Malancrav, loc de poveste

Malancrav, loc de poveste

Am ajuns in zona Mălâncrav pentru a ne plimba cu bicicletele pe pistele create special de mai multe ONG-uri. Ne-am felicitat pentru ca am ajuns in aceasta zona, deoarece este superba. Am plecat de aici cu impresia placuta ca avem o tara foarte frumoasa.

Dar sa o luam cu incetul si o sa intelegeti si voi de ce este o zona atat de frumoasa si speram sa va convingeti sa mergeti pe acolo pentru activitati sportive sau relaxare.2015-07-10 10.25.45

Cazare in Malancrav

Am cautat cazare in zona cu o luna inainte sa ajungem la Malancrav. Pe booking.com nu prea era nimic, am gasit pe unele site-uri cateva pensiuni care ofera cazare, dar preturile ni s-au parut maricele. Ex: pretul minim era de 50 de euro/noapte/cuplu.

Am apelat la niste prieteni care au ajuns cu cateva ore inaintea noastra in Malancrav si ne-au gasit cazare chiar la intrare in sat, pe partea stanga, unde este un local Terasa bunicilor.

Timp de doua nopti am stat la niste oameni extraordinari, ne-au oferit si masa contra pretului de 15 lei/2 persoane. Sincer, am mancat la fel de bine si de gustos cum mananc la mama acasa. Gazdele noastre au fost foarte prietenoase si intr-o seara ne-au invitat la o cina in aer liber, unde ne-au servit gulas de miel. Dupa turele noastre cu bicicleta gulasul si tuica au picat la fix.11701169_10203195666412109_9179895291326435798_n

Ce poti face in Malancrav?

Mălâncrav este situat pe Valea Tarnavelor, la 25 km distanta de Sighisoara si la 41 km fata de Medias.

Daca sunteti iubitori ai naturii puteti sa mergeti cu bicicleta pe traseele amenajate prin padure si pe dealurile pitoresti sau daca nu sunteti prieteni buni cu bicicleta, puteti merge in drumetii pe dealurile din zona.

Zona este superba, situata intre coline si departe de drumurile principale. Chiar nu este semnal pentru telefonul mobil, ceea ce initial ni s-a parut ciudat, dar treptat ne-am obisuit. La locul de cazare am avut internet si am putut comunica prin WhatsApp. Gazdele noastre spuneau ca Mălâncrav-ul se numara printre putinele sate din Transilvania cu o comunitate saseasca numeroasa. Sunt si tigani (de matase, cum spuneau gazdele) linistiti, care isi vad de treburile lor si nu se ocupa cu lucruri necurate.

Chiar daca Printul Charles a facut cunoscut satul Viscri, trebuie sa stiti ca Printul are mai multe proprietati in Mălâncrav, iar de la Viscri la Mălâncrav se deplasează călare pe calul său.

Obiective turistice in Malancrav

Biserica Evanghelica Fortificata Mălâncrav

biserica-fortificata-malancrav1

Biserica fortificata din Mălâncrav a fost construita in secolul al XIV-lea de catre familia Apafi. O veti gasi cu usurinta, caci domina de la inaltime intreaga localitate. Locasul de cult si incinta fortificata in cadrul careia se afla nu sunt deschise mereu, dar urcand pe aleea pietonala veti vedea pe partea dreapta o casa frumoasa si bine intretinuta, vopsita intr-un galben placut privirii, cu obloane albastre. Este vorba de casa parohiala si il puteti ruga pe preot sa va deschida poarta pentru a intra in curtea bisericii, pe care noi am gasit-o plina de flori si cu o iarba de un verde intens.

Biserica din Mălâncrav se deosebeste de celelalte biserici fortificate din aceasta zona a tarii datorita picturilor murale de tip linear-narativ care impodobesc peretii interiori si alcatuiesc cel mai bine pastrat ansamblu de pictura gotica din secolul al XIV-lea. Scenele pictate sunt vizibile doar pe peretele nordic, cele de pe partea opusa fiind distruse de-a lungul secolelor. La intrarea in biserica se gasesc pliante informative care descriu scenele redate si alcatuirea altarului poliptic.

