Cortina d’Ampezzo este una dintre cele mai cunoscute statiuni montane din Italia, fiind pe buna dreptate supranumita „Regina Dolomitilor”. In anul 2009, Dolomitii au fost inclusi pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar Cortina este situata favorabil in inima acestei regiuni muntoase de o frumusete inegalabila.
Iubitorii sporturilor de iarna au auzit cu siguranta de Corina d’Ampezzo datorita numeroaselor concursuri si campioane de schi care sunt organizate aici an de an. In 1944 Cortina ar fi trebuit sa gazduiasca Jocurile Olimpice de Iarna, dar Al Doilea-lea Razboi Mondial a dat putin planurile peste cap, iar jocurile au fost anulate. Totusi, Cortina d’Ampezzo a avut momentul sau de glorie in 1956, cand a fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarna cu cel mai mare numar de tari participante pana la momentul respectiv, mai exact 32. Editia respectiva a fost dominata de URSS, care cu toate ca era la prima participare la Olimpiada de Iarna, a reusit sa stranga cele mai multe medalii.
La ski in Cortina d’Ampezzo
Domeniul schiabil din Cortina face parte din regiunea Dolomiti Superski care cuprinde 1200 km de partie si 460 de instalatii. Suna impresionant, dar daca nu aveti un autoturism cu care sa vadeplasati de colo-colo, cel mai bine este sa va limitati la partiile de schi din Cortina, mai exact domeniile Lagazuoi, Faloria Cristallo Mietres si Tofana. Schipass-ul pentru o saptamana costa in jur de 250 euro/persoana pentru partiile din Corina d’Ampezzo, iar pentru intreaga regiune Dolomiti Superski este 280 euro/persoana. Posesorii de schipass pot merge catre partii gratuit cu autobuzele puse la dispozitie de municipalitate, dar mie mi se pare mai practic sa fii cazat chiar langa o partie pentru ca nu este foarte distractiv sa umbli in clapari cu schiurile pe umar prin autobuz.
Vara in Cortina d’Ampezzo
Noi am vazut intreaga regiune pe timp de vara, iar Cortina parea usor abandonata, unele localuri fiind deschise doar in sezonul rece cand populatia orasului de 7 000 locuitori creste pana la 40 000 datorita numarului impresionant de turisti care isi petrec aici vacantele. Fiind o destinatie foarte populara si indragita de italieni si straini deopotriva, Cortina d’Ampezzo este intesata cu hoteluri, restaurante, cafenele si magazine de toatelurile.
Vara se practica ciclismul, trekkingul, alpinismul si pentru cei care vin aici cu masina personala exista foarte multe locuri frumoase de vazut in zona, la distante mici de parcurs cu masina. Aerul curat de munte este benefic tuturor, in special celor care stau intr-un oras aglomerat si poluat precum Bucurestiul.
Cum se ajunge la Cortina?
Principala problema a statiunii este accesibilitatea scazuta. Pe calea aerului se ajunge pana la aeroporturile din Venetia (160km), Treviso (137 km) sau Innsbruck (165 km). Din toate cele trei orase circula zilnic autobuze catre Cortina, iar un bilet costa undeva la 25 euro/sens. Trenul poate fi si el o varianta buna, problema e ca in Cortina nu exista statie. Trenurile care vin dinspre Venetia opresc la Calalzo di Cadore, situat la 35 km sud de Cortina d’Ampezzo. Trenurile din Innsbruck ajung la Dobbiaco, dar trebuie schimbat la Fortezza, calatoria durand cam 4 ore. Este destul de complicat, mai ales daca se vine pe timp de iarna, cu echipament complet de schi/snowboard la pachet. Bineinteles, cei instariti pot opta pentru transfer privat aeroport-hotel, dar costurile sunt pe masura comoditatii, foarte ridicate.
Am admirat si ne-am lasat cuceriti de Alpii Dolomiti in aceeasi excursie in care am descoperit Lago di Garda, Venetia si Verona. Am fost cu masina personala, iar cand s-a putut, am evitat autostrazile si am mers pe drumurile vechi de tara, vazand locuri frumoase si economisind bani in acelasi timp.