Teoretic poti ajunge in orice colt al lumii, tarile si continentele asteapta sa fie descoperite rand pe rand, dar tu nu te poti decide. S-ar putea sa iti fie mai usor dupa ce citesti ponturile de mai jos.
1. Alege destinatia in functie de activitati, nu activitatile in functie de destinatie.
De multe ori lucrurile decurg cam asa: ai auzit de o tara cu potential, gasesti o oferta buna si cumperi biletele. Abia dupa ce ai dat o gramada de bani, incepi sa te informezi despre ce poti face la fata locului.
Poate ar fi mai bine sa faci invers: stabilesti ce ti-ar placea sa faci in vacanta, ce trebuie sa aiba neaparat locatia in care vei merge si pe urma cauti tara/zona care iti poate oferi cat mai mult din lucrurile visate.
2. Nu te lasa influentat de clisee
Ti-ar placea sa vezi Marea Britanie, dar nu ai chef sa iti petreci concediul in frig si ploaie. Parca si Ibiza iti face cu ochiul pentru relaxare la soare si mare, dar nu esti fanul petrecerilor si al cluburilor. Sunt locuri care au foarte mult de oferit pe langa cele cateva lucruri care le-au facut celebre.
Nu planifica vacanta in functie de ce crezi ca stii, ci in functie de ce stii cu adevarat.
3. Cauta si accepta alternative
Iti doresti foarte mult sa ajungi in Paris pentru ca toata lumea a vazut orasul iubirii, dar este Parisul destinatia ideala pentru tine? Fa-ti o lista cu ce vrei sa experimentezi in capitala Frantei, iar daca ce e pe lista ta poate fi realizat si in alt oras, fii deschis/a la o schimbare de plan. Poate inlocuiesti Parisul cu o destinatie mai putin populara, precum Bordeaux sau Lyon. Croissanti sunt la fel de deliciosi si acolo, dar mult mai ieftini ca in Paris.
Acest principiu poate fi aplicat cu succes pentru multe destinatii de vacanta.
4. Ia legatura cu oameni care au calatorit sau traiesc in tara pe care ai vrea sa o vizitezi
Ai vrea sa mergi intr-o tara din Asia sau Africa, dar te temi de socul cultural, de diferenta dintre cele 2 lumi. Cauta pe bloguri ce pareri au cei care au fost deja acolo. Angajatii unei agentii de turism s-ar putea sa nu fie sinceri, interesul lor este sa vanda cat mai mult, dar un blogger este, de cele mai multe ori, impartial si sincer, plus ca iti poate da multe sfaturi folositoare.
5. Redescopera destinatii uitate
Cu ceva ani in urma, concediile in locuri indepartate erau ceva nerealizabil. Pe vremea comunismului, parintii si bunicii nostri mergeau cu mare drag in Iugoslavia, Bulgaria sau URSS. Acum nu prea mai auzim pe cineva ca pleaca in Belgrad, Zagreb sau Moscova, dar asta nu inseamna ca aceste orase si-au pierdut farmecul pe care il aveau odata. Asa ca pune mana pe albumul cu poze al parintilor si s-ar putea sa gasesti acolo destinatia ideala pentru urmatoarea escapada.