Obiective turistice in Praga

Am inceput explorarea Pragai de undeva dintr-un cartier ce imi amintea de perioada comunista. Cu cat ma apropiam de centrul orasului, cu atat Praga devenea mai interesanta, iar cand am trecut podul peste Vltava deja am atins un punct culminant al frumosului pe care il cautam.

O multime de locuri asteapta sa fie descoperite, dar daca timpul nu va permite sa le vizitati pe toate, iata o lista a principalelor obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratati in timpul sederii in Praga:

  • Centrul vechi al orasului se intinde pe ambele maluri ale Vltavei si are un farmec aparte.  Podul Charles, Castelul Praga, Catedrala Sf. Vitus sunt doar cateva obiective ce se gasesc in centrul vechi al Pragai.

  • Castelul Praga este de peste 1000 ani centrul politic si cultural al intregii natiuni, nu doar a capitalei cehe. Se afla chiar in inima Pragai si reprezinta un manual pentru stilurile arhitecturale care il compun. Fondat de printul Borivoj in anul 880, el a gazduit printi si regi timp de 11 secole si presedinti incepand cu 1918. Cea mai veche parte a complexului este biserica Sfantul George (din anu 921). Daca ai de gand sa vizitezi complexul castelului trebuie neaparat ii dedici cateva ore bune, avand in vedere ca este cel mai mare complex medieval din lume, intinzandu-se pe 7 hectare!

  • Podul Charles este printre cele mai vechi poduri de piatra din Europa, piatra de temelie fiind pusa la data de 9 iulie 1357, iar constructia sa a avut ca punct de inspiratie podul de piatra din Regensburg. Cu toate ca astazi accesul este permis doar pietonilor, la inceputul secolului al 20-lea pe pod circulau tramvaie. Podul este un muzeu in aer liber, fiind marginit de numeroase statui ale unor sfinti locali.

  • Casa dansatoare „Fred şi Ginger” a fost construita în 1997 de arhitectul ceh de origine croată Vlado Milunić, in cooperare cu arhitectul american Frank Gehry. Poarta numele celebrilor dansatori Ginger Rogers si Fred Astaire.

  • Catedrala Sf Vitus este cea mai mare biserica din Cehia si parte a Castelului. Are numeroase capele adiacente, fresce si pietre de mormant. Intr-una dintre capelele aferente catedralei se afla mormantul sfantului Václav. În Camera Coroanei se gasesc bijuteriile coroanei Boemiei, iar în Cripta Regală odihnesc marea majoritate a regilor ai a reginele Boemiei (Carol al IV-lea, Václav al IV-lea, George de Poděbrad şi Rudolf al II-lea). In turn se afla Clopotul lui Sigismund turnat în 1549, cel mai mare clopot din Boemia cu o greutate de 17 tone. Pentru o priveliste greu de gasit altundeva asupra Pragai, urcati in turnul principal al catedralei (99 m).

  • Palatul Lobkowicz a fost construit in sec al XVI-lea si a apartinut familiei Lobkowicz. La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, palatul a fost confiscat de nazisti impreuna cu celelalte proprietati ale familiei Lobkowicz. A fost inapoiat in anul 1945, dar 3 ani mai tarziu a fost confiscat de regimul comunist(1948-1989). Familia Lobkowicz a devenit iar proprietara palatului in anul 2002. In cadrul palatului pot fi vizitate colectiile familiei Lobkowicz, mai precis tablouri, arta decorativa, partituri si instrumente muzicale originale, o librarie imensa de carti rare si arhive, arme si armuri importante etc.

  • Primaria si ceasul astronomic. Constructia acestei cladiri in stil gotic a inceput in anul 1381, iar ceasul astronomic a fost adaugat undeva catre sfarsitul secolului al 15-lea, dar anumite componente ale ceasului sunt mai vechi. Cei 12 apostoli care se pun in miscare la ora fixa au fost montati in secolul al 17-lea. In anul 1945 primaria si ceasul au fost in mare parte distruse si ulterior restaurate.

  • Klementinum este al doilea complex istoric ca marime din Praga. La baza complexului se afla o veche manastire care a intrat in posesia iezuitilor in secolul al 16-lea. Dupa lucrari de renovare si extindere a manastirii, aceasta a devenit colegiu iezuit, ca mai tarziu, in anul 1616 sa devina universitate.

  • Cimitirul evreiesc din Praga este amplasat central in cartierul Josefov si aici si-au gasit locul de veci evreii timp de 3 secole, incepand cu sec. al 15-lea. Numeroasele pietre de mormant sunt aproape lipite unele de altele din lipsa spatiului, aici fiind inmormantati ca. 100000 de oameni, iar sicriele sunt suprapuse, cate 12 la numar pe fiecare loc.

La Praga am preferat sa merg foarte mult pe jos, m-am plimbat prin parcuri, am stat in preajma podurilor ca sa admir turistii galagiosi. In felul acesta am intrat in atmposfera locala, una cu un farmec aparte. Daca alegeti sa va deplasati cu metroul veti fi probabil surpinsi de adancimea la care au fost facute statiile si liniile de cale ferata, avand ca rezultat niste scari rulante interminabile.

Orasul Praga mi-a placut atat de mult incat il consider unul dintre cele mai frumoase din centrul Europei.

Give a Comment

Statistici T5