Obiective turistice in Curtea de Arges

Obiective turistice in Curtea de Arges

Sunt nascut si crescut in Curtea de Arges. Iubesc orasul, am urmarit decaderea lui, lipsa de interes a factorilor locali pentru a pune orasul undeva mai sus pe harta turistica a Romaniei.

Pentru o vedea orasul/imprejurimile si sa va faceti o idee clara despre zona, aveti nevoie de 2 zile sau de mai mult daca vreti sa traversati Transfagarasanul.

Prima zi in Curtea de Arges

In prima zi puteti vizita Manastirea Curtea de Arges. Cu putin noroc puteti vizita si Muzeul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului, care nu este deschis tot timpul, mai precis se viziteaza la cerere si pentru grupuri. La Manastire trebuie sa petreceti in jur de 2 ore, pentru reculegere si relaxare, pe una din bancile din curte.

Exact langa Manastire se ridica Necropola Regala, unde vor fi mutati regii Romaniei, care acum sunt inmormantati in Manastirea Curtea de Arges.

Peste drum de Manastire se afla Fantana lui Manole. Legenda spune că aici a cazut Manole cand s-a aruncat de pe Manastire. De fapt mai multe zone de langa Curtea de Arges se numesc Valea lui Enache, Valea Danului, iar Enache si Dan se presupune ca ar fi fost ajutoarele mesterului Manole si aici ar fi ”zburat” din dorința de a scapa cu bine cand s-au aruncat de pe acoperișul Manastirii.biserica-domneasca

Urmatorul obiectiv turistic din Curtea de Arges este Biserica Domneasca. Multi istorici o considera mai importanta decat Manastirea Curtea de Arges, deci trebuie sa o vizitati si sa va plimbati prin curtea-i frumoasa. S-ar putea sa gasiti usa bisericii inchisa, dar trebuie sa mergeti peste drum la Muzeul Municipal pentru a cere cheia si va veni un ghid. Aici trebuie sa petreceti aproximativ doua ore.

Sa presupunem ca vi s-a facut foame. In zona sunt doua localuri unde se mananca bine: Restaurant Domnesc si Curtea Veche.

Ati luat masa, dar haideti sa ramanem in zona si sa mergem in parcul de vis-a-vis de Biserica Domneasca. Sus in varful dealului se afla Ruinele San Nicoara. In acest moment se efectueaza lucrari de restaurare, dar trebuie sa va plimbati pana la ruinele bisericii din secolul XIII-XIV. Biserica San Nicoara a fost ridicata inaintea Bisericii Domnesti pentru preotii catolici, dar a fost data in folosinta ca biserica ortodoxa. Intre cele doua biserici a existat si un tunel, iar in prezent mai este functional doar jumatate din tunel. Se spune ca turnul clopotnita avea rol de observatie si semnaliza apropierea dusmanilor. Se instituise, cu ajutorul unor faclii aprise, un sistem de comunicare la distanta cu turnul-donjon al Cetatii Poienari, aflata la 25 de km spre munte, ctitorie a lui Vlad Tepes din secolul al XIV-lea.

ruinele-san-nicoara
Ruinele San Nicoara/Foto: curtea-de-arges.com

Coborati de la ruinele Bisericii San Nicoara si mergeti la Muzeul Municipal pentru a intelege mai bine istoria zonei si cat de importanta a fost localitatea. Muzeul are o expozitia permanenta de istorie, organizata in 7 sali corespunzatoare periodelor din istoria orasului, de la vechi la nou si expune : documente realizate in facsimil, portretele voievozilor care au domnit in Arges, replici dupa obiectele domnitorilor de la Arges, o bogata colectie de numismatica, de medalii si decoratii.

O plimbare pe frumosul Bulevard al Basarabilor ar incununa o zi turistica in care ati invatat destul de multe despre acest loc.

A doua zi in zona Curtea de Arges

Incepem a doua zi la Curtea de Arges, iar daca este duminica, va recomand sa mergeti la Manastire pentru liturghie. Apoi ne-a ramas un al doilea muzeu important. Este vorba de Casa Norocea, situata pe strada Victor Ștefănescu, care este situata in spatele Bisericii Domnesti, cum se coboară spre Stadionul Municipal.

