Am mers la Cazanele Dunării ca la pomul lăudat și nu am fost dezamăgiți de peisaje. Zona este de vis și o recomandăm tuturor celor care vor să descopere România frumoasă.
Denumirea de Cazane a fost dată de faptul că aici, prin coridoarele cu fiorduri, apa părea că fierbe clocotitor şi întunecat. După ce a fost contruită hidrocentrala de la Porţile de Fier, Defileul Dunării a scăpat de grozăvia învolburării apelor prin strâmtorile marcate de versanţii abrupţi.
Zonă a defileului Dunării la trecerea prin Carpaţi, Cazanele Dunării au o lungime de 9 km, și reprezintă fâșia cuprinsă între localităţile Dubova (în amonte) şi Eşelniţa (în aval).
Cazanele Mici
Zona Cazanele Mici are o lungime de 5 km și se află între Orșova și Dubova. La intrarea dinspre golful Dubova în Cazanele Mari se află Peştera Veterani, astăzi inundată, iar la cca. 200 m în amonte se află Peştera Gura Ponicovei.
Cazanele Mari
Sectorul Cazanele Mari are o lungime de 4 km și începe după golful din localitatea Dubova, mai precis de la Muntele Ciucarul Mare și se termină undeva după peșterile Veterani și Ponicova.
Cum se ajunge la Cazanele Dunării?
Cu trenul până la Orșova, iar de la Orșova nu există transport până la Dubova sau Eșelnița și este nevoie să mergeți cu mașina sau cu o ambarcațiune până la Cazanele Dunării.
Cu maxi-taxi de la București via Râmnicu Vâlcea-Craiova-Timișoara, până la Orșova.
Cu mașina personală, pe drumurile recomandate de Waze și GMaps.
Unde să ne cazăm la Cazanele Dunării?
La Dubova și la Eșelnița sunt cele mai spectaculoase peisaje. Noi ne-am cazat la o pensiune de care nu am fost mulțumiți. În fine, am fost un grup de 10 persoane și ne-a fost foarte greu să găsim cazare pentru tot grupul cu 2 luni înainte de mini-vacanță. De fapt, dacă am merge din nou nu ne-am mai caza la casele particulare din zonă, deoarece ne-ar fi frică să nu avem de-a face cu niște proprietari înapoiați, deloc deschiși să primească turiștii așa cum se cuvine.
Am observat mai multe pensiuni/hoteluri care arată foarte bine și care reprezintă opțiuni viabile de cazare. Iată câteva dintre ele:
- Pensiunea Septembrie în Eșelnița
- Pensiunea Melba Dubova
- Pensiunea Golful Dunarii Dubova
Atenție, pentru majoritatea unităților de cazare este nevoie să faceți rezervare cu 4-6 luni înainte.
Unde să mâncăm?
Și la capitolul restaurante am avut surprize neplăcute. În primul rând am așteptam foarte mult după felul principal, cam în toate locurile pe unde am fost. La Pensiunea Mirific am avut parte de servicii îndoielnice: au fost aduși papanașii înainte de ciorba de pește, la întrebarea ce fel de icre aveți ni s-a răspuns că icre de pește (wtf??), iar când l-am întrebat din ce pește ne-a spus că de somn (nu se fac icre de somn, deoarece icrele de la somn nu sunt comestibile).
Impresia generală a fost că pe parte de servicii această zonă suferă mult. Am fost mulțumiți de servire doar la Pensiunea Septembrie.
Ce este de vizitat în zonă?
Chipul lui Decebal sculptat în stâncă
Este cel mai important obiectiv turistic de la Cazanele Mari.
Chipul lui Decebal a fost sculptat la inițiativa omului de afaceri Iosif Constantin Dragan. Sculptura este cea mai mare din Europa, având 55 m înălțime și 25 m lățime. Lucrările au început în 1994 și au fost finalizate în anul 2004. Sub chipul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latină: ”DECEBAL REX – DRAGAN FECIT” („Regele Decebal – făcută de Drăgan”).
Chipul regelui Decebal impresionează prin dimensiuni, dar și datorită peisajului incredibil de frumos, unde este amplasat. Sculptura se vede cel mai bine de pe malul sârbesc al Dunării.
Plimbare cu barca la Cazanele Mari
O posibilitate frumoasă de petrecere a timpului liber este plimbarea cu barca. În cadrul circuitelor cu barca se vizitează peșterile Ponicova şi Veterani, Cazanele Mici, unde poate fi admirat golful Mraconia. Peștera Ponicova are o adâncime de 60 de metri și o lungime de peste un 1500 m. La peșteră se poate ajunge atât de la Dunăre cât și de pe DN57.
În jurul peșterii Veterani sunt țesute tot felul de povești cu căutători de comori. De exemplu legenda spune că Obranovici, prinţul Serbiei, a trecut în România și a cărat saci cu aur cu ajutorul a 80 de cai. Soldații sârbi au fost omorâți după ce au ascuns comoara, iar singurul indiciu asupra comorii era un șarpe desenat pe una din pietre. Se mai spune că tezaurul din argint al împărătesei Mariei Tereza, aparţinând Imperiului Austro – Ungar, a fost ascuns în peștera Veterani.
Chiar dacă nu sunteți căutători de comori, aveți toate motivele să o vizitați: peștera este situată la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei, are o lungime de 173 de metri şi o lăţime de 40 de metri. Numele Veterani vine de la aghiotantul comandantului armatei austriece, Friedrico Veterani, care a refortificat peștera când armata austriacă a fost cantonată în zonă.
