Oktoberfest 2014 München

oktoberfest-munchen8Peste o luna, mai exact pe 20 septembrie, se da startul editiei din 2014 a Oktoberfest-ului münchenez. Bautorii de bere si nu numai se vor distra de minune la cea mai mare sarbatoare populara din lume, cu o traditie de peste 200 ani. Ca in fiecare an, ultima zi de Oktoberfest este prima duminica din luna octombrie, deci anul acesta petrecerea se va sfarsi pe 5 octombrie. Inca nu este prea tarziu sa planificati o escapada la renumitul festival al berii, dar va fi greu sa gasiti un loc de cazare la preturi decente in capitala Bavariei.
oktoberfest-munchen9
Inainte de a va povesti despre experienta mea de la Oktoberfest, iata mai jos cateva lucruri interesante despre aceasta sarbatoare a berii bavareze:

  • primul Oktoberfest a avut loc pe 17 octombrie 1810 cu ocazia nuntii dintre printul mostenitor Ludwig si printesa Therese.
  • incepand cu anul 1950, primarul München-ului da startul sarbatorii la ora 12 in prima zi de festival. Vanzarea berii este permisa doar dupa ce primarul da cep primului butoi de bere.
  • Oktoberfest are loc de fiecare data pe Theresienwiese, o pajiste de 41 ha din zona centrala a orasului.
  • Montarea corturilor incepe cu 3 luni inainte de debutul Oktoberfestului.
  • In 2014 un litru de bere va costa intre 9,70 si 10,10 euro.
  • In momentul in care faceti o rezervare, nu se percep taxe. In schimb, la fata locului va este impus un consum minim, care ajunge anul acesta pana la 85 euro/persoana!!! Mare atentie unde mergeti.

Eu mi-am dorit foarte mult sa ajung la Oktoberfest, aveam o multime de asteptari si poate de asta am fost usor dezamagita. Am stat o zi pe Theresienwiese si mi-a fost de-ajuns.
oktoberfest-munchen
S-a intamplat sa merg la Oktoberfest tocmai in prima zi, cand startul la bautura se da la ora 12. Am ajuns pe Theresienwiese la ora 9 dimineata cu speranta de a prinde un loc in cort, caci nu era cea mai calduroasa zi de septembrie. Dupa o ora buna de cautari fara succes, m-am bucurat cand in final am reusit sa prindem locuri la o masa afara, in aer liber, nici vorba sa mai gasesti ceva nerezervat sau neocupat in corturi. Masa la care am stat era in curtea celor de la Paulaner, deci am baut bere de-a lor. La ora 12 primarul din München a declarat deschis Oktoberfest-ul din acel an si pe la 12.15 au sosit primele beri si afara, unde eram noi. Cred ca prima zi de festival este un moment nepotrivit pentru a merge la Oktoberfest, atunci nu stiam asta. Prieteni care au fost in timpul saptamanii, nu au avut niciun fel de problema cu gasirea de locuri libere in corturi.

Al doilea hop l-am intampinat cand am vrut sa merg la toaleta. Desi organizatorii se lauda ca instaleaza an de an in jur de 1800 de wc-uri, erau niste cozi interminabile peste tot si am ajuns la toaleta abia dupa jumatate de ora de stat frumos la rand. Nu e de mirare ca multi se usureaza pe la colturi, pe unde apuca.

Dupa lasarea intunericului si multe ore de stat jos, cu berea in mana, am hotarat sa mergem la plimbare si sa vedem ce este de facut la cel mai mare festival al berii din lume. In primul rand, se poate manca bine: bretzel, carnati de toate felurile, pui la rotisor, produse de patiserie, fructe trase in ciocolata si multe altele. Exista de asemenea si o parte ce te duce cu gandul la un parc de distractie: casa groazei, carusele, masini electrice, cesti rotative.
oktoberfest-munchen10
In jurul orei 22 am pornit inspre iesire si fara niciun fel de exagerare, va marturisesc ca am fost nevoita sa ma feresc din calea celor care au baut peste masura si nu se mai tineau bine pe picioare. In acelasi timp, a trebuit sa fiu foarte atenta pe unde calc, reusind cu succes sa ocolesc toate baltile de voma care erau pe jos.

M-as mai duce la Oktoberfest? Bineinteles ca da, dar nu in weekend si as pleca cu siguranta devreme acasa, inainte ca iubitorii de bere sa apuce sa consume mai mult decat pot duce.

oktoberfest-poze

Eu la OktoberFest

Alte poze de la Oktoberfest:
oktoberfest-munchen14

oktoberfest-munchen13

oktoberfest-munchen12

oktoberfest-munchen6

oktoberfest-munchen5

oktoberfest-munchen4

oktoberfest-munchen11

foto Oktoberfest.de

Link-uri utile:

Preturile berilor

Muzica de la Oktoberfest

Pachete si tururi de Oktoberfest

Bilete de avion spre Munchen

Costume de Oktoberfest

Cazare Munchen

Harta Oktoberfest

Leave a Reply