Initial am gandit turul prin Moldova ca un tur al palatelor, dar ne ramanea timp si ne-am gandit ca trebuie sa-l fructificam. Asa ca ne-am decis sa ne oprim mai mult prin Piatra Neamt si Iasi, dar am fortat nota si am dat o fuga pana la Cheile Bicazului si lacul Rosu.
Ziua 1. Vizita la Conacul Ghika de la Dofteana si turul orasului Piatra Neamt
Am pornit din Bucuresti de dimineata si nu batuseara ceasurile amiezii cand am ajuns la Dofteana. Pentru a ajunge la Dofteana din Bucuresti trebuie sa va abateti de la drumul E85 la Adjud si sa mergeti in directia Onesti – Targu-Ocna. De la Adjud va veti putea bucura de frumusetea Vaii Trotusului.
Conacul Ghika se afla in Dofteana, judetul Bacau, si trebuie sa va abateti doar cateva sute de metri de la DN 12A si sa traversati o cale ferata pentru a ajunge la conacul moldav.
In acest moment interiorul Conacului Ghika de la Dofteana este in reabilitare. Nu cred ca va fi finalizat anul acesta, este mult de munca. Exteriorul conacului reuseste sa surprinda placut cu toate ca degradarea este vizibila. Culoarea conacului este placuta ochiului si te atrage sa explorezi. Gradina are mare potential, dar este neingrijita, iar aleile si fantana arteziana sunt acoperite de buruiueni de toate felurile. Nu am pretrecut mai mult de jumatate de ora la conacul Ghika deoarece nu sunt prea multe lucruri de facut aici. Speram ca in viitor, cand vom reveni in zona, sa gasim intreg domeniul intr-o stare mai buna.
Ne-am urcat in masina si am pornit spre Piatra Neamt. Ne-am cazat la o pensiune foarte buna, imediat la iesire din oras pe malul lacului Batca Doamnei.
Prin Piatra Neamt nu mai trecusem din 2011, dar am fost placut suprinsi de schimbarea in bine pe care am remarcat-o din primul moment. Dupa o masa imbelsugata servita la unul dintre cele mai bune restaurante intalnite in tara (restaurant Noir), am mers la statia de plecare a telegondolei pentru a ne bucura de razele soarelui la apus. Programul de functionare al telegondolei difera de la un sezon la altul, iar in weekenduri este program prelungit. Un bilet dus-intors pentru un adult costa 20 de lei, iar in acesti bani se ofera si un tichet pe baza caruia primesti gratuit un sandwich de 3 lei la McDonalds-ul din oras. M-as fi bucurat daca in loc de un hambuger american as fi primit un ceai/cafea odata ajuns sus. Oricum, nu am profitat in niciun fel de tichetul Mcdonalds pentru ca sunt lucruri mult mai gustoase de mancat in Piatra Neamt.
Centrul orasului Piatra Neamt arata foarte bine, fiind reamenajat in totalitate pe bani europeni. Este un loc gandit si facut pentru oameni, plin de viata. Din pacate, am admirat totul doar pe exterior, dar cu siguranta muzeele si bisericile nemtene merita o vizita.
Ziua 2. Cheile Bicazului – Palatul Cuza de la Ruginoasa – Castelul Sturdza de la Miclauseni – Iasi
De abia se facuse ora 9.00 si noi plecam din Piatra Neamt spre Cheile Bicazului. Ne-a placut la Cheile Bicazului si ne-am dat seama ca ne puteam intoarce la Bucuresti prin aceste locuri, dar asta poate reprezenta un traseu pentru voi.
Dupa Cheile Bicazului am urcat pana la lacul Rosu unde nu am avut loc sa parcam, afara incepuse sa ploua, am vazut lacul din masina si am facut cale intoarsa.
Palatul Cuza de la Ruginoasa a trecut printr-o ampla reabilitare si a fost redeschis pentru public in anul 2013. Astazi arata foarte bine atat in interior, cat si exterior. Am platit 12 lei/persoana pentru a vizita fosta resedinta a domnitorului Al. I. Cuza. Desi eram singurii oaspeti ai complexului intr-o zi de sambata, nu ne-a deranjat deloc sa avem intreaga cladire la dispozitia noastra. Incaperile au fost refacute pentru a reda cat se poate de fidel modul in care erau amenajate in sec. al XIX-lea, dar foarte putine piese de mobilier sunt originale, majoritatea fiind fabricate dupa poze si picturi cu palatul.
Castelul Sturdza de la Miclauseni este situat la vreo 30 km de Ruginoasa, dar se afla intr-o stare destul de proasta. Ultima proprietara – Ecaterina Cantacuzino, a donat castelul Episcopiei Romanului in 1947. Comunistii si-au batut joc de aceasta cladire spectaculoasa, transfordmand-o in centru de plasament pentru copii cu handicap psihic sever. In 2001 cladirea a fost retrocedata Mitropoliei Moldovei, iar odata cu retrocedarea, centrul de plasament si-a incetat activitatea in aceasta locatie. Pana in 2001, castelul a trecut prin mai multe incendii, distrugandu-se astfel tot mobilierul, tamplaria, parchetul, picturile etc.
