Weekend la Veliko Tarnovo (Bulgaria)

Weekend la Veliko Tarnovo (Bulgaria)

Dacă vreți să faceți o escapadă de sfârșit de săptămână, dar sunteți în pană de idei și doriți să evitați destinațiile super aglomerate din împrejurimile Bucureștiului, s-ar putea ca Veliko Tarnovo, fosta capitală a Bulgariei, să fie soluția ideală pentru un weekend reușit.

Veliko Tarnovo este recunoscut ca a fi unul dintre cele mai frumoase orașe din Bulgaria și în plus nu duce lipsă de obiective turistice. 

Veliko este o destinație turistică relativ aproape de București și de sudul României, aflându-se la o distanță de 180 de km de Capitala României. Din București până în Veliko Tarnovo se poate ajunge în 3 ore, o dată ce ați ajuns în Bulgaria se circulă foarte bine, nu sunt blocaje.

Mâncarea la Veliko Tarnovo

Începem cu mâncarea pentru că ne-a plăcut foarte mult. Enorm de mult. Am fost cu niște prieteni care mai vizitaseră Veliko și ei ne-au dus să mâncăm la restaurantul Shtastlivetsa. Din momentul în care l-am descoperit am vrut să mergem numai aici ca să încercăm cât mai multe tipuri de mâncare din meniu.

Chelnerii știu românește și se poate plăti și cu lei. Atmosfera este foarte frumoasă, dorindu-se reiterarea atmosferei din sânul familiei. Ce-i drept te simți ca acasă și mănânci mai bine ca acasă.

Pentru zilele de weekend este recomandat să faceți rezervare cel târziu la prima oră a zilei vizate, în special dacă sunteți un grup mai mare.

Meniul de la Shtastlivetsa

Din vastul meniu pe care îl afișează, noi am încercat pieptul de rață, supa crema de dovleac și cea de conopidă cu gorgonzzola și migdale prăjite, pizza, dovleac copt cu brie, fulgi de migdale, sos de smântână și miere, diverse aperitive, dovleac copt cu înghețată de vanilie, platou cu mixt de carne.

Meniul variază în funcție de sezon, noi am fost în octombrie, de aici și multitudinea de preparate cu dovleac. Prețurile sunt bune: pentru o masă de două persoane cu supă, fel principal, desert și vin am lăsat undeva la 120 de lei.

Poze cu ceea ce am mâncat:

Cazare în Veliko

Noi am stat la Hotel Real, unde ne-am simțit bine. Micul dejun servit în spațiul de la recepție a fost puțin sărăcăcios, dar îndeajuns ca să ne facem loc pentru masa de la Shtastliveca, ce se află în imediata apropiere a hotelului. Cafeaua de la micul dejun a fost marele minus, fiind vorba de cafea instant de la automat. De la acest hotel se ajunge foarte repede în Centrul Vechi al orașului, dar este un hotel clasic, dacă doriți ceva mai autentic, ar fi bine să vă orientați spre alte variante.

Hotel Real are și o mică parcare pentru oaspeți, dar în weekend se poate parca gratuit și pe bulevardul din fața hotelului.

Obiective turistice în Veliko Tarnovo

Cetatea/Fortăreața Tsarevets 

Este cea mai populară atracție turistică a acestei zone. Loc plin de istorie, cetatea se află la o altitudine de 200 m. Prima fortăreață pe acest loc a fost construită de bizantini în sec. 5 și de-a lungul secolelor a fost consolidată și extinsă de diferiți conducători. Cetatea Tsarevets și-a trăit momentul de glorie în perioada în care Veliko Tarnovo a fost capitala Imperiului Bulgar, dar a fost distrusă de către otomani în anul 1393. În deceniile recent trecute, cetatea a fost refăcută parțial de către comuniști, dar gloria de mult apusă nu mai poate fi redată. În vremea în care era cetate de scaun, între zidurile Tsarevets-ului se aflau 22 biserici, 4 mănăstiri și peste 400 de clădiri rezidențiale.

