Luxemburg. Obiective turistice

Marele Ducat de Luxemburg este o tara mica, situata la vest de Germania si care se invecineaza, pe langa Germania, cu Belgia si cu Franta.

Tara are 3 limbi oficiale: franceza, germana si luxemburgheza, dar pe strazi am auzit cel mai mult vorbindu-se luxemburgheza, un dialect al limbii germane. Inima ducatului este in capitala tarii – orasul Luxemburg.

In continuare denumirea Luxemburg va fi folosita doar cu referire la oras.

Capitala este cu siguranta cel mai vizitat oras al tarii. Luxemburg a fost de 2 ori capitala europeana a culturii (prima data in 1995, iar a doua oara in 2007, alaturi de Sibiu) si este inclus in patrimoniul UNESCO.

Cazematele, catedrala Notre-Dame, monumentul Gëlle Fra din Piata Constitutiei (femeia de aur) sau piata centrala Place d’Armes sunt doar cateva din locurile pe care trebuie sa le vedeti in timpul sederii in Luxemburg.

  • Muzeul Bancilor – istoria bancilor din Luxemburg in fotografii si documente originale. Puteti vedea un scurt videoclip cu secvente din toate filmele celebre cu spargeri de banci.
  • Catedrala Notre-Dame este cu cele 3 turnuri ale sale unul dintre emblemele orasului. Constructia catedralei a inceput in 1613 si stilul arhitectonic combina elemente gotice, renascentiste si baroce.
  • Palatul Ducal este resedinta Marelui Duce de Luxemburg si a familiei acestuia. Cand steagul tarii este arborat inseamna ca Ducele este la palat. O parte din saloanele palatului sunt deschide publicului in fiecare an din mijlocul lui iulie pana la inceputul lui septembrie. Palatul, ale carui parti vechi dateaza din secolul al 13-lea, a fost vreme de 500 de ani primaria orasului, incepand cu 1815 sediul Parlamentului si abia din 1890 resedinta familiei regale.
  • Place d’Armes este o piata mare, patrata in centrul orasului, dominata de Palatul Municipal. La umbra copacilor sunt nenumarate terase, de unde puteti admira „parada” localnicilor. Preturile sunt destul de ridicate, pentru o supa trebuie sa scoateti din buzunar aproximativ 15 euro. Am ales un meniu rapid la Mc, dar si aici preturile erau cel putin duble fata de ce am intalnit in alte tari europene.
  • Cazematele Bock constituie un adevarat labirint de incaperi, coridoare si scari subterane, sapat intre 1737 si 1746 la ordinul lui Karl al VI-lea si al Mariei-Therezia. Cazematele au avut un rol important in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cand au adapostit aproximativ 35000 de luxemburghezi. Initial cazematele erau intinse pe o lungime de 40 km, astazi mai exista doar 23 km, iar anumite portinuti sunt amenajate pentru publicul larg si pot fi vizitate.
  • Cornische este o alee de unde puteti admira orasul vechi, cunoscuta drept „cel mai frumos balcon din Europa”. Se afla la doar cativa pasi de centru si merita sa faceti o mica plimbare pana aici.
  • Gëlle Fra este o statuie aurita ce se afla in Piata Constitutiei din anul 1923. Este simbolul libertatii si independentei Marelui Ducat. In 1940 monumentul a fost distrus de nazisti, iar statuia si obeliscul au fost restaurate in 1984.

Echternach

In drum spre capitala am trecut prin oraselul Echternach, situat chiar la granita cu Germania. Echternach este cea mai veche localitate din Marele Ducat de Luxemburg si s-a dezvoltat in jurul unei manastiri infiintate in 698 de un calugar englez.

Din pacate, o mare parte a orasului a fost distrusa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cladirile cu importanta istorica au fost ulterior refacute, iar astazi turistii se pot plimba nestingheriti prin centrul Echternachului si pot admira zidurile medievale care aparau cu secole in urma orasul de contropitori.

Stancile de la Bollendorf

Iubitorilor de drumetii in aer liber le recomandam sa se abata usor de la traseu si sa nu rateze Grüne Hölle din Bollendorf, aflat in Germania imediat dupa trecerea granitei. Este un „labirint” de mici canioane sapate in niste stanci complet acoperite cu un muschi de un verde splendid, cu siguranta unul dintre cele mai frumoase trasee de hoinarit prin padurile Europei.

Give a Comment

Statistici T5