O zi la Venetia. Obiective turistice

O zi la Venetia. Obiective turistice

Venetia reprezinta un must-see in materie de turism. Din pacate am avut la dispozitie doar o zi sa vizitam orasul, dar am avut ca ghizi doi localnici si au stiut pe unde sa ne plimbe si ceea ce trebuie sa vedem.
Venetia-Italia1 (15)

Venetia este frumoasa, romantica, veche si cocheta. Multi se plang ca la o plimbare prin oras mirosul este sacaitor, dar trebuie sa stiti ca sunt perioade cand va puteti plimba pe stradutele inguste ale Venetiei fara sa simtiti mirosuri urate. Asa cum ni s-a intamplat noua.

Ce trebuie sa stiti despre Venetia?

Per ansamblu, Venetia este considerata o destinatie scumpa, dar puteti vizita acest oras superb si fara sa cheltuiti o avere. Hotelurile din oras sunt scumpe, dar puteti sa va cazati in afara orasului (de exemplu la Mestre, situat la 9 km de Venetia). Restaurantele din Venetia sunt scumpe. Un pranz costa de la 25 de euro in sus. Nu sunt multe companii low-cost care zboara spre aeroportul din Venetia. De curand, Wizz Air a introdus destinatia Treviso, care se afla la 40 km de Venetia.

Venetia este unul dintre cele mai vizitate orase din lume. Asadar, trebuie sa va asteptati la un furnicar de oameni, unii mai putin politicosi. De exemplu, daca amanati luarea pranzului, veti gasi cu greu un loc pentru a servi masa, restaurantele devenind neincapatoare.

Pentru mine a fost interesant modul in care se deplaseaza localnicii, am vazut cum isi transporta mobila pe apa, am vazut ambulanta pe apa, dar si taxi. Pe langa acestea m-au fascinat si casele care au fost construite in urma cu sute de ani pe trunchiuri de stejar si acum sunt afectate de igrasie (cel putin pe exterior), cu usile care se deschid deasupra apelor.

Ce trebuie sa vizitati in Venetia?

Venetia-italia2 (5)

  1. Bazilica San Marco din Veneția este cea mai mare biserica din oras si una dintre cele mai impresionante din Italia.
  2. Piata San Marco – este kilometrul 0 al Venetiei. Aici trebuie sa petreceti mult timp pentru a admira cladirile frumoase din jur. Veti vedea Palatul Dogilor, Bazilica San Marco, Turnul cu ceas, Clopotnita San Marco, Biblioteca Nazionale Marciana, Procuratura, Muzeul Correr.
  3. Palatul Dogilor – poate fi admirat gratuit din Piata San Marco, dar trebuie sa intrati pentru a vedea sculpturi si picturi superbe, plus arhitectura interioara. Trebuie sa stiti ca forma actuala o are din anul 1420.
  4. Clopotnita Campanile. Trebuie sa va urcati in clopotnita pentru a vedea Venetia de sus si pentru a avea o privire de ansamblu, pentru ca daca umblati pe atatea stradute sigur nu mai stiti pe ce lume sunteti.

Ce nu trebuie sa ratati in Venetia?

Mi-a placut plimbarea la pas pe care am facut-o prin oras si va recomand si voua sa va plimbati pe stradutele intortochetate ale Venetiei si pe canalele ei. Nu ne-am dat cu gondolele pentru ca am considerat ca nu se merita (nu am gasit niciun gondolier dornic sa ne plimbe la un pret sub 70 de euro).

Mai trebuie sa va plimbati cu vaporetto pe Canal Grande. Vaporetto este echivalentul bus-ului turistic si puteti incerca si asta pentru ca pe Dambovita nu avem vaporetto.

Mi-a placut cand m-am urcat in clopotnita Campanile, de unde am vazut o buna partea din Venetia de la o inaltime de 50 m.

Poze din clopotnita Catedralei San Marco:

Poduri in Venetia

Venetia-Italia1-23

Nu trebuie sa ratati Podul Rialto, care este pod peste Grand Canal, are o arhitectura interesanta, are magazine si toata lumea isi face poze aici. Ramaneti pe pod si urmariti forfota diverselor ambarcatiuni timp de cateva minute.

