Toscana intr-o zi – Monteriggioni, Siena, San Gimignano si o degustare de vin

Toscana intr-o zi – Monteriggioni, Siena, San Gimignano si o degustare de vin

DSC_0757Desi se spune ca toate drumurile duc la Roma, cand te afli in Toscana toate drumurile duc cu siguranta la Florenta. Florenta este un oras unic caruia merita sa ii dedicati cel putin 3-4 zile, dar care ar merita o luna buna pentru a fi descoperit in adevaratul sens al cuvantului. Cand am fost in zona ne-am stabilit sediul general in Florenta, iar de acolo am facut o excursie de o zi pe cont propriu in Pisa si o alta excursie de o zi, de data asta in cadrul unui tur organizat cu ghid, care ne-a plimbat prin alte locuri frumoase din Toscana –  Monteriggioni, Siena, San Gimignano si la o degustare de vin in celebra regiune Chianti.

Am gasit pe internet foarte multe agentii care ofera tururi de jumatate de zi sau de o zi intreaga pe trasee diferite din Toscana, toate cu plecare din Florenta. Ne-am hotarat ca vrem sa facem si noi o asemenea excursie cand eram deja acolo, am ales un tur care ne-a fost pe plac, am scris un email agentiei organizatoare si in nici jumatate de ora am primit confirmarea, iar a doua zi la 8 dimineata eram la gara, gata de imbarcare in autobuz. Fara rezervarea facuta cu o zi inainte, nu am fi avut nici cea mai mica sansa sa prindem un loc. Giovanni, ghidul nostru, a fost un italian tare glumet si extrem de rabdator, se vedea cu ochiul liber ca merge la munca cu mult drag si pasiune.

Monteriggioni
Monteriggioni

Prima oprire: Monteriggioni, un sat medieval fortificat, a carui amplasare pe un varf de deal reprezenta un mare avantaj strategic in fata invadatorilor florentini. Satul-cetate a fost construit in secolul 13 de catre sienezi. Monteriggioni are un farmec aparte, parca am calatorit in timp si am ajuns in plin Ev Mediu. Mi-a placut ca nu era invadat de turisti, o gura de aer proaspat dupa aglomeratia si cozile din Florenta. An de an, in luna iulie, in Monteriggioni se organizeaza unul dintre cele mai cunoscute festivaluri medievale din regiune, iar cavalerii, domnitele si mestesugarii care invadeaza satul transforma orice vizita intr-un moment de neuitat. Din pacate, noi am fost acolo in septembrie si nu ne-am bucurat de festival. Dupa o ora buna de plimbat pe stradutele din Monteriggioni, ne-am urcat in autocar si am pornit inspre Siena.

siena
Siena

Siena este considerata de catre multa lume urbea medievala perfecta a Italiei, iar centrul istoric al orasului a fost inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO in anul 1995. Prima escala am facut-o in Piazza del Campo sau simplu – Il Campo, o piata cu forma de scoica, renumita in special datorita cursei de cai Palio. De la Campo am pornit la pas inspre Piazza del Doumo. Aici grupul a fost preluat de o doamna care ne-a facut ghidajul impresionantului Dom din Siena, greu de egalat in frumusete si impresie pe care o lasa vizitatorilor.  Au urmat doua ore libere pentru pauza de pranz, timp de care am profitat pentru a ne plimba pe cont propriu prin centrul Sienei.

Lasand Siena in urma noastra, ne-am indreptat spre San Gimignano. San Gimignanoeste poreclit „Manhattanul Toscanei” datorita turnurilor inalte de piatra, asemanatoare cu zgarie-norii din New York si este inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO din 1990. Dupa ciuma care a dus la moartea unei jumatati din populatie in anul 1348, satul a fost afectat de certurile permanente dintre nobilii locali si a ajuns sub dominatia Florentei. Pierzandu-si din importanta, San Gimginano  nu a mai fost o tinta a atacatorilor si a reusit astfel sa se mentina si sa se conserve foarte bine de-a lungul secolelor.

giminano
San Gimignano

Am incheiat miniturul de o zi al Toscanei cu o degustare de vin la o podgorie de vin din provincia Chianti. Somelierul ne-a spus cateva vorbe despre toate soiurile de vin cu care ne-am delectat. Bineinteles ca la iesire exista un mic magazin de unde se putea cumpara vinul produs de ei acolo. Pentru cei care nu vreau sa care dupa ei in valiza sticlele de vin pana acasa, exista optiunea de livrare la domiciliu a produselor achizitionate. Noua ne-a facut cel mai mult cu ochiul un otet balsamic divin, dar am renuntat repede la ideea achizitionarii cand am vazut pretul de 20 euro pentru 400 ml de otet.

La finalul unei zile pline, am ajuns inapoi in Florenta pe seara. Noi am fost cu cei de la Ciao Florence si am platit 50 euro/persoana, in pret fiind inclus transportul, ghidul, toate biletele de intrare si degustarea de vin.

One Response

  1. Pingback: De citit azi - 24 septembrie 2014 - DragosU.ro 24 septembrie 2014
  2. Pingback: Obiective turistice in Pisa 10 august 2015
  3. Adriana

    9 martie 2017

Give a Comment

Statistici T5