In acest articol voi prezenta pe scurt cele mai importante obiective turistice ale Imperiului Roman ce pot fi vizitate in “orasul celor 7 coline”.
Puteti alege sa cumparati bilet separat de intrare pentru fiecare obiectiv in parte sau puteti achizitiona un bilet-combi sau un card valabil pentru mai multe muzee. Cardul Roma Archeologica costa 27,5 euro si pe baza lui aveti acces la Coloseum, Forumul Roman, Colina Palatina, Palazzo Altemps, Palazzo Massimo, Termele lui Caracalla, Termele lui Diocletian, Cripta Balbi si Villa Quintili. Cardul Appia Antica (7,5 euro, valabil 7 zile) va permite accesul la Termele lui Caracal, mormantul Ceciliei Metella si la Villa Quintili. Probabil majoritatea turistilor achizitioneaza biletul combinat in valoare de 12 euro, valabil 2 zile, care permite accesul la Coloseum, Forumul Roman si Colina Palatina.
Poate cel mai cunoscut simbol al Romei este Coloseumul, cel mai mare amfiteatru de piatra din lume, care in perioada sa de glorie avea o capacitate de 70000 de spectatori. Sub motto-ul “panem et circenses”, adica paine si circ, se organizau aici curse cu animale si lupte intre gladiatori. Perioada de glorie a Coloseumului a apus de mult, insa si astazi impresioneaza milioane de turisti anual. Puteti vizita Coloseumul pe cont propriu sau cu un ghid. Noi am fost acostati de un ghid costumat in gladiator care ne-a propus sa vizitam Coloseumul, Forumul Roman si Columna lui Traian in cadrul unui grup organizat, cu un ghid profesionist, in schimbul a 5 euro/persoana. Am acceptat targul si s-a meritat pe deplin, caci am primit informatii interesante si nu ne-am plictisit deloc.
Forumul Roman este situat intre Dealul Capitolului si Dealul Palatin. Accesul se face prin Via dei Fiori Imperiali. Pe locatia Forumului se afla initial o mlastina care a fost secata de catre etrusci. Centrul puterii al Imperiului Roman se afla aici: temple, magazine, Senatul roman, judecatoria.
Panteonul, situat in Piazza della Rotonda, poseda cea mai mare cupola din lume si a fost construit in anul 27 i.H. de catre consulul roman Marcus Agrippa. Cupola cu un diametru de 43,3 metri a fost la inceput impodobita cu bronz suflat cu aur, insa acesta a fost indepartat in perioada Renasterii pentru a decora domul catedralei Sf. Petru. In nisele Panteonului isi au locul de veci doi regi ai Italiei din secolul al XIX-lea si pictorul renascentist Raffael.
La poalele Aveninului se afla Termele lui Caracalla, inaugurate in anul 216 d.H. La momentul inaugurarii au fost cele mai mari bai din Roma, fiind intrecute abia 100 de ani mai tarziu de catre Termele lui Diocletian. Se estimeaza ca zilnic se spalau aici intre 6000 si 8000 de romani. Chiar daca au trecut aproape 2000 de ani de la inaugurarea lor, termele sunt destul de impunatoare si in prezent, iar in zona nu ajung chiar toti turistii, deci e o oaza de liniste bine meritata pentru cei care vin aici.
De la Termele lui Caracalla se ajunge foarte usor Circus Maximus (in italiana Circo Massimo). In Antichitate locul era celebru pentru cursele de care trase de cai care se organizau aici. Cele mai cunoscute curse erau Ludi Romani si se organizau in fiecare an intre 4 si 18 septembrie. Din arhitecura initiala nu se mai recunoaste mare lucru, doar in partea sudica se gasesc niste parti pastrate mai bine. Italienii vin aici la plimbare, sa faca miscare in aer liber sau sa sarbatoreasca – cum a fost cazul in 2006 la castigarea CM de fotbal.
Alte articole despre Roma:
Top 10 atractii turistice de vazut gratuit in Roma
Pentru acest articol sursa pozelor este Flickr.com
No Responses