Sintra, un oras seducator inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO incepand cu 1995, se afla la aprox. 25 km de Lisabona. Din secolul 13 pana in secolul 19, a fost resedinta de vara a familiei regale a Portugaliei. Drept urmare, s-a bucurat de o mare popularitate in randul familiilor bogate din Lisabona si nu numai, care au construit aici numeroase conace si palate. Datorita microclimatului bland, dar cu o umiditate ridicata, vegetatia din Sintra este extrem de bogata si de un verde intens in mare parte din an.
Noi am vizitat Sintra intr-o zi insorita de septembrie, ajungand aici dis-de-dimineata cu trenul din Lisabona. Din gara Rossio din Lisabona pleaca un tren catre Sintra o data la 15 minute, iar posesorii de Lisboa Card circula gratuit. La palatele din Sintra veti avea parte de reduceri de cativa euro pe baza Lisboa Card, nu e mult, dar fiecare banut conteaza. Din fata garii din Sintra se pot lua autobuze care va duc la cele mai cunoscute palate, dar puteti opta pentru o plimbare de 15 minute pana la Palacio Nacional de Sintra. Noi am mers pe jos, era pacat sa nu profitam de vremea buna si de aerul curat de munte.
Palacio Nacional de Sintra
Este palatul regal de vara si totodata cel mai vechi palat din Portugalia. Construit in secolul 14, Palacio Nacional de Sintra a trecut de-a lungul secolelor prin nenumarate modificari si extinderi, dar o mare parte din forma actuala a fost data in secolul 16, sub regele Manuel I. In interior am admirat azulejos frumos realizate, curtile interioare, incaperile spatioase si nu in ultimul rand bucataria cu cele doua cosuri conice care ne-au atras atentia de cum am zarit palatul din departare.
Palacio Nacional da Pena
De la Palacio Nacional de Sintra am luat autobuzul pana la coloratul Palacio Nacional da Pena. Se poate ajunge si pe jos, dar e un drum destul de solicitant din cauza pantei, plus ca nu exista trotuar amenajat, iar drumul este ingust. Daca am fi stat mai multe zile in Sintra, probabil am fi mers pe jos. Neavand timp de pierdut, am ales varianta mai rapida si mai safe.
Palacio Nacional da Pena este fabulos, multicolor intr-un fel incantator, fara sa fie kitchos. Datorita pozitionarii pe un varf de deal, de pe terasele sale ai o priveliste de milioane a intregii zone. Partea nasoala a fost ca am stat la coada pentru bilete aproape o ora. Palatul Pena este inconjurat de un parc imens de 200 hectare. Harta pe care am primit-o la achizitionarea biletelor cuprinzand si niste trasee recomandate prin parc. Noi am ales sa vizitam mai intai palatul, la care am ajuns dupa o scurta plimbare la umbra data de vegetatia bogata specifica zonei. Am optat pentru un bilet care permitea accesul in parcul de 200 hectare, in curtea interioara si pe terasele palatului. Nu am vizitat si interiorul deoarece doream neaparat sa ajungem si la Castelo dos Mouros. In incinta Palatului National da Pena este amenajat un restaurant, o cafenea si un magazin de suveniruri.
Pana la aleea care duce la castelul maurilor este de mers vreo 5 minute din momentul in care iesiti pe poarta principala a Palatului Pena.
Castelo dos Mouros
Drumul de acces catre Castelo dos Mouros trece printr-o padure deasa, iar plimbarea pana la intrarea in curtea castelulului construit in secolul 8 este o placere. Castelul a fost cucerit si preluat de la mauri in 1147 de catre Afonso Henriques, iar acum se viziteaza ruinele sale. Doar o mica parte din turistii care viziteza cele doua palate nationale ajung aici, deci pe langa aerul curat, am profitat si de liniste. Daca nu va e frica de inaltime, urcati pe metereze si bucurati-va de priveliste. Atentie la trepte, ici-colo sunt ciobite, trecerea timpului spunandu-si cuvantul.
La final, am luat autobuzul pentru a ajunge inapoi in centrul orasului si apoi la gara. Eram rupti de foame, dar nu am gasit niciun restaurant care sa serveasca mancare la ora 17. Cu toata rusinea, trebuie sa recunosc ca am mancat la Pizza Hut-ul de langa gara. A fost singura zi a sejurului din Portugalia in care nu am mancat preparate cu specific local.
Legat de pretul biletelor, am mentionat anterior ca beneficiati de reducere daca aveti Lisboa Card. Suplimentar, daca va hotarati sa vizitati mai multe palate intr-o zi, exista bilete combinate pe care dati cu cativa euro mai putin decat pe 3-4 bilete unice. Mai jos aveti niste link-uri utile pentru a va planifica mai usor vizita la Sintra.