Viscri, satul renascut de Printul Charles

viscri (1)Viscri este satul din nordul judetului Brasov care a devenit cunoscut in intreaga lume dupa ce Printul Charles a achizitionat o prima casa aici in anul 1996. De cate ori a avut ocazia, mostenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii a laudat Viscri-ul si imprejurimile sale, astfel incat, treptat, micuta asezare saseasca din Transilvania a captat atentia turistilor de pretutindeni si a ajuns sa fie vizitata anual de peste 15 000 de oameni.

Datorita pozitionarii retrase, Viscri si-a pastrat aspectul aproape nealterat timp de mai multe secole, iar casele traditionale sasesti, alaturi de biserica fortificata reconstruita in secolul 13 reprezinta cele mai importante atractii din sat. Biserica din Viscri este cea care a dat numele localitatii, numele german al acesteia fiind Weisskirch, in traducere “Biserica Alba”.

Biserica din Viscri

Biserica fortificata din Viscri este una din cele 6 biserici de acest tip inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO. Biserica a fost ridicata de catre secui la inceputul secolului 12, pe baza unei bazilici romane. Sasii au intrat in posesia bisericii in jurul anului 1185 si au inceput constructia fortificatiei cu turnuri, ziduri de aparare si bastioane in secolul 15. Este imposibil sa ajungeti in Viscri si  sa ratati biserica, caci este vizibila din toate colturile satului. Odata ajungi la biserica, trebuie neaparat sa urcati in turn pentru privelistea minunata asupra intregului sat. De asemenea, in cadrul bisericii este amenajat un mic muzeu unde sunt expuse broderii, articole tesuse, produse de olarit, vechi unelte.

Strada care duce la biserica este pavata cu piatra rotunda de rau, iar in zilele ploioase pietrele devin alunecoase. In fata caselor de pe aceasta strada pietruita sunt tarabe cu papuci de pasla, sosete si caciuli de lana, produse apicole. In curte veti da peste niste nuci batrani, iar daca aveti noroc, poate plecati acasa cu traista plina de nuci. Noi am fost in Viscri la inceputul lunii iulie, iar curtea bisericii era plina de nuci verzi cazute din pomi in urma unei furtuni din noaptea precedenta.viscri (5)

Cazare in Viscri

Daca vreti sa petreceti cateva zile de poveste in acest loc unic, trebuie sa stiti ca pe timpul verii este aproape imposibil sa gasiti un loc de cazare fara rezervare facuta cu mult timp inainte. In cazul in care gasiti pe undeva o camera libera, preturile s-ar putea sa va uimeasca, fiind destul de ridicate datorita cererii mari si numarului limitat de locuri de cazare din sat. O idee buna ar fi sa cautati si in localitatatile invecinate, precum Crit sau Mesendorf.viscri (9)

Localnicii din Viscri au sesizat potentialul turistic al zonei si cu sprijinul Funadatiei Mihai Eminescu si-au consolidat si renovat casele tinand cont de aspectul lor initial, din momentul constructiei.

Multe femei sunt implicate in ateliere de mestesugarit axate pe tricotaje si papuci de pasla, iar barbatii s-au implicat in mestesugul prelucrarii lemnului.

Se organizeaza plimbari cu caruta trasa de cai, mese imbelsugate cu preparate si bauturi traditionale si ateliere mestesugaresti pentru turisti.

Citeste si Malancrav, loc de poveste

Poze din Viscri:

viscri (2)

viscri (3)

viscri (4)

viscri (6)

viscri (7)

viscri (10)

viscri (11)

viscri (12)

viscri (13)

No Responses

Give a Comment

Statistici T5