Tur de o zi in Maramuresul istoric

Tur de o zi in Maramuresul istoric

Maramuresul este o zona deosebita in care se poate petrece o vacanta intreaga fara a duce lipsa de activitati. Dar cand esti numai in trecere si nu ai prea mult timp la dispozitie, poti opta pentru o tura mai scurta, numai buna de parcurs intro singura zi cu masina personala. Noi am facut o astfel de tura in urma cu ceva timtp si am vrea sa va recomandam urmatorul traseu:

Ca punct de pornire am ales Baia Mare, dar fiind un traseu circular, startul nu este neaparat fixat in resedinta de judet. Baia Mare este un oras mediu spre mic, curat, verde, cu o istorie bogata despre care gasiti informatii mai multe aici.

Negrești Oaș

Traseul poate fi parcurs in ambele sensuri, alegerea va apartine. Noi am optat pentru sensul acelor de ceasornic, deci prima oprire a fost in orasul Negresti-Oas, judetul Satu Mare. Negresti-Oas este un oras cu oameni gospodari, multi fiind plecati la munca in strainatate inca din anii ’90. Daca alti romani aleg sa ramana definitiv in tara de adoptie, osenii lucreaza sezonier in tarile vestice, intorcandu-se acasa an de an. Isi investesc banii stransi muncind printre straini in mici afaceri, dar mai ales in vile impunatoare.

Pont: alocati jumatate de ora pentru casele tip vapor din satul vecin – Certeze. Aveti ce vedea (click pe poza din dreapta)!

Săpânța

Mergand mai departe, urmatoarea oprire este Sapanta. Comuna este cunoscuta in toata lumea datoria faimosului Cimitir Vesel. Prima cruce de lemn cu epitaf marit a fost sculptata in anul 1935 de catre Stan Ioan Patras, la sugestia preotului greco-catolic din sat. Pana in zilele noastre s-au adunat nu mai putin de 800 de cruci viu colorate.

Povestile de pe cruci ofera detalii despre viata si/sau cauza mortii a persoanelor inmormantate aici, iar picturile ilustreaza secvente din viata celui decedat. Versurile au uneori o tenta umoristica, dar de multe ori sunt mai degraba triste, in special in cazul copiiilor muriti in accidente nefericite.

La intrarea in cimitir se percepe o taxa de acces de 5 lei/persoana. Pe strada se gasesc mai multe magazine cu obiecte artizanale si imbracaminte din portul popular maramuresean. Sunt lucruri frumoase, dar preturile nu sunt mici. Pentru o ie cu maneca scurta mi s-au cerut 150 lei, asta in conditia in care ia nu parea a fi unicata, caci acelasi model se gasea expus la toate tarabele.

Sighetu Marmației

Am lasat Cimitirul Vesel in urma si dupa vreo 20 de km am ajuns in Sighetu Marmatiei, oras cu un trecut recent destul de zbuciumat, situat la granita romano-ucraineana. Inaintea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Sighetul avea una dintre cele mai numeroase comunitati evreiesti din tara, mai mult de o treime din locuitorii orasului de la aceea vreme fiind evrei. Din cei peste 15000 de evrei care au fost deportati din Sighet in anii razboiului, in jur de 2000 s-au mai intors din lagare.

Ca urmare a Dictatului de la Viena din 1940, Maramuresul intra sub stapanirea ungurilor hortisti si, in afara maghiarilor, toata lumea a avut de suferit, inclusiv romanii care au fost extrem de persecutati.

In 1945 Maramuresul este realipit Romaniei, iar adevaratele orori ale comunismului proaspat instalat in tara se vor face simtite in Sighet prin intermediul inchisorii unde si-au pierdut viata mari personalitati ale vietii culturale si politice din Romania.

Inchisoarea din Sighet, astazi transformata in Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, a fost construita in 1897. In vara anului 1948 au fost incarcerati aici primii opozanti ai regimului comunist, in principal studenti din Maramures. Noaptea de 5 spre 6 mai 1950 a ramas in istoria penitenciarului dupa ce peste 100 demnitari au fost adusi la Sighet. In toamna aceluiasi an au fost adusi la Sighet aproximativ 50 de preoti catolici. Ororile la care au fost supusi detinutii sunt greu de imaginat. Printre personalitatile de seama care au fost incarcerate aici se numara Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, Constantin Argetoianu, Gheorghe si Constantin Bratianu etc.

Astazi, inchisoarea din Sighet este transformata intr-un muzeu impresionant, fondat de Ana Blandiana si Romulus Rusan. Fiecare celula este amenajata diferit si ne spune povestea celor care au suferit si/sau decedat in acest loc. Trebuie sa petreceti macar 3-4 ore la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighet, este un loc unic care nu ne lasa sa uitam trecutul si ne face sa apreciem mai mult prezentul. Muzeul este deschis zilnic intre orele 10-18.

Bârsana

Dupa aceasta vizita emotionanta facuta celebrei inchisori din fosta resedinta a judetului Maramures, ne-am indreptat spre Manastirea Barsana, un ansamblu monahal construit integral din lemn, dupa traditia locului. Prima atestare documentara a Manastirii Barsana dateaza din anul 1390.

Manastirea a functionat aici pana in anul 1791, cand calugarii au fost alungati si au parasit zona din cauza presiunilor facute de Biserica Catolica de la Roma. Abia in 1937 s-a adus in discutie oportunitatea reinfintarii unei manastiri in acest loc plin de istorie, lucru care avea sa se intample dupa 1989, caci vremurile tulburi au stat in calea implinirii acestui vis maret.

Manastirea Barsana este unul dintre cele mai frumoase complexe monahale din tara noastra. Calugaritele intretin cu mare grija intreg ansamblul, care este extrem de curat, plin de flori si copaci. Mai mult, maicutele au infiintat doua ateliere de pictura si tesatorie, iar pe timp de vara va puteti gaza in incinta complexului Barsana. Personal, m-a impresionant pictura bisericii, deosebindu-se in mod remarcabil de orice alta biserica ortodoxa vazuta in Romania. Locuri de parcare se gasesc pe marginea drumului, iar cadouri pentru cei dragi puteti lua de la magazinul din incinta manastirii.

Ocna Șugatag

Doar 14 km despart Barsana de statiunea Ocna Sugatag, statiunea balneoclimaterica de interes local frecventata in special de persoanele cu afectiuni reumatice. Noi nu ne-am oprit sa facem o baie, in schimb am luat pranzul aici. In sat, pe langa numeroase pensiuni si case de vacanta, se gasesc si cateva locuri unde se poate manca foarte bine la preturi care reusesc sa uimeasca in mod placut orice locuitor al marilor orase din tara noastra.

Cavnic

Pe drumul de intoarcere catre Baia Mare am trecut prin Cavnic. Orașul minier se poate transforma pe timp de iarna intr-o statiune extrem de iubita de catre amatorii sporturilor de iarna. In Cavinic sunt mai multe partii bine dotate si intretinute de oameni gospodari. Acesea sunt amenajate pe versantii din Cavnic. Mai multe informatii despre locurile unde puteti schia in Maramures gasiti aici.

Dupa o zi lunga, am ajuns inapoi in Baia Mare. Daca aveti mai mult timp, puteti alege sa faceti acest traseu in 2-3 zile, sa vizitati cimitirul comun din Sighet, sa asistati la o slujba in Barsana, sa faceti o baie pe cinste in piscinele/lacurile sarate din Ocna Sugatag sau sa luati o gura de aer curat in Cavnic.

Give a Comment

Statistici T5