Mostar, văzut și îndrăgostit

Mostar, văzut și îndrăgostit

Mostar, capitala regiunii Herțegovina, este așezat pe râul Neretva. Orașul vechi este tipic otoman, cu minarete, case mici, străzi înguste. Atracția o reprezintă Stari Most și râul Neretva cu apa de culoarea smaraldului.

După două zile petrecute în Sarajevo am decis că am văzut tot ce era interesant și că s-ar impune o vizită fulger la Mostar. Așa că m-am dus la autogară și am luat primul autobuz spre Mostar.

Din Sarajevo până la Mostar am avut o călătorie cu peripeții. Am mers cu un autocar care oprea în multe stații, șoferul și aghiotantul nu știau engleză, etc. Eram de două ore în autocar, când șoferul anunță o pauză de masă de 20-30 minute. Am studiat puțin restaurantul cu pricina și am dedus că pauza ar putea fi de minim 40 de minute. M-am enervat pentru că făcusem un calcul și rămânea să petrec mai puțin timp în Mostar decât îmi propusesem, așa că am decis să fac autostopul.

Nu mi-a fost greu să găsesc o mașină pentru că se lucra în zonă și mașinile erau oprite la un semafor temporar. Cred că din a 5-a încercare am găsit un tânăr care conducea o furgonetă pe care scria Milupa. Inițial a zis că știe engleză cât de cât, dar nu prea mi-a vorbit foarte mult. Mă bucur că a înțeles întrebarea ”How much do you want to go to Mostar” și mi-a răspuns că nu vrea bani. Am mai încercat să vorbesc cu el, dar mi-am dat seama că îl cam pun în dificultate și îl fac să se simtă prost. Peisajul era super frumos, un fel de Valea Oltului, dar de 3 ori mai frumos și mai curat, așa că m-am delectat cu peisajele.

50% din suprafață Bosniei este împădurită. De unde puteți deduce că este o țară frumoasă. Pe lângă că este frumoasă, Bosnia este și o țară puțin explorată de turiști. Singurul aspect care m-a nemulțumit în Bosnia a fost calitatea umană a șoferilor de autobuz și de taxi. Cei din urmă sunt la nivelul taximetriștilor de la Gara de Nord/Aeroport Otopeni, iar șoferii de autobuz pe care i-am întâlnit nu știu să ofere informații simple. În schimb, am întâlnit comercianți care îți dau un produs chiar dacă nu ai bani suficienți sau dacă nu ai mărci ei acceptă și euro (cursul valutar este fix). Mi-am amintit că așa era și în România în urmă cu 30 de ani. Deci în Bosnia găsești omenie. Oamenii sunt trecuți prin viață, știu că dacă ai bani, nu înseamnă că ai totul.

Podul Vechi din Mostar (Stari Most)

În 1993 Mostar-ul a fost asediat luni întregi de trupele croate (probabil mulți dintre voi cunosc detaliile războiului din Balcani din anii 90). Printre clădirile căzute în urma bombardamentelor s-a numătat și Podul Vechi (simbolul orașului). Acesta a fost distrus complet și a fost reconstruit în anul 2004, iar un an mai târziu a fost introdus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Este interesant că o parte din pod a fost reconstruit cu piatra recuperată din apa râului Neretva, restul a fost adusă de la aceeași carieră de piatră folosită și de otomani.

Se spune că în 1566 nici arhitectul care a primit sarcina de la Suleyman Magnificul de a construi podul de piatră peste râul Neretva nu a crezut că acesta va rezista și a fugit din Mostar în ziua inaugurării podului, dar a rezistat 427 de ani.

La Mostar aproape tot ce este interesant pentru un turist se află în jurul lui Stari Most. Aici găsim bazarul colorat, restaurante și tot felul de comercianți care te îmbie să le cumpărați produsele. Sunt șanse mari ca pe Stari Most să găsiți câte un bărbat care colectează bani, iar la un moment dat, după ce va acumula o sumă suficientă, se va arunca de pe pod în apa Neretvei. Există o tradiție veche din 1664 ca tinerii Mostar-ului să se arunce în râu de pe Podul Vechi al orașului, iar din 1964 se organizează competiții de sărituri de pe pod.