In prezent se tin slujbe in fiecare duminica de la ora 10, dar numarul de enoriasi care vin la biserica este foarte scazut, cu toate ca parohia evanghelica din Mălâncrav este una dintre cele mai mari din zona Sighisoarei, de ea apartinand in jur de 120 de persoane. Slujbele se tin in limba germana. Pentru copiii sasilor din sat, exista invatamant cu predare in limba germana pentru clasele 1-4 chiar in Mălâncrav, dar cei care doresc sa continue sa invete in limba materna, sunt nevoiti sa mearga in Sighisoara.biserica-fortificata-malancrav

In curtea bisericii am intalnit o doamna foarte cumsecade, in jurul varstei de 80 ani. Se ocupa de florile frumoase pe care le-am admirat din primul moment. Dansa ne-a povestit despre greutatile prin care au trecut etnicii germani pe vremea regimului comunist, despre tatal ei care a fost luat cu forta sa lupte in cel de-al Doilea Razboi Mondial si ulterior deportat in Siberia, iar in momentul in care s-au deschis granitele si a putut emigra in Germania, a refuzat. Nu a vrut sa lasa in urma unicul loc in care s-a simtit vreodata in siguranta. Doamna si una dintre fiicele sale au ales sa ramana in Romania, celelalte rude au plecat in Germania.

Conacul Apafi

conacul-apafi-malancrav

Conacul Apafi a fost construit in secolul XV de catre familia maghiara Apafi. Conacul a fost resedinta lui Michael Apafi, guvernator al Transilvaniei, iar apoi a devenit resedinta a succesorilor guvernatorului maghiar.

De-a lungul anilor, conacul a trecut prin mai multe renovari si modificari. Ultima renovare s-a incheiat in 2007, cand a fost redeschis publicului pentru cazare si vizitare. Aceasta ultima renovare s-a facut dupa poze si vederi vechi. Conacul dispune de cinci dormitoare, o sufragerie si o biblioteca cu carti vechi. Daca doriti sa va cazati la conacul Apafi, trebuie sa stiti ca o noapte de cazare porneste de la 100 de euro/noapte.

foto:experiencetransylvania.ro

Suc de mere foarte bun in zona. Este pacat sa nu va bucurati de aceasta oportunitate.

Trasee pentru biciclete in zona Vaii Tarnavelor

trasee-colinele-transilvaniei-copyright-asociatia-mioritics

In primavara acestui an au fost inaugurati aproximativ 200 km de trasee pentru biciclete si drumetie care fac legatura intre 26 de localitati cu biserici fortificate. Printre cele mai cunoscute sate se numără Viscri, Mălâncrav, Saschiz, Biertan. Așa cum veți putea vedea în pozele de mai jos peisajele sunt superbe. Am întâlnit păduri de stejari seculari de o frumusete unica, dar si zone de padure taiata masiv. Am mancat cirese si prune salbatice, ne-am plimbat pe campuri superbe cu miros de grau treierat, am facut picnic pe traseu, ne-am simtit minunat.

Citeste si Viscri, satul renascut de Printul Charles

In Malancrav nu am gasit biciclete de inchiriat, noi venind cu bicicletele de acasa, dar puteti inchiria biciclete din Sighisoara sau Viscri daca va doriti sa faci o plimbare cu bicicleta.

Poze facute pe traseul ciclist Mălâncrav-Nou Sasesc-Copsa Mare-Biertan:

trasee-biciclete-malancrav (1) trasee-biciclete-malancrav (2) trasee-biciclete-malancrav (3) trasee-biciclete-malancrav (4) trasee-biciclete-malancrav (5) trasee-biciclete-malancrav (6) trasee-biciclete-malancrav (7) trasee-biciclete-malancrav (8)

Comments (3)

  1. Aerolines

    27 iulie 2015
  2. Gabriel Gheorghe

    2 martie 2017
    • Raluca

      3 martie 2017

Give a Comment

Statistici T5