Vacanta prin Europa cu bani putini

Vacanta prin Europa cu bani putini

Cand facem excursii prin strainatate, majoritatea dintre noi ne orientam spre alte state europene din motive usor de inteles. Tarile europene sunt aproape, deci automat costurile legate de transport vor fi mai mici decat daca ne hotaram sa plecam in China de exemplu, iar faptul ca nu pierdem zile intregi pe drum constituie un alt avantaj. Nu avem nevoie de viza, iar in statele membre UE nici macar de pasaport.

Datorita ofertelor promotionale la bilete de avion putem ajunge chiar si cu 200-300 lei in multe orase splendide de pe batranul continent, astfel incat problema bugetului redus apare abia la destinatie, cand ni se pare ca totul costa foarte mult. Multe persoane au avut parte de experiente negative in strainatate din punct de vedere financiar, revenind din vacanta cu hotararea luata: „nu mai mergem pe la altii ca e prea scump”. Nimic mai gresit! Poti vedea „vestul” si nu numai, cu bani putini, ideea este sa stii unde si cum poti economisi.

transport-dorulcalatorro

Biletele

Primul pas este cumpararea biletelor de avion/tren/autobuz din timp. Arunca un ochi aici si aici ca sa afli cum poti achizitiona cele mai ieftine bilete de avion! In cazul in care veti zbura cu o companie low-cost, nu este o idee rea sa renuntati la bagajul de cala, economisind de la bun-inceput cateva zeci de euro inca de acasa.

Unde ne cazam?

In cazul unui buget restrans, hotelurile de 3, 4 si 5 stele sunt excluse. In multe tari hotelurile de 2 stele ofera conditii bune, mai exact camere curate cu baie proprie. Alte variante prietenoase cu buzunarul sunt hostelurile, bed&breakfast-urile si apartamentele de inchiriat. Nu va feriti de hosteluri, puteti gasi si camere cu 2 paturi si baie privata. Legat de bed&breakfast, le-am testat in Roma si Florenta. Micul dejun a constat intr-o cafea si un produs de patiserie la o cafenea din imediata apropiere a bed&breakfast-ului.mancare-dorulcalatorro

Unde si ce mancam?

Haideti sa incepem cu micul dejun. Daca v-ati cazat la un hotel, cel mai probabil puteti lua micul dejun acolo, dar noi am observat ca in acest fel se adauga cel putin 5 euro/noapte/persoana la nota finala de plata. Optati mai bine pentru un sandwich/corn de la brutariile locale si o cafea to go. O alta varianta este sa cumparati de la un supermarket niste produse neperisabile si sa le consumati in camera. Ati inchiriat un apartament pentru cateva zile? Atunci aveti o bucatarie complet dotata, aragaz, frigider si toate cele necesare pentru a lua prima masa a zilei exact cum o faceti si acasa.

Pentru masa de pranz veti gasi aproape peste tot meniul zilei, care in general este format dintr-un antreu, fel principal si un mic desert (un fruct, prajitura casei). Bauturile sunt rar incluse in meniu si in multe locuri se practica o taxa de 2-3 euro/persoana pentru serviciu. Daca aveti bani pentru o singura masa pe zi la restaurant, atunci cel mai bine este sa mergeti la pranz. Meniul zilei este valabil doar cateva ore, pana pe la ora 15 in general si in cateva locuri am observat ca seara se schimba preturile, toate preparatele fiind cu 2-3 euro mai scumpe.

Evitati intotdeauna locurile aglomerate, pline de turisti si indepartati-va cateva sute de metri de strazile principale pentru a gasi restaurante mai intime, cu preturi pentru localnici.

Cum ne deplasam?

In niciun caz nu cu taxiul, ci cu mijloacele de transport in comun. In cadrul excursiilor pe bani putini, cel mai probabil nimeni nu doarme in buricul targului, deci neaparat trebuie sa ne orietam spre transportul in comun. Daca trebuie sa fim mult timp pe drum, atunci nu alegem un bilet cu o singura calatorie, ci una cu multiple calatorii sau chiar cartele valabile timp de 24/48/72 ore in functie de oferta regiei de transport din orasul in care ne aflam.

Ce putem vedea gratis sau pe bani putini?

firenze-card

Atmosfera unui oras se descopera cel mai bine umbland pe strazile sale, lucru care nu este taxat niciunde. Pe urma exista peste tot numeroase monumente, statui, parcuri, biserici care se pot vizita gratuit. Copiii, scolarii, studentii, tinerii sub 26 ani, varstnicii si grupurile mai mari au parte aproape peste tot de reduceri sau chiar de gratuitati. Daca va incadrati intr-una din categoriile enumerate mai sus, nu uitati sa aveti cu voi legitimatia sau actul care dovedeste calitatea voastra de student, elev etc. De asemenea, marile muzee au mereu cate o zi a portilor deschise in fiecare luna, dar aceste informatii se obtin cel mai simplu de pe site-ul muzeului pe care doriti sa il vizitati. La fel, exista in multe locuri bilete la jumatate de pret pentru cei care merg cu 2-3 ore inainte de inchidere.

In multe orase exista carduri pentru turisti care costa cateva zeci de euro, dar includ intrarile la aproape toate sau chiar toate obiectivele de interes din oras si de multe ori si calatorii nelimitate cu mijloacele de transport in comun. Noi am optat pentru acest tip de carduri in Florenta, Roma si Washington DC, iar luna viitoare vom lua cu siguranta si Lisboa Card.

Tinand cont de recomandarile de mai sus, veti reusi cu siguranta sa nu va intoarceti acasa lefteri. Au functionat de fiecare data pentru noi si am revenit din excursii incantati si nerabdatori sa plecam din nou la drum, stiind ca nu trebuie sa dispunem de o avere pentru a ne bucura de o mini-vacanta.

Give a Comment

Statistici T5