M-am intalnit cu o veche prietena de liceu in apropierea Universitatii vieneze. Vremea era prietenoasa pentru o zi de martie in capitala Austriei. Am baut un capuccino ca la mama lui intr-un local situat pe 3 nivele. Am primit recomandarile pentru vizita mea scurta in Viena, dar si localuri faine ce nu trebuie sa fie ratate.
Târg de Paște
Am pornit vizita chiar din centru, de la statia de metrou Schottentor. Intamplarea a facut sa ma aflu in Viena cu o saptamana inante de Pastele catolic, deci am hoinarit printre standurile Targului de Paste unde am vazut niste oua incondeiate si lumanari in forma de oua cu modele si culori unele mai spectaculoase ca altele care au resusit sa ma impresioneze in primul minut. Despre preturile oualor nu are sens sa comentez prea mult, cert e ca am plecat cu mana goala.
Putinul timp pe care l-am avut la dispozitie a fost petrecut in special in aer liber, dar la urmatorea mea vizita in Viena nu vor ramane prea multe obiective neexplorate complet, inclusiv pe interior. Merita vizitate:
- Hofburg
- Domul Sf. Stefan
- Castelul Schonbrunn
- Prater
- Biblioteca Nationala
- Muzeul Albertina
- Str. Mariahilfer
- Ringstrasse
- Filarmonica
- Castelul Belvedere
- Casa Memoriala Mozart
Călătoria cu metroul în Viena
Majoritatea obiectivelor turistice mentionate se afla in centru, la distante ce pot fi parcurse fara nici-un fel de problema la pas. In cazul in care nu sunteti adeptul plimbarilor, exista tot timpul alte optiuni. Metroul circula foarte bine, o calatorie costa 1 euro in cazul deplasarilor in interiorul inelului central, 2 euro in restul orasului. Nu exista bariere de acces ca in Bucuresti, biletul trebuie stantat la intrarea in statie, inainte de a ajunge pe peron. Nu circulati fara bilet! O amenda va da o gaura in buget considerabil mai mare decat pretul biletelor, iar daca va bazati pe faptul ca nu veti primi amenda in Romania, s-ar putea sa aveti o supriza neplacuta, suntem in UE si treburile incep sa functioneze incet-incet.
Citește și Top 10 atractii turistice de vazut (aproape) gratuit in Viena
Domul Sf. Stefan
Puteti incepe turul de la Domul Sf. Stefan, care cu peste 3 milioate de vizitatori anual, este probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic al Vienei. Prea mult nu are sens sa spun acum, veti afla toate informatiile necesare la fata locului. Tineti cont ca este vorba in primul rand de o catedrala, deci aici au loc zilnic slujbe religioase. Se poate vizita de luni pana sambata intre orele 9-11.30, 13-16.30 si duminica de la 13-16.30. Un bilet all-inclusive costa 12.90 euro si cuprinde prezentarea bisercii de catre un ghid, accesul in catacombe, in cele doua turnuri si la tezaur. Puteti alege si bilete mai ieftine care nu includ turul complet si vizitarea in intregime.
Resedinta imperiala Hofburg a fost de-a lungul a 600 de ani inima Imperiului Habsburgic, iar mai tarziu a Imperiului Austro-Ungar. Avand ca punct de plecare o cetate medievala din sec. 13, Hofburg a ajuns ceea ce este astazi datorita contributiei fiecarui imparat care a trecut pe aici. Cele 2600 de incaperi ocupa o suprafata totala de 240.000 mp! Puteti vizita apartamentele imperiale, Muzeul Sissi, Scoala spaniola de calarie, Camera de argint. Tot in cadrul palatului Hofburg se afla si Biblioteca Nationala, gazduita intr-o aripa construita intre anii 1723-1735 special pentru a gazdui biblioteca imperiala.
