Stuttgart-ul nu este o destinatie turistica foarte populara, poate din cauza ca nu este promovat destul, poate potentialii turisti aleg sa viziteze alte orase din Germania. Este totusi un oras caruia merita sa ii alocati minimum cateva zile echivalente unui city-break sau chiar un sejur complet in land-ul Baden-Württemberg, care sa cuprinda excursii de o zi in Heidelberg, Mannheim, Karlsruhe.
Cand cobori colinele Stuttgart-ului nu are cum sa nu-ti vina in minte San Francisco (chiar daca l-am vazut doar in filme). Diferenta de altitudine dintre cel mai jos si cel mai inalt punct este de 350 metri! Orasul de pe Neckar este al 6-lea ca marime din Germania si un important centru industrial si economic, fiind considerat de multi leaganul automobilismului european: aici au luat fiinta Daimler-Mercedes si Porsche. De la bun inceput trebuie mentionat ca Stuttgart-ul este un oras deosebit, putin diferit de ce eram obisnuit sa imi ofere Germania.
Stuttgart-ul a fost serios bombardat in Al Doilea Razboi Mondial, nici mai mult nici mai putin de 53 de atacuri aeriene au avut ca tinta Stuttgart-ul. Orasul a fost distrus in proportie 60%, iar centrul intr-o masura mai mare – 70%, deci sa nu va asteptati sa vedeti un oras impanzit de cladiri istorice, au fost refacute cateva simboluri locale, dar parca nu mai au acelasi farmec stiind ca nu sunt autentice. Cu toate acestea, centrul Stutgartului este destul de fain, iar daca sunteti pasionati de shopping trebuie sa stiti ca in capitala landului Baden -Württemberg se afla cea mai lunga strada pietonala din Germania – Königsstraße. Aveti unde sa va pierdeti timpul si banii – gasiti aici magazine pentru toate gusturile si buzunarele.
Muzeul Mercedes si Muzeul Porsche
Chiar daca nu sunteti foarte pasionati de automobile trebuie sa vizitati cele 2 muzee emblematice: Muzeul Porsche si Muzeul Mercedes.
Muzeul Mercedes se intinde pe 8 etaje si trebuie sa ii acordati cel putin 3-4 ore, asta daca nu aveti de gand sa stationati si sa admirati fiecare exponant in parte, caz in care vizita se intinde pe o zi intreaga. Dupa aceste ore veti fi destul de obositi, dar incarcati cu foarte multe informatii interesante despre una dintre cele mai celebre marci de masini. Puteti manca in cadrul muzeului, exista atat un restaurant, cat si o cafenea unde se servesc si produse de patiserie/cofetarie. Creatorii muzeului s-au gandit si la doamnele mai putin pasionate de automobilism. Astfel, expozitia nu consta doar in modele ale marcii care au facut istorie, ci prezinta si contextul in care acele masini au aparut, s-au dezvoltat si au devenit un succes pe plan mondial. Muzeul Mercedes este situat exact langa Mercedes-Benz Arena, stadionul echipei de fotbal VFB Stuttgart. De la etajele superioare aveti o panorama frumoasa asupra stadionului.
Muzeul Porsche. Stau putin sa ma gandesc cum a fost. Am si uitat. L-am vazut inainte de Mercedes, dar mi-a ramas in minte cladirea futurista care gazduieste istoria unuia dintre cele mai de succes branduri – Porsche. Asa ca nu va luati dupa memoria mea si mergeti si in cartierul unde se afla fabricile Porsche, aveti ce vedea. Tot ce pot spune cu exactitate este ca la Porsche se pune accent pe autoturismele de raliu si pe cupele si trofeele castigate de-a lungul deceniilor de catre producatorul stuttgartez.
Svabii, asa cum sunt numiti nemtii de aici, au un nivel de trai destul de ridicat, asa ca trebuie sa va asteptati la preturi piperate, dar mancarea si hainele sunt mai ieftine decat la noi.
Daca prindeti vreme frumoasa trebuie sa urcati in turnul televiziunii pentru a vedea panorama intregului oras. Problema este ca in aceasta parte a Germaniei norii isi fac simtita prezenta mai des decat soarele.
Alte obiective turistice in Stuttgart:
- Biserica Stiftskirche : dateaza din secolul al 12-lea, schimbata in stil gotic in secolul al 15-lea, iar din anul 1534 este biserica protestanta. Dupa al doilea razboi mondial biserica Stiftsckirche a fost reconstruita.
- Altes Schloss (palatul vechi) : cea mai mare parte a palatului dateaza din secolul al 16-lea (de unde si stilul renascentist), insa cele mai vechi aripi au fost construite in secolul al 10-lea. Altes Schloss gazduieste Muzeului Landului Baden-Württemberg. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial palatul a fost in mare parte distrus si s-au pierdut multe din exponatele cele mai valoroase ale Muzeului Landului BW. Lucrarile de reconstruire au fost terminate abia in anul 1971.
- Neues Schloss (palatul nou) : a fost finalizat in anul 1807, in stil baroc, pentru a deservi ca palat de resedinta. Neues Schloss a fost la un pas de a deveni doar o amintire. Distrus aproape in totalitate in timpul razboiului, urma sa fie demolat si in locul lui sa se construiasca un hotel. In urma protestelor organizate de localnici si diverse organizatii, hotararea de a reconstrui Palatul a fost luata in Consiliul Local cu doar un vot in plus pentru refacere.
- Königsbau: este una dintre cladirile-simbol ale Stuttgartului, situata vis-a-vis de Neues Schloss. Pana in anul 2002 a fost sediul Bursei din Stuttgart, astazi este un mic comercial.
