Vizita de o zi la Vatican

Vizita de o zi la Vatican

vatican-searaNicio excursie in Roma nu poate fi completa fara o vizita la Vatican, iar sfatul meu este sa ii dedicati statului papal o zi intreaga. La fel am procedat si eu, iar la finalul zilei am ajuns la concluzia ca Vaticanul are asa multe lucruri de oferit, incat ar fi nevoie de mult mai mult timp pentru a admira toata bogatiile adunate pe o suprafata de doar 0,44 km2, atat cat care cel mai mic stat din lume.

In randul popoarelor catolice Vaticanul ocupa un loc important in special datorita posturii sale de centru religios si sediu al papalitatii. In principiu, cred ca restul lumii asociaza Vaticanul cu piata Sf. Petru cu biserica aferenta (a doua din lume ca marime) si cu Capela Sixtina.
piata-sf-petru-vatican
vatican3vatican4
Cel mai mult mi-a placut Piata Sf. Petru, atat de mult m-a impresionat, incat la finalul fiecarei zi de plimbat prin Roma, rupta de oboseala fiind, faceam totusi un ocol pentru a traversa piata si o admira inainte de a ma indrepta spre Bed and Breakfast-ul unde am fost cazata pe via Gregorio VII.

Finalizarea bazilicii Sf. Petru si constructia pietei in forma sa actuala a inceput in anul 1656, iar persoana insarcinata a fost Gian Lorenzo Bernini. Nici mai mult, nici mai putin de 284 de coloane delimiteaza celebra piata, iar balustradele gangurilor de acces sunt ornate cu 140 de statuete. Centrul pietei este dominat de obeliscul de 28,5 metri inaltime, adus in Roma tocmai din Egipt in anul 37 d.H. Cele doua fantani arteziene intregesc cu succes acest tablou unic. Dar toate acestea sunt detalii pe care multi vizitatori nici nu le mai observa, toti ochii fiind atintiti asupra bisericii.

Basilica Sf Petru/Foto: Francisco Argao
Basilica Sf Petru/Foto: Francisco Argao

Din momentul asezarii pietrei de temelie si pana la aducerea bisericii Sf. Petru in stadiul pe care il vedem noi astazi, au trecericii este in principal viziunea lui Bernini, iar astazi un punct de maxima atractie este Pieta lui Michelangelo, sculpatata de artist pe cand avea doar 25 de ani. Te poti pierde cu orele in aceasta capodopera a arhitecturii, iar sfatul meu este sa nu refuzati un ghid audio, caci va va indrepta catre lucrurile esentiale.

vatican2
Interior Basilica Sf Petru/Foto: Christopher Chan

Cand se poate vizita biserica Sf. Petru? Zilnic, in perioada aprilie-septembrie incepand cu ora 7 si pana seara la 19, iar in restul anulul biserica se inchide la 18. Se fac cozi destul de lungi la intrare deoarece toata lumea trece printr-un control de securitate, gentiile fiind de asemenea verificate pana la ultimul buzunar. Sfatul meu este sa mergeti cat se poate de dimineata, evitand astfel pe cat posibil timpii morti de asteptare. Important este sa fiti atenti la bunurile de valoare pe care le purtati asupra voastra, Vaticanul fiind din pacate un loc preferat al hotilor de buzunare.

Un alt must este vizitarea Muzeelor Vaticane, in numar de 10. Va spun sincer ca asa multa bogatie adunata intr-un singur loc nu am vazut niciunde altundeva. Accesul se face din parte de nord a cetatii, langa Bastione del Belvedere. In ziua in care am vizitat muzeele, coada la casa de bilete era pana jos in piata, se intindea pe langa zidurile cetatii. Asta se intampla in aprilie cand inca nu este sezon de varf, nu stiu cum este in lunile de vara, dar in orice caz poate fi doar mai rau. Eu am cumparat toate biletele de intrare online cu vreo 2 luni inainte de excursie si am evitat astfel foarte multe cozi, incepand cu Vaticanaul si terminand cu Coloseumul.

Muzeul Vatican/Foto frasse21
Muzeul Vatican/Foto frasse21

Iubitorii de arta vor fi atrasi in mod deosebit de cele 16 sali ale Pinacotecii, unde sunt expuse printre altele opere de-a lui Leonardo da Vinci, Caravaggio sau Raffael. Muzeele includ tapiserii, sculpturi, arta egipteana si etrusca, carti valoroase, armuri si multe altele.

capela-sixtina-vatican
Capela Sixtina/Foto: Noel Morgan

La final veti ajunge in Capela Sixtina, construita intre 1477 si 1480, neegalata in frumusete de nicio alta capela din lume, totul datorita maiestriei cu care Michelangelo a pictat intreaga sala cu momente ale genezei. In Capela Sixtina fotografiatul este interzis si in cazul in care totusi incercati sa faceti o poza pe furis, veti fi probabil trasi de maneca de unul din numerosii angajati pusi acolo sa pazeasca vizitatorii care nu respecta niste reguli simple de conduita.

Muzeele Vaticane sunt deschise in fiecare saptamana de luni pana sambata, de la 9-18, intrarea se poate face cel tarziu pana la ora 12. In ultima duminica din luna, muzeul este deschis de la 8.30-14, iar accesul este gratuit, ultima intrare la 12.30.

 

Din pacate nu am apucat sa vizitez si gradinile Vaticanului, intinse pe 23 de hectare. Cred ca acesta este un alt motiv bun pentru a reveni candva la Roma. Totusi, va pot spune ca vizitarea se face doar cu ghid si dureaza aproximativ 2 ore. Un bilet combinat care include vizitarea gradinilor, a muzeelor si a Capelei Sixtine costa la fata locului 31 euro/persoana, iar daca il cumparati in prealabil de pe internet, mai scoateti 5 euro pentru taxa de rezervare. Stiu, sunt bani multi, dar merita cu desavarsire, doar nu ajungem zi de zi in orasul etern.

gradinile-vatican2 gradinile-vatican
Gradinile Vatican/Foto: Jim Herzog

Give a Comment

Statistici T5