Puntea Suspinelor este alt must-see in Venice. Se spune ca iubitii care se saruta intr-o gondola sub Putea Suspinelor, la apus, vor cunoaste dragostea eterna. Am facut doar poze si ne-am sarutat. Ponte dei Sospiri face legatura intre Palatul Dogilor si inchisori, iar aici prizonerii Republicii Venetiene vedeau pentru ultima data orasul, inainte sa fie dusi in celula pentru a fi executat. De aici ii vine numele Podul Suspinelor. Daca nu ajungeti pe Podul Suspinelor, ati mers degeaba la Venetia. Aici se imbina tot ce are Venetia mai frumos: gondole, poduri, apa.

Alt pod frumos din Venetia este Ponte degli Scalzi. Acest pod face legatura dintre Piazzale Roma si gara Santa Lucia.

Ponte dell’Accademia este un pod din lemn, construit in 1930, pe care nu am fost, dar care arata bine de la distanta.

 

Cel mai nou pod din Venetia este Podul Constitutiei (foto de mai jos), ce a fost finalizat in 2008, dupa un scandal, deoarece contrasteaza cu vechiul Venetiei. Ponte della Costituzione sau Calatrava face legatura intre Piata Roma si gara Santa Lucia.

 

Venetia-italia2 (28)

Insule langa Venetia

Nu am avut timp sa mergem pe insulele din jur. As fi vrut sa bifez macar Murano si Burano, dar nu am facut-o. Vor mai fi si alte ocazii, cand voi avea alta abordare in vizitarea acestui splendid oras. Pe langa Murano si Burano, in jurul Venetiei se mai afla si insulele Torcello, San Michelle si Sant’Erasmo.

Murano si Burano sunt celebre, dar si Torcello este o insula frumoasa unde va puteti relaxa dupa o zi in care v-ati rupt picioarele prin Venetia. O buna parte din insula Torcello este rezervatie naturala.

Carnavalul din Venetia

Venetia este celebra in lume pentru carnavalul ce are loc an de an in luna februarie. Il Carnevale tine cateva saptamani bune si are un program foarte bogat, de la concursul pentru cea mai frumoasa masca pana la concerte de muzica clasica, parade cu diverse teme sau spectacole de teatru. Istoria carnavalului venetian incepe in 1162, iar in 1268 este mentionata folosirea mastilor, a costumelor de parada si de bal confectionate manual. In secolul al 18-lea, carnavalul a luat cea mai mare amploare, iar multi tineri bogati din Europa veneau pentru a se bucura de distractii si de faptul ca nu sunt recunoscuti si barfiti. Din 1797, o data cu caderea Republicii Venetia, pana in 1979 carnavalul a fost interzis.Venetia-italia2 (19)

Mastile venetiene sunt facute din piele, portelan sau din sticla speciala, originala. In zilele noastre, majoritatea mastilor sunt facute din gips peste care se adauga o foita aurie. Mastile au un design simplu, la care se adauga diverse decoratii, precum pene, foita de aur, margele.

Daca vreti sa vedeti cum se confectioneaza mastile trebuie sa mergeti sa vizitati Laboratorio Artigiano Maschere, de pe Barbaria delle Tole sau atelierul Ca del Sol de pe Fondamenta Dell’Osmarin. Cel mai faimos magazin de masti este Carta Alta.

Preturi in Venetia

Venetia-Italia1 (9)

Spuneam ca Venetia nu este ieftina. Haideti sa incepem cu transportul cu vaporetto (un fel de autobuz plutitor). O cartela pentru 24 de ore costa 20 ore, iar pentru 72 de ore trebuie sa platiti 35 euro. O plimbare cu gondola costa de la 70 de euro pentru o jumatate de ora, dar daca sunteti buni negociatori puteti obtine un pret bun.

Pentru muzee puteti achizitiona Venice Card, care costa 40 de euro (30 de euro daca aveti sub 29 de ani). Cu Venice card aveti acces gratuit la multe muzee şi reduceri consistente la altele.

Mergeti si vizitati Venetia pentru ca aveti ce vadea si, in plus, Venetia se scufunda cu 2 mm pe an, conform masuratorilor din satelit. Deci nu se stie ce va mai fi peste 20-30 de ani.

Link-uri utile:

Harta Venetia

Aeroport Venetia

Transport aeroport-oras

Vaporetto

Bilete avion

Evenimente locale

Cazare Venetia

City-break-uri Venetia

Alte poze din Venetia:

One Response

  1. Alicia

    7 august 2014

Give a Comment

Statistici T5