Prețul de intrare este de 6 leva și nu se plătește taxa foto/video. Dacă doriți ghidaj în engleză trebuie să plătiți 10 leva.

Trebuie să știți că pentru a vizita cetatea aveți nevoie de 3 ore.

Program de vizită: 8 am-7 pm din aprilie până în octombrie, 9 am-5 pm noiembrie-martie.

Centrul Vechi din Veliko

Centrul Vechi este micuț și cochet. În zonă sunt restaurante/baruri și magazine cu suveniruri, unii vânzători știu cuvinte în română și zâmbesc frumos când află că venim de la nord de Ruse.

Mănăstirea Schimbarea la față

Este situată pe unul dintre dealurile care înconjoară orașul Veliko Tarnovo. Biserica este veche (se presupune că a fost ridicată în secolul al XI-lea) și frumoasă (în 2016 o parte din interiorul bisericii era în renovare).

Un lucru interesant este că biserica a fost distrusă complet sub ocupația otomană, și a fost reconstruită în perioada 1825-1835.

Atenție, până la Mănăstire există secțiuni de drum cu multe gropi. Dacă nu vreți să vă stricați mașina prin aceste gropi, puteți parca mașina și să faceți o drumeție până sus la Mănăstire.

Biserica Sfinții 40 de Mucenici

Biserica Sf. 40 de Mucenici este biserică ortodoxă construită în anul 1230. În timpul stăpânirii otomane, lăcașul a fost transformat în moschee și a suferit modificări semnificative, toate icoanele fiind distruse. Pe lângă distrugerile aduse de otomani, biserica a fost afectată de cutremurul din 1913. Comuniștii au început cercetări arheologice amănunțite în 1969, cercetări finalizate cu o renovare completă și o inaugurare fastuoasă în 2006.

Aspectul actual al bisericii se aseamănă mult cu cel din epoca medievală. După reconstrucție, rămășițele nobilimii și împăraților bulgari au fost aduse aici.

Cetatea Trapezitsa

Numele îi provine de la dealul Trapezitsa, pe care este poziționată.

Fortăreața Trapezitsa a fost ridicată în sec. 13  și a găzduit patriarhia și rezidența patriarhului în timpul celui de-al doilea Imperiu Bulgar. În prezent, nu a mai rămas mare lucru și ruinele nu se află într-o stare foarte bună. Cu toate acestea, locul este călcat de mulți vizitatori.

Monumentul Asenevtsi

Monumentul Asenevtsi a fost construit anul 1985, la aniversarea a 800 ani de la revolta fraților Assen și Peter. Sabia orientată în sus simbolizează puterea Bulgariei medievale. Impresionantul monument este situat la poalele Muntelui Athos, pe malul râului Yantra și nicio vizită în Veliko Tarnovo nu ar trebui să excludă o plimbare până la monument, măcar pentru frumoasa priveliște panoramică pe care o aveți avea de aici. Pe timp de vară, mica insuliță este animată de un bar în aer liber.

Alte obiective turistice din Veliko Tarnovo:

  • Muzeul regional de Istorie
  • Muzeul de Arheologie
  • Muzeul Etnografic
  • Muzeul de Artă Modernă și Contemporană

Link-uri utile:

Sperăm că v-am făcut poftă de Veliko!

Alte poze din Veliko Tarnovo (Bulgaria):

Pe terasa închisă a restaurantului Shtastlivetsa

Centrul Vechi
Vedere cu cetățile Tsarevets și Trapezitsa
Din Centrul Vechi – Veliko Tarnovo

Bonus: Pe traseul dintre Veliko și București se află cascada Kaya Bunar de lângă localitatea Hotnița. Preț de 15 minute merită să vă opriți și să admirați frumoasa priveliște.

Video din Veliko Tarnovo:

Comments (2)

  1. Prylar Online

    21 aprilie 2017
  2. Aladdins Vapor

    21 aprilie 2017

Give a Comment

Statistici T5