Florența este un oraș deosebit. Cel mai probabil te vei îndrăgosti iremediabil de orașul Renașterii, iar dacă acest lucru nu se va întampla, precis va intra în topul personal al celor mai frumoase locuri vizitate.
Cand trebuie planificata o vacanta in Florenta?
Cu toate că nici-un capriciu al vremii nu poate lua din farmecul Florenței, vă recomandăm să planificați vizita primăvara sau toamna. Pe timp de vară atmosfera devine incendiară în Toscana, temperaturile depășind frecvent 40 de grade. De asemenea, luna august este luna concediilor în Italia, multe magazine și localuri fiind închise în această perioadă.
Obiective turistice in Florenta
Florența este un muzeu în aer liber, orice clădire poate fi considerată obiectiv turistic. Dacă nu esti genul de om care să viziteze cu plăcere un muzeu, nu trebuie să îți faci griji, vei găsi o grămadă de piețe și străduțe pe care să hoinărești în voie, iar pauza poți să o iei pe malurile raului Arno, admirând celebrul Ponte Vecchio sau în Piazza del Duomo.
Totuși, trebuie să știi că orașul găzduiește unele dintre cele mai faimoase muzee și palate ale lumii. Ar fi mare păcat să ratezi Galeria Uffizi, Palazzo Pitti, Palazzo Vecchio, Galleria dell Accademia, Muzeul Bargelo, Muzeul Galileo Galilei. Acestea sunt oarecum must-see, lista poate continua la nesfârșit, dar spiritul orașului îl vei descoperi afară, nu între 4 pereți, în fața unor picture sau sculpuri.
Dar sa le luăm pe rând:
-
Fără doar și poate, inima Florenței este în Piazza del Duomo, dominată de Basilica di Santa Maria del Fiore, simbolul urbei. Dimensiunile catedralei sunt impresionante și îi conferă acesteia un bine-meritat loc 2 în topul celor mai mari biserici din Italia. Complezul Domului cuprinde pe lângă biserica în sine un mic muzeu și Baptistierul Sf. Ioan Botezătorul, despre care se crede că este cea mai veche clădire a orașului. Porțile de bronz ale Baptistierului sunt capodopera primului sculptor renascentist – Lorenzo Ghiberti.
-
Ponte Vecchio, cel mai vechi pod peste râul Arno, este unul dintre simbolurile Florenței, datînd din perioada medievală. De-a lungul secolelor podul a trecut prin numeroase calamități (în special inundații, ultima având loc în 1966), dar a scăpat nevătămat în urma bombardamentelor din timpul celui de al 2-lea Război Mondial. Traversarea de pe un mal pe altul a Arno-ului ar trebui să dureze doar câteva minute, însă fluxul mare de turiști face acest lucru imposibil. Pe pod vei găsi o mulțime de magazine cu bijuterii de o frumusețe rară, dar cu prețuri pe măsură (mă rog, diamante ieftine nu prea găsești nicăieri).
-
Galeria Uffizi este de departe cel mai cunoscut muzeu al Florenței. Chiar și pentru neinițiați în ale picturii, nume precum Michelangelor, Leonardo da Vinci sau Sandro Botticelli au o rezonanță aparte. Puțini sunt cei care admiră fiecare pictură în parte, cred ca ar fi nevoie de câteva zile, dar un tur complet al galeriei nu trebuie ratat, chiar și numai pentru a admira arhitectura palatului care găzduiește muzeul și pentru a face niște poze spectaculoase cu Ponte Vecchio, văzut din etajele superioare ale galeriei. Un mic pont: terasa în aer liber găzduiește o mică cafenea, probabil nu vei prinde masă, dar merită să urci chiar și numai pentru a admira turnul cu ceas al vechiului palat Medici (Palazzo Vecchio).
-
Palazzo Pitti, într-un singur cuvânt – copleșitor. Un întreg complex de expoziții care îți taie respirația– de la picturi la porțelan, de la costume de epocă la bijuterii neasemuite, de la apartamente regale de un lux neimaginabil la grădini superbe, cu o vegetație mediterană neîntâlnită în România natală cu climat temperat continental. O zi întregă trebuie dedicată vizitării Palatului Pitti, asta dacă vrei să vezi cât mai multe. Există posibilitatea de cumpărare a biletelor individuale pentru fiecare expoziție în parte sau a unui bilet întreg, care cuprinde accesul în toate laturile palatului. Dacă vă țin picioarele, traversați întreaga Grădină Boboli, merită! La capătul acesteia, deci în vârful micului deal care o găzduiește, se află pavilionul unde este expusă colecția de porțelan. Exponatele sunt foarte frumoase, dar limitate ca număr. Partea bună este că puțini ajung până sus, cel puțin americanii (veșnic gălăgioși și unii chiar prost-crescuți) cedează la primul rând de trepte, iar sus te poți bucura de o liniște bine venită și o priveliște panoramică asupre dealurilor toscane și a palatului.
-
Palazzo Vecchio este de secole sediul primăriei din Florența. Curțile interioare și sala mare – Salone dei Cinquecento – sunt principalele atracții ale palatului. Rezervați cel puțin 2 ore vizitării acestui obiectiv și pregătiți-vă pentru durerile de gât ce vor apărea, având în vedere că jumatate timpul veți fi cu ochii ațintiți spre tavan pentru a admira frescele ce împodobesc sălile palatului.