Am platit 5 lei/persoana pentru un tur ghidat al castelului Sturdza, ghidul fiind o maicuta de la Manastirea Miclauseni, manastire in a carei proprietate se afla intreg domeniul. Primul lucru care te izbeste la intrare este mirosul, pe urma constati cu dezamagire ca nu a ramas mai nimic din stralucirea de alta data. Desi au fost incepute niste lucrari de consolidare, mare lucru nu s-a intamplat. Maicuta ne-a spus ca urmeaza sa se acceseze fonduri europene pentru a salva minunatul castel in stil neo-gotic de la o distrugere irevocabila.
Ziua 3. Vizita in Iasi
Am gasit un Iasi superb, plin de flori, dar si cu multe cladiri si locuri emblematice aflate in curs de reabilitare: Palatul Culturii, Catedrala Mitropolitana, Piata Unirii si Manastirea Sf. Trei Ierarhi fiind doar o parte din ele.
Palatul Culturii este cladirea simbol a orasului, construita in primul sfert al secolului trecut. In prezent, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal National „Moldova”, dar nu poate fi vizitat deoarece se afla intr-un amplu proces de consolidare si renovare inca din 2008, iar pana cel putin in 2018 nu se intrevede nicio speranta de finalizare a lucrarilor. In lateralul Palatului Culturii se afla centrul comerical Palas, care se integreaza in peisaj ca nuca-n perete.
De neratat in Iasi este o plimbare prelungita din Piata Unirii pana in Piata Palat prin Bd. Stefan cel Mare si Sfant. Veti vedea in acest mod cele mai importante cladiri si monumente din capitala Moldovei romanesti. Puteti face o pauza bine meritata la cofetaria situata peste drum de Manastirea Sf. Trei Ierarhi. Au niste prajituri delicioase si cappuccino din boabe de cafea de cea mai buna calitate la doar 3 lei! Nu ne venea sa credem cand am vazut acest pret.
Am gasit exteriorul Catedralei Mitropolitane in proces de renovare, dar interiorul poate fi admirat fara niciun fel de restrictii. Coada la moastele Sf. Parascheva se formeaza undeva in curtea Catedralei, existand o usa de acces separata. Bineinteles ca zona este plina de tigani si cersetori agasanti, deci mare atentie la bunurile personale.
Iasi este orasul lui Eminescu, iar acest lucru l-am simtit cel mai mult in Gradina Copou, langa teiul marelui poet. O plimbare din Piata Mihai Eminescu pana in gradina, urcand pe blvd. Carol I, ne-a purtat prin fata Universitatii, prin parcul Voievozilor si prin micutul parc Titu Maiorescu. Aleea principala a parcului Copou este strajuita de busturi ale unor oameni de cultura romani. Parcul era intesat cu cele mai frumoase strofe ale lui Eminescu, strofe care au alt impact asupra vizitatorului aici, in locul in care el s-a plimbat de atatea ori.
Un loc deosebit si deloc aglomerat in Iasi este Manastirea de maici Galata. Manastirea a fost ctitorita de catre domnitorul Petru Schiopul la sfarsitul sec. al XVI-lea. In interiorul zidurilor se afla si casa domneasca construita de Petru Schiopul, case care de-a lungul secolelor a fost locuita de Gheorghe Ghica, Constantin Serban Basarab sau Dumitrascu Cantacuzino. Din fata zidurilor manastirii se poate admira Iasul de la inaltime, dar privelistea este mult restrictionata de catre vegetatia bogata.
Am simtit ca Iasul este un oras caruia trebuie sa ii dedici minim 3-4 zile, noi am luat acum doar pulsul locului. Ne-a placut mult si am devenit sustinatorii Iasului in competitia pentru a titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Bineinteles, pana atunci mai trebuie sa ajungem in zona, dar ar fi frumos sa avem un motiv in plus pentru a vizita orasul peste 6 ani.
Iasi este casa pentru prima universitate de stat din tara si pentru primul teatru national, unic in Europa prin lucrarea mesterilor arhitecti vienezi. Orasul cu cele mai multe lacasuri de cult, de la manastiri si biserici pana la case memoriale ce poarta spiritul unui Creanga, Eminescu, Sadoveanu, Ionel Teodoreanu sau Maiorescu ori a Otiliei Cazimir, ofera calatorului prin Iasi, fie concertele de la Filarmonica Moldova, fie reprezentatiile artisilor Operei Romane.
Se spune iintr-o prezentare a Iasului.
Unde am dormit?
Pensiunea Camena – la iesirea din Piatra Neamt spre Bicaz.
Grand Hotel Traian – situat in Piata Unirii din Iasi.
Unde am mancat?
Restaurant Noir din Piatra Neamt
Restaurant Oscar din Iasi
Alte poze din turul prin Moldova:
Clipuri realizate in acest tur:
Conacul Ghika din Dofteana
Cheile Bicazului
Pozele si clipurile sunt realizate cu Samsung Note 4.