Moscheea Koski Mehmed Paša

Nu știu să vă zic prea multe despre moschei, dar dacă vreți să faceți poze frumoase trebuie să urcați în minaretul acestei moschei. Costă 8 mărci convertibile (4 euro) să vizitați moscheea, să urcați în minaret și să mergeți în gradina din spate, care și ea este cu vedere la Stari Most. Moscheea Koski Mehmed Paša a fost distrusă parțial în războiul din 1993 și este a doua ca mărime din Mostar (prima fiind moscheea Karadjozbeg).

Atenție, scările de acces în minaret sunt foarte abrupte și înguste. Iar sus spațiul este limitat. Eu nu am prins aglomerat, dar nu cred că este plăcut dacă după ce ați urcat urmează un grup de vizitatori. Mai bine așteptați să fie mai puțini oameni care așteaptă să urce. Oricum, este un must să urcați în minaret.

Statuia lui Bruce Lee din Mostar

Bruce Lee are o statuie în Mostar. Statuia a fost gândită ca un simbol al păcii (era cunoscut faptul că Bruce Lee era plăcut de toată lumea), însă după ce a fost plasată în Piața Spania statuia a fost vandalizată, iar apoi a fost mutată în Parcul Zrinjevac, unde să găsește și acum.

Am găsit statuia din greșeală, studiind harta Mostarului. Eu cred că merită să mergeți în parc și să vă faceți o poză cu maestrul artelor marțiale.

Arta urbană

În Mostar am văzut niște graffiti-uri care mi-au plăcut datorită mesajului. Recunosc, nu sunt un fan al mâzgăliturilor pe clădiri, dar atunci când un desen este frumos, amplasat strategic pe o clădire și transmite un mesaj care atrage atenția, atunci acel desen îmi este pe plac.

În fiecare primăvară în Mostar se desfășoară un festival de artă urbană, unde vin artiști urbani din toată lumea pentru a crea aceste interesante picturi urbane.

Iată câteva exemple de artă urbană de la Mostar:

Multe dintre aceste desene sunt pe clădiri abandonate, lăsate de izbeliște intenționat după războiul din 1993.

Una dintre clădirile care mi-a atras atenția a fost fostul Hotel Neretva, o clădire mare și opulentă, unde Tito, fostul președinte al Yugoslaviei, obișnuia să vină.

Lucruri interesante despre Mostar:

  • podul Stari Most este cel mai pozat obiectiv turistic din Bosnia Herțegovina;
  • numele Mostar vine de la ”mostari” care înseamnă gardienii podului;
  • de pe vremea otomanilor Mostar este împărțit în două districte čaršija (zona comercială) și mahala (zona rezidențială);
  • În Mostar au conlocuit de peste 4 secole croații romano-catolici, sârbii ortodocși, evreii sefarzi și bosniacii musulmani.

Alte locuri interesante din jurul Mostarului pe care le poți vizita:

  • Cascada Kravice sau Mica Niagara este situată pe râul Trebizat și are o înălțime de 25 metri. Se află la o distanță de 45 km de Mostar și la 135 km de Dubrovnik;
  • Orașul fortificat Pocitelj se află la 30 km de Mostar și îl puteți vizita mai ales dacă vreți să călătoriți la Kravice;
  • Blagaj Tekke este unul dintre cele mai vechi și sfinte locuri din Bosnia  & Herțegovina, se află la 20 km de Mostar.

Citește și Sarajevo un mix deosebit

Dacă te gândești să vizitezi Bosnia Herțegovina trebuie să știi că:

  • nu ai nevoie de pașaport pentru a intra în Bosnia, ci doar de cartea de identitate;
  • este cea mai puțin vizitată țară din Europa;
  • Moneda Bosniei&Herțegovinei este marca convertibilă. 1 marcă convertibilă este 0,5 Euro;
  • nu este o țară periculoasă (eu așa am avut impresia, dar nu știu de ce);
  • localnicii sunt prietenoși cu turiștii (în fine, mai puțin șoferii de autobuze și taximetriștii);
  • fostul președinte al Yugoslaviei este venerat de majoritatea bosniacilor. De fapt, ei se gândesc cu plăcere la perioada când făceau parte din fosta Yugoslavia.

Sfatul meu este să vizitați Mostarul. Dacă vă aflați în zonă este păcat să nu îl vizitați!

Liceul local, foarte celebru în perioada fostei Yugoslavia
Clădire abandonată

Comments (2)

  1. Coola gadgets

    22 mai 2017
    • Dragos

      25 mai 2017

Give a Comment

Statistici T5