-
Galleria dell Accademia găzduiește în principal sculpturi, atracția principală fiind celebrul David al lui Michelangelo. Veți întâlni la tot pasul replici ale lui David, mai mult sau mai puțin reușite. Și aici va trebui să așteptați cu răbdare la o coadă ce pare interminabilă, iar o dată intrați veți fi uimiți de îmbulzeala și gălăgia din muzeu, toată lumea având același scop: David. Într-o aripă mai puțin aglomerată există o expoziție cu instrumente musicale, exponatele sunt puține, dar foarte bine conservate de-a lungul secolelor.
-
Museo Nazionale del Bargello are sediul într-o clădire veche, ce datează din anul 1255 și adăpostește sculpturi, statui turnate în bronz, vase de teracotă, armuri, bijuterii și piese decorative în stil gotic. Luați o pauză de 5 minute pe unul din numeroasele balcoane care dau înspre curtea interioră și admirați arhitectura clădirii.
-
Muzeul Galileo Galilei este o gură de aer proaspăt în mijlocul artei. Cele mai impresionante exponate sunt cele din domeniul astronomiei, însă hărțile lumii, busolele și replicile Pământului te țin și ele în loc minute bune. Vei vedea cum au fost demonstrate multe teoreme celebre care stau la baza tehnicii de astăzi, dar și ustensile medicinale, folosite la intervenții chirurgicale în urmă cu câteva sute de ani.
Am spus câteva cuvinte despre principale atracții ale Florenței, ar fi nevoie de încă 30 de pagini pentru a trata pe scurt tot ce poți vedea în acest oraș. Prețurile de biletelor de intrare variază mult de la un muzeu la altul, iar cozile te fac să pierzi ore bune stând în picioare și așteptînd. Există totuși o variantă mai bună – Firenze Card. Cardul se poate achiziționa din mai multe locații, costă 50 euro și cuprinde accesul la majoritatea muzeelor, galeriilor și grădinilor din Florența, plus transportul public gratuit. Este valabil 72 de ore de la prima scanare, deci prima vizită și te va scuti de mulți nervi. Toate muzeele au 2 cozi: una pentru cei cu Firenze Card și una pentru cei care au bilet normal. E de prisos să menționez ca de multe ori pentru cei cu Firenze Card nu exista nici-un timp de așteptare, în timp ce restul turiștilor stăteau cu orele la rând. Din punct de vedere financiar te poți considera pe plus dupa primele 3-4 vizite, deci dacă ți-ai propus să vezi cât mai multe, merită investiția.
Ce nu trebuie sa ratati in Florenta?
Un loc care atrage turiști și localnici în aceeași măsură este Piazzale Michelangelo, situată pe un deal deasupra orașului. Veți avea partea de o priveliște panoramică impresionantă a întregului oraș. Mergeți seara, luați o butelie de vin și savurați licoarea zeilor, având Florența „la picioare”.
Deliciile culinare italienești nu sunt nici ele de ignorant. Bucurați-vă de pastele pregătite în mai multe feluri decât vă puteți imagina, pizza florentină și, nu în ultimul rând, înghețată. S-ar putea să aveți probleme, căci există o gamă extrem de largă de sortimente, iar pofticioșii nu se vor mulțumi să deguste 2-3 globuri.
Cazare in Florenta
În perioada șederii în Florența am stat la un hotel de tip Bed and Breakfast. A fost totul în regulă, nu am avut probleme cu gălăgia sau mizeria, iar ca un bonus, am fost la câteva minute de plimbare de toate obictivele turistice, deci nu am apelat deloc la transportul în comun. Am plătit undeva la 50 de euro per noapte. Puteti găsi și hoteluri mai luxoase la prețuri accesibile, dar cu 4-5 luni înainte de data călătoriei. Am căutat cazare cu 3 luni înainte de plecare și am găsit niște prețuri duble sau triple față de ceea ce văzusem cu doar câteva săptămâni mai devreme.
Nu veti petrece prea mult timp în camera de hotel, deci nu este nevoie să vă cazați la un hotel cu multe stele, pentru cei nepretențioși ajunge un pat comod și o baie curată.
Calatorii in jurul Florentei
Dacă vă plictisiti de prea multe muzee (de atmosfera Florenței este imposibil să vă plictisiți), puteți opta pentru un mini-tur de o zi al Toscanei. Aceste excursii sunt oferite de numeroși operatori, la prețuri începând cu 50 euro (transport, ghid și bilete de intrare). Important este să faceți o rezervare online sau telefonică cu 2-3 zile înainte și să vă prezentați la autocar la ora și locul stabilite. Există multe variante de trasee. Personal, am optat pentru un tur care cuprindea Siena, Monteriggioni, San Gimignano și o degustare de vin la o podgorie din faimoasa regiune Chianti.
Tur-operatorii oferă în general următoarele trasee:
- Siena – San Gimignano – Pisa (12 h)
- satele Cinque Terre (8/12 h )
- Siena – San Gimignano – Monteriggioni (8 h)
- Pisa – Lucca – Viareggio (11 h)
- Perugia – Assisi – lacul Trasimento (12 h)
Link-uri utile:
No Responses