1. Piata Eroilor este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Budapesta si este dedicata celor care si-au dat viata pentru libertatea si independenta poporului maghiar. Daca va deplasati pe jos pe Andrássy út, veti vedea de la departare statuia arhanghelului Gabriel, amplasata in varful unei coloane de 36 metri inaltime. Puteti opta pentru transportul in comun, situtie in care trebuie sa coborati la statia de metrou Hősök tere, iar cand iesiti la suprafata veti fi vis-a-vis de Piata Eroilor.
2. Daca ati ales sa ajungeti la Piata Eroilor cu metroul, tocmai ati vazut a doua cea mai veche linie de metrou din lume, dupa cea din Londra. Trenurile au inceput sa circule la subteran in 1896, iar in 2002 intreaga linie M1 a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Un bilet de metrou costa 350 HUF, aproximativ 5 lei.
Preturi pentru alte tipuri de bilete, abonamente, orarul de circulatie si alte informatii utile despre sistemul de transport in comun, gasiti aici.
3. In Piata Eroilor se afla intrarea in Városliget, parcul principal al Budapestei, cu o suprafata de 1,2 km patrati. La o plimbare prin parc, veti trece pe langa castelul Vajdahunyad, baile termale Széchenyi, gradina botanica, Muzeul Transportului sau sala de concerte Petőfi.
4. Budapesta nu duce deloc lipsa de biserici impresionante, cea mai mare si faimoasa fiind Bazilica Sfantul Stefan. Nu se percep taxe de vizitare a bisericilor, va trebui sa platiti doar daca doriti sa participati la tururi ghidate sau sa intrati in sala tezaurului, acolo unde exista.
5. Insula Margit este localizata relativ central, la nord de cladirea Parlamentului. Accesul se face de pe podul Margit sau de pe podul Arpad. Daca veniti din centrul orasului, Margit-hid este mai la indemana. Insula poarta numele fiicei regelui Béla IV si este foarte populara in randul localnicilor. Am vazut foarte multi oameni veniti aici la picnic si este usor de inteles de ce: liniste, verdeata, aer putin mai curat si multa umbra. Persoanele active se pot bucura de cei peste 5 km de piste de alergare amenajate pe insula.
6. Unele muzee pot fi vizitate gratuit de zilele nationale ale Ungariei, mai exact pe 15 martie, 20 august si 23 octombrie. Suplimentar, tinerii sub 26 de ani au accesul gratuit in a treia sambata a fiecarei luni. Printre muzeele pe care le puteti vedea profitand de aceste gratuitati se numara Muzeul de Arta, Muzeul National al Ungariei si Galeria Nationala.
7. Urca pe Dealul Gellért pentru a ajunge la Citadela si la Statuia Libertatii. De la 235 metri altitudine vei avea parte de niste panorame superbe asupra intregului oras, cu Dunarea in prim plan. In 1987 Dealul Gellért si intreaga zona au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, ca parte a site-ului „Malurile Dunarii”. Persoanele cu mobilitate reduse pot ajunge aici si cu transportul in comun.
8. Pe malul Dunarii, la vreo 300 metri de cladirea Parlamentului, se afla un memorial dedicat evreilor care au fost impuscati pe marginea fluviului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Memorialul este deosebit prin forma sa: pantofi de barbati, femei si copii. Evreii au fost aliniati pe margine, li s-a ordonat sa se descalte si au fost impuscati in asa fel incat trupurile lor neinsufletite sa cada direct in apa.
9. Curtea Castelului Buda este incantatoate mai ales primavara si vara cand totul este verde si inflorit. Cladirea gazduieste cateva muzee care se pot vizita contra cost. V-ar putea interesa numeroasele festivaluri care sunt organizate in mod frecvent in curtea fostului palat regal: Festivalul Vinului, Festivalul Recoltei, Festivalul Berii si multe altele. Verificati aici programul evenimentelor care au loc la castel.
10. Chiar daca nu este o atractie turistica in sine, un tur pietonal gratuit al Budapestei este oricand binevenit. Marele avantaj al acestor tururi este ca intri in contact direct cu un localnic care iti poate oferi o multime de insider-tips despre locurile deosebite din oras. Desi turul nu costa nimic, la final toata lumea ii ofera un bacsis ghidului. Mi se pare un gest frumos de apreciere a efortului depus de catre organizatori. Din pacate, nu am luat parte la un astfel de tur in Budapesta, dar sunt convinsa ca este o experienta de neratat la urmatoarea vizita in capitala Ungariei.
Daca v-am convins ca Budapesta se poate vizita si cu bani putini, precis va intereseaza cum sa ajungeti in capitala Ungariei.
Ecaterina Ionescu
Multumesc mult mi-a fost de mare ajutor sa ma documentez pentruviitoarea excursie.Am 81 ani ,am mai trecut prin Budapesta si n-am inteles nimic.Grozava ideea cu ceeace putem vedea gratis.