De vreo 3 zile mi s-a facut un dor nebun de Lisabona. Nu stiu ce a declansat acest dor, dar incerc cumva sa il diminuez prin intermediul articolului de fata.
Lisabona este un oras numai bun de vizitat pentru cei cu buget mic, singura problema din punct de vedere financiar fiind transportul pana in capitala Portugaliei. Cazare ieftina si buna se gaseste pe siteurile de profil, iar localurile unde puteti savura mancare traditionala la doar cativa euro sunt aproape pe toate drumurile. In cadrul unei vacante low-budget trebuie tinut cont si de partea cultural-turistica, pentru care avem noi cateva recomandari care nu implica niciun fel de cost.
Alfama
Este cel mai vechi cartier al Lisabonei si se intinde intre raul Tejo si castelul Sao Jorge. Cutremurul din 1755 nu a afectat mai deloc zona Alfama, care si-a pastrat astfel caracterul autentic. In Alfama se afla cele mai indragite localuri de fado din oras si o multime de biserici frumoase. Daca doriti sa va opriti la un spectacol cu muzica fado, fiti atenti la alegerea localului, caci multe sunt capcane turistice.
De asemenea, stradutele intortocheate devin dubioase la ore tarzii, deci daca va prinde noaptea pe aici, incercati sa va plimbati doar pe drumurile principale pe care circula si tramvaiele.
Mosteiro dos Jerónimos
A fost ridicata incepind cu anul 1501, la dorinta regelui Manuel I, pe locul unui schit intemeiat de Henric Navigatorul. La cutremurul din 1755, care a devastat Lisabona, structura manastirii a rezistat in mod uimitor. Datorita detaliilor unice si a stilului arhitectural manuelin, UNESCO a inclus Mosteiro dos Jeronimos in Patrimoniul mondial.
Intrarea in biserica este libera, deci fiti pregatiti sa fie destul de aglomerat inauntru, asezamantul fiind o capodopera greu de egalat in frumusete si perfectiune. In biserica se afla mormintele lui Vasco da Gama si Hernic Navigatorul, a poetului national Luis Camoes si a unor membrii ai familiei regale. In dreapta altarului veti da peste o orga noua si moderna, care se incadreaza in peisaj precum nuca-n perete. Manastirea propriu-zisa poate fi vizitata pentru 10 euro, dar exista varianta unor bilete combinate care cuprind manastirea, turnul Belem si cateva muzee, pretul total fiind mai mic in cazul acestor combinatii.
Parcul Natiunilor
Se afla pe malul Tejo-ului si a fost contruit pentru a gazdui Expozitia Universala din 1998, cu tematica „The Oceans, a Heritage for the Future”. Spectacolul naturii este unic, iar zona este intesata cu restaurante, magazine, mall-ul Vasco da Gama. Contra cost puteti face o plimbare cu telegondola sau vizita Oceanariul – cel mai mare acvariu indoor din Europa, iar copiii sub 3 ani au acces gratuit.
Turul pietonal
Se numara printre lucrurile pe care am ales sa le facem in prima noastra zi in Lisabona. Pe langa faptul ca localnicii te duc in zone pe care poate nu le-ai descoperi pe cont propriu, afli multe informatii despre oras, informatii pe care nu le gasesti in niciun ghid turistic. Se obisnuieste ca la finalul turului participantii sa lase un bacsis ghidului. Noi am lasat 10 euro, dar asta tine de posibilitatile fiecaruia. In final, cine nu are bani, nu da bacsis, doar tururile sunt promovate ca „Free walking tours”.
Muzee
Muzeele din Lisabona ofera in mare parte acces gratuit in prima duminica a fiecarei luni, cu intrare pana la ora 12. Daca astrele se aliniaza cum trebuie si va aflati intr-o astfel de duminica in capitala Portugaliei, ar fi mare pacat sa nu vizitati Turnul din Belem, Mosteiro dos Jeronimos, Muzeul National de Arheologie, Muzeul National al Azulejo, Muzeul National al Calestilor, etc.
Jardim da Estrela este o gradina foarte frumoasa din vestul Lisabonei, indragita de localnicii care aleg sa isi petreaca aici dupa-amiezile. Exista spatii de joaca pentru cei mici, terase pentru adulti si o scena pe care se organizeaza concerte destul de des. Scena a fost construita in 1884 si mutata in Jardim da Estrela in 1936.
Miradouro de Nossa Senhora do Monte este unul dintre numeroasele puncte de belvedere din Lisabona, dar este putin frecventat de turisti. Fiind cel mai inalt punct de observatie din oras, panoramele sunt greu de egalat in frumusete. Pe langa aceasta locatie, va recomandam urmatoarele puncte de belvedere: zidurile castelului Sao Jorge, miradouro de Santa Luzia, miradouro Sao Pedro de Alcantara si miradouro de Graca.
Muzeul Designului si al Modei poate fi vizitat gratuit oricand in afara de luni, cand este inchis. Peste 2500 de rochii, costume, piese de mobilier, electrocasnice si accesorii detinute de Francisco Capello fac parte din colectiile muzeului. Hainele apartin unor designeri celebri, precum Paco Rabanne, Tommy Hilfiger, Christian Dior sau Yves Saint Laurent. Datorita numarului mare de obiecte si al spatiului limitat, expozitiile se modifica in mod regulat pentru a expune prin rotatie toate obiectele.
Muzeul Berardo din cartierul Belem dispune de o colectie impresionanta de arta contemporana: peste 1000 de piese. Expozitia permanenta se viziteaza gratuit, dar pentru anumite expozitii temporare s-ar putea sa trebuiasca sa achitati un bilet de intrare.
Catedrala Se este cea mai veche biserica din oras, constructia ei incepand in anul 1147. De-a lungul secolelor a trecut prin multe modificari si distrugeri cauzate de cutremure, astfel incat acum este un mix de stiluri arhitecturale. Forma actuala a capatat-o la inceputul secolului 20, cand a si fost declarata monument national in anul 1910. Accesul in biserica este gratuit, dar pentru vizitarea capelei trebuie cumparat un bilet de 2,5 euro. Programul de vizitare al bisericii este 10 – 19.
Bonus: O plimbare cu tramvaiul 28
Tramvaiul 28 trece prin multe dintre cele mai interesante zone ale Lisabonei. Capatul de linie este in piata mare din Baixa, tramvaiul trece prin Graça, Alfama, Barrio Alto si isi termina traseul langa biserica Estrela.
Intreaga calatorie cu tramvaiul dureaza 40 de minute si este o varianta destul de ieftina de a vedea orasul. Aceste tramvaie sunt o atractie turistica in sine, fiind vopsite in galben lucios, cu interior din lemn slefuit. Tramvaiele au fost date in folosinta in 1930. Un bilet costa 1,40 euro.