Acestei peșteri i se mai spune și sanctuarul lui Zamolxis. Pe vremea dacilor, în peșteră, se sacrificau păsări pentru a se aduce ofrandă zeilor. Legenda este confirmată de faptul că arheologii au găsit oase de păsări în peșteră.
Tabula Traiana
Pe parta opusă chipului lui Decebal, pe malul sârbesc se află de aproape 2000 de ani Tabula Traiana. Acest monument a fost ridicat de imparatul Traian, pentru a celebra marșul trupelor romane în drumul lor către Dacia, din anul 105. Monumentul are o lungime de 4 metri si o inaltime de aproape 2 metri.
Tabula Traiana reprezintă 2 delfini, un vultur și un text latin ce prezintă reușitele împaratul roman Traian. Istoricii au tradus: „Împăratul Cezar fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest pod”. Istoricii spun că au fost 10 astfel de tabule, iar în 1890 se mai vedeau patru dintre ele. Doar Tabula Traiana a rămas intactă.
Mănăstirea Mraconia
A fost ctitorită în anul 1523 de banul Severinului, Nicolae Gârlișteanu. Istoria este zbuciumată datorită faptului că a fost așezată pe culoarul armatei otomane, fiind reconstruită de mai multe ori în decursul timpului. Regimul comunist demolează pentru ultima dată biserica în anul 1967.
Supranumită ”mănăstirea de sub apă”, Biserica Mraconia a fost ridicată din nou între anii 1993-2000, pe malul stâng al Dunării.
Dacă o vedeţi dinspre apă, veţi avea senzaţia că sunteţi în faţa unei mănăstiri de pe Muntele Athos. ”Născută şi ucisă de mai multe ori, mănăstirea se înfăţişează astăzi, de dincolo de moarte, ca o certitudine a credinţei, nădejde a Învierii şi temelie a dragostei”, scrie pe geamul de la intrarea în mănăstire.
Plimbare cu bicicleta/motocicleta
Zona este foarte frumoasă, iar pentru a vă bucura mai mult de ea vă recomand plimbarea cu bicicleta. De la Dubova spre Șvinița traficul este rarefiat, peisajele sunt superbe, carosabilul este bun, mai cad pietre de pe versanți dar nu aveți de ce să vă fie frică. La plimbarea pe care am făcut-o eu m-am întâlnit cu o broască țestoasă care încerca să traverseze strada, precum și tot felul de șopârlițe, șerpișori care erau proiectați pe asfalt. La mijlocul distanței dintre Dubova și Svinița veți fi înconjurați de foarte mulți fluturi.
În zonă se află Rezervația Biologică Sviniţa care ”se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 mp, de la râul Iuţii până la limita cu teritoriul administrativ al comunei Dubova. Pe suprafaţa acesteia se întâlnesc păduri cu o varietate de specii, iar pajiştile cu iarbă te ademenesc prin coloritul viu al orhideelor, garofiţelor, al volburei şi al smochinilor şi te invită să descoperi aceste locuri deosebite. Bogăţia florei descoperită de prestigioşi botanişti au conferit Defileului Dunării binemeritata recunoaştere de unicat floristic european. Diversitatea şi unicitatea floristică a versanţilor din zona atrage atenţia specialiştilor în domeniu, favorizând dezvoltarea turismului ştiinţific”. Link hartă cu obiective turistice de pe acest traseu.
Pe traseul Dubova-Svinița se află și Cetatea Trei Turnuri Tricule. Cele 3 turnuri se află în apele Dunării, la 5km de Sninița, dar e prea mult spus cetate și trebuie să fiți cu băgare de seamă ca să nu ratați turnurile. Se spune că cetatea ar fi fost dărâmată de gheturile de pe Dunare în anul 1924, fiind apoi complet scufundat dupa construirea barajului de la Portile de Fier.
Traseu drumeție Ciucaru Mare
Traseul ecoturistic Ciucaru Mare are dificultate ușoară și poate fi străbătut în aproximativ 1,5 ore. Traseul este marcat cu un triunghi galben cu chenar alb.
Traseul are punctul de plecare din zona Primăriei Dubova. Partea de început este mai abruptă, dar apoi se merge pe un platou relativ plat. Pentru peisajele de pe Vârful Ciucaru Mare trebuie să faceți un minim efort pentru a urca acolo. Pe partea sârbească veți admira masivul Veliki Strbac. Atenție, sunt mai mult puncte de panoramă pe parcursul traseului.
Alte obiective turistice din zonă
În cazul în care vă aflați pentru o perioadă mai lungă de timp în această zonă vă recomandăm să vizitați și:
- Cetatea Golubac din Serbia
- Băile Herculane, la 50 km de Dubova
- Cascada Bigăr, la 115 km de Dubova
Concluzie Mergeți să vizitați zona, deoarece este unică în Europa. Atenție unde vă cazați și unde mâncați!
Coola prylar
Buna dimineata,
Este mai mult decat indoielnic sa primim asemenea raspunsuri privind icrele de peste, ca in multe alte locatii este bine sa cercetam din timp unde ne putem caza si manca in liniste, multumesc mult pentru recomandari. Eu, impreuna cu sotul si cel mic dorim in aceasta vara sa ne cazam la Baile Herculane (daca cumva aveti o recomandare pozitiva din zona va multumim anticipat) iar de acolo sa vizitam cat mai mult.
Maria
Un blog interesant 😉 frumos