O zi la Heidelberg

O zi la Heidelberg

heidelberg-orasul-dorulcalatorro (1)

Situat pe raul Neckar si incadrat de coline, Heidelberg este un oras romantic, plin de istorie, caruia merita sa ii alocati cel putin cateva ore.

Am vizitat Heidelberg-ul intr-o zi de februarie, cu temperaturi pozitive si fara urma de zapada sau gheata. Primul contact cu orasul l-am avut in gara, iar spre bucuria tuturor vizitatorilor care sosesc cu trenul, chiar la iesirea principala a garii se afla centrul de informare turistica. Aici am primit gratuit o harta a orasului cu toate obiectivele importante marcate pe ea.

heidelberg-orasul-dorulcalatorro (0)

Dupa o plimbare de ca. 15 minute am ajuns in Bismarckplatz, locul de unde incepe principala strada pietonala a orasului – Hauptstrasse. O data atins acest punct, este imposibil sa te ratacesti sau sa nu gasesti rapid mai toate punctele de atractie majora cu atat mai mult cu cat exsita indicatoare la tot pasul. Bineinteles ca strada este plina ochi de magazine, dar  nu am trecut pragul nici unuia, caci scopul vizitei era altul.

Pe Hauptstrasse sau in imediata apropiere a acesteia se afla Universitatea si cladirea Bibliotecii (splendida este putin spus), Primaria si Fantana lui Hercule – situate amandoua in piateta Marktplatz, Biserica Sf. Duh (Heilig-Geist-Kirche), Casa Cavalerului (Haus zum Ritter) si Alte Brücke (pod peste Neckar).

heidelberg-orasul-dorulcalatorro (3)

Asa-numitul Alte Brücke, a carui denumire reala este Karl-Theodor Brücke, a fost construit la sfarsitul secolului al XVIII-lea, dupa ce predecesorul sau de lemn a fost luat de ape de nenumarate ori. De pe pod puteti admira vilele inghesuite pe malul opus al Neckarului si castelul. Cele doua turnuri care pazesc intrarea pe pod fac parte din zidurile medievale ale orasului.

Foarte frumoasa este si biserica in stil gotic Heilig-Geist-Kirche, construita intre 1398-1441 in stil gotic. Biserica gazduia in secolul al XVI-lea cea mai valoroasa biblioteca a Europei –  biblioteca Palatina. In timpul Razboiului de 30 de ani cartile bibliotecii au fost confiscate de inamici si daruite ulterior, in 1623, Papei Gregor XV. Astazi biblioteca Palatina este parte a bibliotecii Vaticanului.

heidelberg-orasul-dorulcalatorro (5)

Merita sa va abateti cativa metri de la Hauptstrasse pentru a vedea Universitatea din Heidelberg, cea mai veche din Germania, fiind fondata in anul 1386. Printre personalitatile care au studiat aici se numara Hegel, Bunsen, Jaspers sau v. Helmholtz.

heidelberg-orasul-dorulcalatorro (4)

Fara doar si poate, simbolul orasului este Castelul Heidelberg, construit in stil renascentist pe o colina, de unde troneaza asupra intregului centru vechi al orasului. Complexul impresionant de astazi are ca baza o veche cetate medievala. Ce vedem in prezent este rezultatul mai multor perioade de constructie, caci aproape fiecare rege care a trecut pe aici a vrut sa mai adauge o aripa sau macar sa modifice partile existente ale castelului.

La castel se ajunge fie pe jos, in ca. 20 de minute, fie cu funicularul. La intrarea in incinta castelului se afla casa de bilete. Fara bilet va puteti plimba putin in jurul castelului si in gradinile acestuia, dar pentru a intra in curtea interioara sau in castel aveti nevoie de bilet. De gradini nu ne-am bucurat, luna februarie nefiind prea prietenoasa cu vegetatia. In schimb am vizitat castelul in cadrul unui tur ghidat si ne-am pozat cu cel mai mare butoi de vin din lume, cu o capacitate de 222.000 litri!! Conform povestilor ghidului, in secolele de glorie ale castelului apa potabila era greu de procurat, iar multi dintre oamenii de la curte erau nevoiti sa isi astampere setea cu vinul din butoi, care numai vin nu putea fi numit, caci era un amestec de bauturi alcoolice furnizate de mai multi locuitori al Heidelbergului si a zonelor invecinate.

Ne-am incheiat ziua in Heidelberg cu un pahar de vin la un local din centrul istoric, iar dupa gust era precis superior celui care umplea odata cel mai mare butoi al lumii.

Comments (4)

 1. daman

  14 mai 2014
 2. Dragos

  27 mai 2014
 3. Pingback: Toamna tarzie in Mannheim - DorulCalator.ro 27 noiembrie 2014
 4. Mara

  20 octombrie 2016
 5. Raluca

  21 decembrie 2016

Give a Comment

Statistici T5