Verona, cunoscuta si sub numele de „orasul iubirii”, isi intampina vizitatorii cu sarmul ei romantic si cu darnicie fata de toti turistii care exploreaza aceasta zona a Italiei, oferindu-le acestora o multime de obiective turistice de renume mondial. Vechea Arena, casa Julietei, Torre dei Lamberti, Santa Maria Antica, Piazza delle Erbe reprezintă locuri ce nu trebuie sa fie ratate in cadrul unei vizite la Verona.
Obiective turistice Verona
Piazza Bra
Ne-am inceput plimbarea prin Verona chiar din Piazza Bra, fara sa stim ca acest loc este recomandat ca punct de pornire pentru orice tur prin oras. Din prima secunda Arena si Palazzo Municipale capteaza atentia oricarui turist, dar si piata ca un intreg merita admirata, cu multimea de cafenele si restaurante care o marginesc. Cu o harta in mana am pornit la pas prin Verona, dar ne-am fi descurcat la fel de bine si fara, asta deoarece primaria nu a fost zgarcita cand a montat indicatoare spre obiectivele turistice si oricum puhoaiele de tursiti te duc inevitabil in locurile emblematice ale orasului.
Arena di Verona
Daca va aflati in Verona in lunile de vara, atunci cand au loc evenimente pe Arena, trebuie sa va interesati de disponibilitatea biletelor, iar daca zeita Fortuna va surade nu ezitati sa mergeti sa vedeti un spectacol de opera in aer liber. Chiar si pentru cei neavizati spectacolele sunt superbe! Arena poate fi vizitata si in afara orelor de spectacol. Un bilet costa 6 euro si trebuie sa urcati pana in ultimul rand pentru o imagine de ansamblu asupra amfiteatrului si pentru a observa orasul de la inaltime.
Amfiteatrul a fost construit în prima jumătate a secolului 1 d.Hr. , în perioada care a marcat sfârșitul domniei lui Augustus și începutul domniei lui Claudius. Cu o lungime de 138 m si o latime de110 m, Arena este al treilea cel mai mare amfiteatru din Italia, dupa Colosseum și amfiteatrul din Capua, putand gazdui peste 30.000 de persoane.
Piazza delle Erbe
A fost inima Veronei in perioada antica, aici aflandu-se toate structurile administrative, printre care si Forumul. Un punct de intalnire indragit de localnici este fantana arteziana cu statuia „Madonna Verona”, ce dateaza din perioada lui Scaligeri. Majoritatea tarabelor din piata vand astazi suveniruri, doar cateva dintre ele avand pe rafturi legume si fructe.
Din Piazza delle Erbe se ajunge foarte usor in turnul primariei, Torre dei Lamberti, unde dupa o urcare cu liftul turistul ajunge la inaltimea de 83 m deaspupra solului si isi delecteaza privirea cu o panorama splendida asupra Veronei.
La doar cativa pasi de Piazza delle Erbe se afla si Casa Julietei. Faima Veronei este strans legata de povestea shakespeariana a celor doi indragostiti Romeo si Julieta. Casa Julietei este cel mai vizitat loc din Verona, iar celebrul balcon si statuia de bronz a tinerei sunt asaltate de turistii dornici sa imortalizeze momentul printr-o fotografie, pe cat posibil cu mainile pe sanii Julietei.
Piazza dei Signori
Este un alt loc ce trebuie vizitat. Accesul se poate face pe sub Arco della Costa, venind tot din Piazza delle Erbe. In centru se afla o statuie a lui Dante, iar printre cladirile ce marginesc piata se numara Loggia del Consiglio, construita in sec. al XV-lea pentru a gazdui primaria, Palazzo della Prefettura (sec. XIV, pe vremuri resedinta a familiei Scaligeri).
Iesind din Piazza dei Signori, ajungeti la biserica din sec. al VIII-lea Santa Maria Antica, in fata careia se afla locul de veci al membrilor familiei Scaligeri cu celebrul Arche Scaligere, construit in stil gotic in sec. al XIV-lea.
Putin mai departe de centru, dar totusi demna de o vizita, este biserica San Zeno Maggiore, o reprezentata perfecta a stilului romantic din secolele XI-XII, inchinata patronului orasului – San Zeno.
Ar trebui sa vizitati si Castelvecchio, un complex medieval din secolul al XIV-lea care astazi gazduieste muzeul orasului. Accesul are loc de pe Ponte Scaligero, iar daca va place sa admirati raul Adige puteti face acest lucru si de pe Ponte di Pietra, care dateaza din vremea romanilor.
Dupa o zi pe strazile Veronei am plecat mai departe in drumul nostru catre Venetia. Orasul ne-a lasat o impresie placuta si convingerea ca in viitor va trebuie sa ii alocam cateva zile pentru a-l descoperi mai bine. Deocamdata am ramas cu unul dintre cei mai faini magneti pe care i-am colectionat in concediile de pana acum si care este admirat de toti oaspetii care ne vad frigiderul :).
Dana Ionescu
Verona este un oraș foarte frumos, deși mai puțin cunoscut decât Roma sau Veneția. Mi-a placut articolul! Succes!