului cand am iesit de la Torre de Belem, am decis sa cautam un restaurant in zona si am gasit unul repede, traversand pasarela pietonala care trece peste Av. da India. Supa-crema de legume cu 1 euro, fel principal cu cod 7 euro – preturi decente, mancarea a fost buna, dar nu senzationala.
Cu burta plina, am luat-o la pas inapoi catre Mosteiro dos Jeronimos, iar de aici am mers tot inainte pe Rua Belem inca vreo 100 metri pana am dat de celebra patiserie Pasteis de Belem, unde se produc cele mai bune pasteis dupa reteta originala a calugarilor inca din 1837.
Era imposibil sa o ratam datorita cozii care se intindea pe trotuarul din fata cladirii. Pe langa celebrele cosulete crocante umplute cu crema de lapte si ou, am dat aici peste o mare varietate de produse de patiserie foarte aspectuoase. Ne-am limitat la o punga plina de pasteis, pe langa care am primit pliculete cu zahar pudra si scortisoara. Ele fiind oricum destul de dulci, nu am folosit zaharul, dar combinatia cu scortioara este absolut divina.
Un pasteis de Belem costa aici 1 euro, cel mai ieftin in Lisabona le-am gasit cu 95 centi, cel mai scump cu 1,15 euro.
Muzeul caleștilor
Unul dintre cele mai apreciate muzee din Lisabona se afla tot in Belem: Muzeul Nacional dos Coches. Muzeul dedicat calestilor a fost inaugurat in 1905, iar de atunci vizitatorii pot admira evolutia artistica si tehnica a calestilor detinute de importanti nobili europeni.
Mi-au placut foarte mult toate exponatele, iar cateva au reusit sa ma tina in fata lor chiar si cate 10 minute, cu gura cascata de uimire. Nu ratati acest muzeu, iar daca sunteti insotiti de copii, sunt sigura ca vor fi si ei incantati.
Tare repede a trecut timpul in zona Belem, astfel incat nici nu am realizat cum s-a terminat a doua zi din Lisabona. Avand Lisboa Card, transportul, intrarile la manastire, la Torre de Belem si la muzeu au fost gratuite. Fara card am fi platit de persoana 10 euro la manastire si cate 6 la turn si la muzeu. Faceti si voi calculele, dar eu oricum as aduna, ajung la aceasi concluzie: Lisboa Card e super avantajos.
Citeste si:
No Responses