- Markthalle : este una ditre cele mai atractive piete din lume. Suprafata de 5000 mp adaposteste in jur de 40 de tarabe/standuri cu produse alimentare pentru toti gurmanzii, de la nelipsitii carnati traditionali nemtesti pana la delicatese exotice.
- Palatul Hohenheim : maretul palat a fost construit la marginea de sud a orasului, de Ducele Carl Eugen von Wurttemberg, pe fundatiile unei foste cetati. Gradina palatului a atras atentia multor personalitati, inclusiv Friedrich Schiller considerand-o deosebita. Astazi palatul este sediul Universitatii Hohenheim, iar gradina acestuia a devenit „Vechea Gradina Botanica” a Stuttgartului.
Ca orice destinatie turistica care se respecta, Stuttgartul are la randul lui un autobuz turistic de tip hop-on hop-off care circula pe 2 rute distincte. Prea multe detalii nu va pot oferi avand in vedere ca nu am fost cu acest autobuz. Stiu doar ca nu este de tip double-decker si ca circula doar din luna aprilie pana in octombrie. Daca sunteti pasionati de mijloace de transport in comun puteti vizita Muzeul Lumea Tramvaielor, situat intr-un vechi depou din cartierul Bad Cannstatt, unde sunt expuse tramvaiele care au circulat de-a lungul deceniilor pe strazile Stuttgartului.
In Bad Cannstatt puteti petrece o zi de ralaxare la una din baile celebre ale orasului – apa termala provine din 19 izvoare distincte din care 11 au atestat de apa termala cu proprietati terapeutice dovedite. In Europa, Stuttgart este intrecut doar de Budapesta in ceea ce priveste resursele de apa termala, clasandu-se astfel pe locul 2. Tot in Bad Cannstatt puteti vizita gradina botanica-zoologica Wilhelma. Pe o suprafata de 30 hectare traiesc in jur de 9000 de animale din 1100 de specii diferite, Wilhelma fiind astfel a doua gradina botanica a Germaniei dupa cea din Berlin. Pe partea de botanica, nu mai putin de 5800 de plante din clase si specii diferite din toate zonele climatice ale planetei pot fi admirate aici.
In Stuttgart are loc anual, de la sfarsitul lunii septembrie pana la inceputul lui octombrie, timp de 2 saptamani, sarbatoarea Cannstatter Wasen. Doar Oktoberfest-ul munchenez intrece Cannstatter Wasen, care este prin urmare al doilea cel mai mare festival al berii din Germania.
Poze de la Castelul Ludwigsburg:
In Ludwigsburg atractia principala este Castelul de Rezidenta, care in anul 2004 a sarbatorit 300 ani de la finalizare, prilej cu care au fost inaugurate Galeria Baroc si Muzeul Ceramicii. Inainte de a porni spre Ludwigsburg cautati pe internet programul tururilor ghidate deoarece palatul se poate vizita doar in cadrul acestor tururi care, in functie de sezon, difera ca numar si ora de incepere. Puteti alege intre germana si engleza. Este de bine de stiut ca temperatura interioara este destul de scazuta, asa ca panataloniii scurti nu sunt o optiune potrivita din punct de vedere vestimentar daca vizitati palatul. Gradinile care apartin de palat sunt o atractie turistica in sine, bineinteles, doar pe timp de vara – toamna si trebuie platita, ca peste tot de altfel, un bilet de intratre. Tot in Ludwigsbirg puteti vizita castelele Favorite si Monrepos, mai mici si mai putin impozante ca fratele mai mare. Daca vreti sa faceti o pauza bine meritata, va pot recomanda o cafenea-cofetarie din piata centrala a orasului – Lucky Lutz. Cred ca am stat vreo 5 minute in fata vitrinei cu prajituri pana am reusit sa ma decid asupra unui sortiment care s-a dovedit a se potrivi perfect cu un cappucino divin, portie nemteasca.
Cum va deplasati prin Stuttgart? O intrebare buna…Daca veniti cu masina personala va sfatuiesc sa o lasati in parcarea hotelului, in centru veti plati o avere pentru un loc de parcare, minim 3 euro/ora. Nu va feriti de transportul in comun, exista o retea foarte bine dezvoltata de autobuze, S-bahn su U-bahn. U-bahn-ul este un fel de struto-camila, nici metrou, nici tramvai. Important este ca ajungeti cu usurinta in orice colt al orasului indiferent de zi si ora. Daca va veti plimba mult este rentabil sa cumparati bilet de o zi, costul a 3 calatorii individuale este egal cu costul acetui bilet cu care puteti circula nelimitat in ziua respectiva in toata regiunea Stuttgart – adica in oras si kreis-urile limitrofe. Exista si varianta unui abonament de o saptamana, problema la acest abonament consta in necesitatea detinerii unei legitimatii de calatorie care se face doar in 3 locuri in oras si cozile la ghiseu sunt mereu destul de lungi.
Ar mai fi multe de spus despre Stuttgart, dar ma opresc aici din 2 motive: nu vreau sa va plictisesc prea tare si doresc sa va dau sansa de a descoperi singuri farmecul orasului. Cert este ca veti intalni o atmosfera prietenoasa, care va poate cuceri cu usurinta. Despre targul de Craciun din Stuttgart si one-day tripurile posibile voi vorbi in alt articol.
Link-uri utile:
Harta Stuttgart
Turul Stuttgart-ului
Harta metroului din Stuttgart
Muzeul Porsche
Landesmuseum
Turism in Stuttgart
No Responses