Dupa cateva ore petrecute in interiorul palatului, o plimbare in aer liber este bine-venita. Luati-o la pas pe celebra Ringstrasse, aproape fiecare cladire este un monument arhitectonic si istoric de mare valoare. Veti vedea printre altele Opera de Stat, Universitatea, sediul Parlamentului, Muzeul de Istorie a Naturii, Palatul de Justitie, Primaria, Bursa din Viena etc.
Casa memoriala Mozart
Iubitorii de muzica clasica nu se vor simti neglijati in Viena. Casa memoriala Mozart este chiar in centru, pe Domgasse la nr. 5. Biletul de intrare pentru adulti costa 10 euro, iar pentru copii cu varste de pana la 14 ani, 3 euro. Poate incursiunea in universul lui Mozart va va face sa alocati o suma considerabila din bugetul excursiei pentru un concert de muzica simfonica. Unde? La celebra Filarmonica. Ar fi totusi mai bine sa va ganditi de acasa la asa ceva, sansele sa prindeti bilete pe ultima suta de metri sunt extrem de mici, poate chiar nule. Ca fapt divers, pentru achizitionarea unui abonament la Filarmonica din Viena se fac liste speciale, iar timpul de asteptare este de aproximativ 13 ani!!!
Pentru cei mai putin pasionati de istorie si cultura, exista mereu varianta shoppingului, iar la Viena veti gasi de toate, atat produse pentru buzunarul omului de rand, cat si produse de lux ale unor marci renumite. Mariahilferstrasse este principala strada de cumparaturi din capitala Austriei: imbracaminte, pantofi, accesorii, cosmetice, magazine alimentare, restaurante, mai pe scurt, tot ce va puteti dori intr-un singur loc.
Palatul Schonbrunn
Palatul Schonbrunn merita si el o vizita. Puteti ajunge acolo cu linia de metro U4, tramvaiele 10 sau 58 si autobuzul 10A. Atentie! Orarul de functionare difera in functie de sezon, aruncati un ochi pe site-ul palatului pentru a va asigura ca nu faceti un drum degeaba. De asemenea, gradinile si fantanile arteziene reprezinta o atractie doar vara. Pregatiti-va sa lasati la casa de bilete 21.5 euro/pers., pret care include accesul in toate expozitiile si salile deschise publicului, in gradini, in labirint, la fantanile arteziene si un strudel de mere. Puteti petrece la Schonbrunn o zi intreaga fara sa va dati seama cum au trecut orele, iar daca va apuca foamea, aveti un numar considerabil de restaurante si cafenele de unde sa alegeti.
Tort Sacher si snitel vienez
In doar trei zile e greu sa faci mai multe, asta daca noaptea alegi sa dormi :). Cat sunteti in Viena trebuie neaparat sa mancati o felie de tort Sacher si un snitel vienez. Desi centrul e plin de cofetarii, ne-a fost greu sa gasim o masa libera unde sa putem servi o cafea si o felie de tort. Peste tot e aglomerat, iar mesele la geam sunt vanate de toti turistii. Preturile sunt aproximativ la fel peste tot, diferentele sunt neconsiderabile: undeva la 2.5-3 euro/felia de tort, in functie de sortimentul ales. Se intampla ca angajatii sa fie neatenti, mie personal mi-au adus alt tort decat cel comandat, dar am chemat-o inapoi pe chelnarita, i-am explicat situatia si a revenit cu delicatesa mult visata. Cat despre snitel, cu 10 euro veti servi unul pe cinste (cu garnitura cu tot) la restaurantele de nivel mediu din centru, asteptati-va sa primiti un snitel imens, cam 50-60% din suprafata unei farfurii mari.
Cam atat deocamdata, cu mai multe detalii voi reveni dupa urmatoarea mea vizita in capitala Austriei, vizita care sper sa nu fie in viitorul prea indepartat.
Arman(d)
foarte frumos!
Mimi
Deabia astept sa vizitez si eu Viena mai ales ca am gasit niste preturi super bune!