Casa Norocea este un muzeu de etnografie. Dumitru Norocea, pictor si restaurator, a lucrat la restaurarea picturii Bisericii Domnesti. Artistul a descoperit pe peretele de nord al naosului inscriptia cu anul mortii lui Basarab I. Casa Norocea a fost construita intre anii 1922-1923, iar din anul 1969 gazduieste expozitia de etnografie si arta populara a Muzeului Curtea de Arges. Muzeul are o bogată colectie de obiecte ale mestesugurilor practicate in zona (cu peste 12.000 piese muzeistice), se pot admira costumele populare, cusaturi si tesaturi si obiecte folosite în gospodariile argesene. Dumitru Norocea a fost cel care a introdus in tara tehnica mozaicului.

Biserica Olari este mica si frumoasa. Trebuie sa o vedeti, nu va ia mult timp. Se afla pe strada Cuza Voda, la 10 minute de mers pe jos de la Casa Norocea.

Gara din Curtea de Arges este foarte frumoasa. Se numeste si Gara Regala, deoarece a fost ridicata pe timpul lui Carol I. In acest moment gara este semi-parasita, putini argeseni alegand sa se mai deplaseze cu trenul.

Eu zic că ați stat destul în această zona urbana si va invit sa mergeti in nordul judetului Arges pentru o gura de aer mai curat. Pentru prima data mergem la Cetatea Poienari. Sper ca sunteti in forma pentru ca trebuie sa urcati 1480 de trepte. Situata la iesirea din comuna Arefu, Cetatea Poienari (unii spun Poenari) a fost construita de Vlad Tepes pentru a se apara de dusmani (otomani). Daca veti urca pana sus, ii veti da dreptate marelui Vlad Tepes. Nu este mare lucru de vazut sus, dar recomand deoarece peisajul va taie respiratia. Din pacate, politicienii locali nu au fost in stare sa construiasca o telecabina pentru a face cetatea mai accesibila. Atentie cum coborati scarile!cetatea-poenari

La poalele cetatii se afla Centrala Hidroelectrica, dar si o zona de picnic unde puteti face un gratar in siguranta, deoarece nu veti fi amendati.

Mergem mai la nord, adica la Barajul Vidraru. Barajul fost dat in folosinta in anul 1966. Pe atunci se situa în primele cinci baraje in arc din Europa, avand o inaltime de 166,6 de metri. In acest moment Barajul Vidraru este cel mai mare baraj in arc din Romania. Lacul de acumulare format cu un volum de 465 milioane de metri cubi de apa este al doilea ca marime pe raurile interioare din tara.

Daca vreti sa mancati, va recomand sa urcati pana la Hotelul Valea cu Pesti.

Cazare in Curtea de Arges

Curtea de Arges are trei hoteluri. Posada este cel mai vechi si nu l-as recomanda. Hotel Camino este situat in zona de sud a orasului, dar cam bate vantul, si mai exista Hotel Dacia, cel mai nou din oras. Sunt mai multe pensiuni cu preturi decente si conditii bune: Pensiunea Voievozilor, Pensiunea Ioana, le-am vazut si pot spune ca arata bine. O pensiune bună este Casa Domnească, nu este foarte ieftina, dar aveti parte de lux.

Cum se ajunge la Curtea de Arges?

Cu trenul din Pitesti si Bucuresti. Cu autocarul din Bucuresti, cu microbuzul din Pitesti. Daca vreti sa ajungeti la barajul Vidraru din Curtea de Arges, trebuie sa stiti ca o puteti face doar cu masina personala, existand transport de persoane doar pana in comuna Arefu.

site arges 286
Muzeul Municipal Curtea de Arges
site arges 287
Vedere Parc San Nicoara

Manastire_Curtea_de_Arges (6)

Manastire_Curtea_de_Arges (5)
Interior Biserica Arhiepiscopala
Curtea-Domneasca-de-la-Arges
Biserica Domneasca din Curtea de Arges
transfagarasan
Transfagarasan

One Response

  1. Prylar Adina

    22 martie 2017

Give a Comment

Statistici T5