Viena este un oras indragit de catre romani, in special de cei din vestul tarii, care ajung cu masina in capitala Austriei mult mai repede decat in Bucuresti. Cei care locuiesc in capitala sau imprejurimi pot profita de ofertele Austrian Airlines: foarte des se gasesc bilete pe ruta Bucuresti-Viena si retur cu 99 euro/persoana. Automobilul personal este o optiune mai ieftina doar daca costurile se impart la minim 3 persoane, dar trebuie puse la socoteala timpul pierdut pe drum si oboseala acumulata strabatand 1000 km.
Indiferent de modul in care ajungeti in Viena, este important ca la fata locului sa nu cheltuiti o gramada de bani pentru a vizita orasul. Iata mai jos un top aleatoriu al locurilor ce ne-au placut noua, pe care le puteti vedea gratuit sau pe bani foarte putini in Viena.
1. Catedrala Sfantul Stefan – Stephansdom
Frumoasa catedrala din inima Vienei poate fi vizitata gratuit de luni pana sambata intre orele 6 si 22, iar duminica si in zilele de sarbatoare intre 7 si 22. Daca doriti sa vedeti tezaurul, catacombele sau sa urcati in turnul sudic trebuie sa scoateti bani din buzunar. Atentie, intervalul orar pe care l-am mentionat mai sus este valabil doar pentru vizitarea bisericii.Pentru mai multe informatii despre catedrala si despre programul exact de vizitare al celorlalte atractii, intrati pe acest site.
2. Palatul Schönbrunn si gradinile sale
Incepand cu anul 1996, palatul Schönbrunn si gradinile sale au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Frumosul palat si cladirile adiacente pot fi admirate gratuit din exterior. Plimbarea prin gradini este si ea gratuita pe timp de iarna. Pentru a admira interiorul veti plati cel putin 11,50 euro/persoana, in functie de turul pentru care optati.
3. Ringstrasse
Cele mai importante atractii turistice din centrul Vienei sunt incadrate de o strada circulara numita Ringstrasse. Facand o plimbare pe Ringstrasse, nu aveti cum sa ratati Opera de Stat din Viena, Palatul Hofburg, cladirea Parlamentului, Primaria, Muzeul Quarter, Burgtheater (Teatrul National) si Universitatea din Viena.
4. Palatul Hofburg – Curtea Imperiala
Resedinta imperiala Hofburg a fost de-a lungul a 600 de ani inima Imperiului Habsburgic, iar mai tarziu a Imperiului Austro-Ungar. Avand ca punct de plecare o cetate medievala din sec. 13, Hofburg a ajuns ceea ce este astazi datorita contributiei fiecarui imparat care a trecut pe aici. Daca vreti sa vedeti interioarele impresionantului palat, va trebui sa platiti minim 11,50 euro/persoana, ca la Schönbrunn.
5. Opera de Stat
Cladirea operei poate fi vizitata pentru 7,5 euro, dar pentru bani mai putini (3-4 euro) puteti participa la un spectacol si impuscati astfel doi iepuri dintr-o lovitura. Aceste bilete ieftine nu au loc alocat, veti sta in picioare. Cu 90 de minute inainte de inceperea spectacolului se deschide casa de bilete de sub arcade, pe strada Operngasse. Se formeaza mereu cozi lungi, deci este bine sa mergeti sa va puneti la rand cu vreo 2 ore inainte.
Citește și Viena în 3 zile
6. Naschmarkt
Naschmarkt este cea mai populara piata din Viena si se intinde de-a lungul unei strazi de aprox. 1,5 km lungime. Pe langa faptul ca puteti cumpara de aici alimente proaspete pentru a va face sandvisuri, in zona exista si cateva cafenele si restaurante cu preturi bune, unde va puteti opri pentru o pauza de „Kaffe und Kuchen”.
7. Burggarten
Burggarten este un mic parc situat intre Ringstrasse si Innere Stadt, fiind in acelasi timp un punct de intalnire popular in randul localnicilor. Statuia din marmura a lui Mozart este o opera de arta care merita admirata si incercati sa intrati si in Casa Palmierilor – Palmenhaus.
8. Cimitirul Central – Zentralfriedhof
Unul dintre cele mai mari cimitire din Europa, Zentralfriedhof, este o oaza de liniste. Desi poate parea ciudat sa mergeti intr-un cimitir, aici veti vedea mormintele lui Beethoven, Strauss, Brahms si Schubert si multe monumente funerare deosebite. Partea destinata evreilor a fost distrusa in mare parte de catre nazisti, dar inca mai sunt zone ramase intacte.
9. Muzee
De ziua nationala a Austriei, pe 26 octombrie, multe muzee ofera intrare libera vizitatorilor. Fiind putin probabil sa va aflati in Viena tocmai in ziua respectiva, e bine de stiut ca in prima duminica a fiecarei luni muzeele orasului Viena sunt deschise pentru toti, fara bilet. Puteti vedea aici lista muzeelor incluse.
10. Wiener Prater
De-a lungul falezei Dunarii se afla Praterul, un parc de distractii imens. Este un loc ideal pentru a petrece timpul, mai ales daca sunteti insotiti de copii. Atractiile sunt mai vechi sau mai noi, dar oricum ar fi veti ajunge la Riesenrad (Marea Roata Vieneza), construita in 1895 de catre Daniel Prater. Distractia poate costa destul de mult, dar nu e neaparat sa incercati toate instalatiile.
In cazul in care doriti sa cititi mai multe despre cum se pot petrece cateva zile pline in Viena, nu strica sa aruncati un ochi si aici.